Weekend Media FestivalRovinj, 20. - 23. 09. 2012.

Galerija 2011

Dobrodošli na Weekend 2012.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Sportsko sponzorstvo bitno je za kvalitetan brand

Hrvatski sport sam je po sebi brand. Prema jednoj anketi Ipsos Pulsa, 85 posto ispitanih smatra da je hrvatski sport najbolji predstavnik zemlje u svijetu, a 75 posto njih misli da sport može pomoći promociji turizma.

Taj podatak iznio je Ratko Rudić, sportski direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza na panel diskusiji o sponzorstvu u sportu. Ne čudi, stoga, što sport najviše novca dobiva od javnih tvrtki koje djeluju kao produžena ruka države koja nije mogla urediti pravedno sponzoriranje sporta, nastavio je Rudić. 

"Komercijalni sponzori zahtijevaju puno više truda od javnih, jer kapital traži rezultate i to nas tjera na veću profesionalnost. Ne bih rekao da je to pritisak već je to motiv koji nas tjera na veću odgovornost“, istaknuo je Vedran Pavlek, direktor hrvatskih skijaških reprezentacija. Dodao je kako se sponzori vole družiti sa sportašima te im to treba i omogućiti, a dobro je i razvijati nove sadržaje kao što su Vip šatori na Snježnoj kraljici jer postoje oni koji su spremni platiti poseban tretman. "Tako smo omogućili našim gledateljima da sami biraju način i mjesto odakle žele pratiti utrku“, kazao je. 

"Treba omogućiti poslovnim partnerima da uživaju u događaju“, dodao je Mladen Pejković, glavni direktor VIP-a koji je i glavni sponzor Snježne kraljice  te naglasio kako je puno elemenata koji utječu na odluku o sponzorstvu. "Tvrtke su zasute molbama, a hrvatski sport ovisi o gospodarstvu. Moramo biti svjesni da su Hrvati dobro prošli kada se dijelio talent za sport, pa bih rekao da je sportsko sponzorstvo bitno za svaku tvrtku koja želi razvijati kvalitetan brand u Hrvatskoj. Svaka tvrtka ima svijest da treba pomagati malim sportskim društvima i to se u principu ne oglašava“, kazao je Pejković. 

Trendovi se ipak razlikuju od države do države pa je tako izvršni predsjednik HNS-a iznio zanimljiv podatak kako, što se tiče zarade u nogometu, u Europi od sponzorstva dolazi 30 do 35 posto novca, dok je u Hrvatskoj udio 2010. bio 18 posto, a 2011. 13 posto. 

"Sportovi su između sebe konkurencija jer se svatko bori za svoj dio medijskog i sponzorskog kolača tako da se nekada zaboravi boriti se za sport. Trebamo koristiti sport za promociju države i hrvatskog turizma“, zaključio je Vedran Pavlek.

21.09.2012.