Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Victoria Davies: Budućnost TV oglašavanja

“Budućnost TV oglašavanja” je novo istraživanje Discovery Networksa, nastalo u suradnji s The Future Foundation i Research Now. Cilj je istraživanja utvrditi kako se TV oglašavanje mijenja i kako bi moglo izgledati u budućnosti za gledatelje u Srednjoj i Istočnoj Europi, Bliskom istoku i Africi (CEEMEA). 

Istraživanje je provedeno anketom među više od 3000 TV gledatelja na 10 CEEMEA tržišta (Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Rusija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina i Ujedinjeni Arapski Emirati) te dubinskim razgovorima sa stručnjacima.

Zaključci istraživanja:

 “TV oglašavanje ima učinka”
- U vremenu kada svjedočimo rastu broja online uređaja i brzim promjenama u navikama korištenja medija, TV ostaje dominantan medij za većinu gledatelja zadovoljnih time što se oglašavanjem financira ono što gledaju, zbog čega efekti TV oglašavanja još uvijek nadmašuju online platforme.

“Optimalna dužina reklamnih blokova još nije otkrivena”
- Pronalaženje ravnoteže između trajanja oglasa i ostatka programa ključno je za osiguranje učinkovitosti. Gledatelji općenito više vole duže blokove koji se rjeđe pojavljuju u programu, što je razumljivo na tržištima gdje se program prečesto prekida reklamama. Međutim, na nekim tržištima Discoveryja, reklamni blokovi već su drugački, pa treba naći ravnotežu između želja potrošača i onoga što je najbolje za brandove, a to je da ne postanu tek dio oglasnog tunela.

“Kanali potiču uključenost”
- Brand kanala iznimno je važan. Gotovo 60 % ispitanika CEEMEA istraživanja slaže se da su TV kanali indikator kvalitete programa, a taj “halo efekt” od kanala prema sadržaju nastavlja se i od sadržaja prema oglašavanja. Iako je to često podsvjesno, svaki treći gledatelj slaže se da oglašavanje na kanalu kojemu vjeruju ima veći učinak. Eksplozivno širenje mogućnosti izbora povećava važnost TV kanala kao čuvara kvalitetnog sadržaja.

“TV oglašavanje je učinkovitije kad je povezano s drugim ekranom”
- Jačanje veza između televizije i drugog ekrana jedan je od najvažnijih koraka u dodatnom povećavanju učinkovitosti TV oglašavanja. Ohrabrivanje potrošača kroz oglašavanje da se okrenu i drugom ekranu može produbiti povezanost s brandom i prvi je korak prema otvaranju osobnijeg dijaloga između branda i potrošača. Nužno je bolje razumijevanje interakcije gledatelja s online medijima dok gledaju TV.

“Budućnost je personalizirana”
- Tehnološki napredak dao je gledateljima veću kontrolu nad time kako, kada i gdje konzumiraju sadržaj. Očekujemo da će se to proširiti i na oglasni sadržaj, s više personaliziranih poruka uz postojeće tradicionalne formate.

19.09.2014.