Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Regija prati trendove u oglašavanju: tisak i dalje u padu, internet sustiže televiziju

Oglašavanje kao i naklada tiskanih medija odumire, dok internet oglašavanje konstatno raste, zajednički je zaključak stručnjaka iz regije na panelu ‘Pogled preko plota’. Iako je televizija još uvijek vodeća u oglašavanju, trendovi govore da će internet ubrzo preuzeti primat u oglašavanju.

“U Hrvatskoj je oglašavanje protekle godine naraslo 7 posto, što pokazuje oporavak tržišta. Televizija je i dalje vodeći medij u oglašavanju, internet je imao blagi pad, no s obzirom na trendove internet će postati glavna platforma oglašavanja”, iznio je Mario Aunedi Medek, direktor MediaVala.

“Televizija u BiH je i dalje domintant medij. Prisutan je pad tiskanih medija, a internet oglašavanje raste. Iako je situacija slična kao i u Hrvatskoj, zbog nerazvijenosti tržišta taj napredak je usporen”, smatra Adnan Bilal sa RTVF BiH.

U Srbiji se najznačajnije promjene događaju u vlasništvu tvrtki koje se bave prodajom medijskog prostora, a u tijeku je rast internet oglašavanja. “Televizija drži najveći udjel u oglašavanju iako se digitalni mediji  dramatično povećavaju. Investicije u medijima su u stalnom padu, no to se događa u cijeloj regiji’, rekao je Slavko Carić iz Erste Bank Srbija,

Vlatko Dimovski iz McCanna Skopje iznio je zanimljive podatke o prosječnom vremenu koje Makedonac odvoji za elektroničke medije. “Istraživanja su pokazala da Makedonac provede sedam sati ispred televizora, a na Facebooku tri i pol sata, što iznosi gotovo deset sati što je stvarno nevjerojatno”, rekao je Dimovski.

Sloveniju je zahvatio trend rasprodaje ili gašenja medija. U protekloj godini zabilježen je veliki pad ulaganja u oglašivanje, a za Marjana Novaka iz Marketing magazina krivci su čelnici države. “U Sloveniji se događa smrt tiskanih medija. Tako se najveći slovenski tiskani medij Žurnal24 ugasio zbog gubitaka od 30-40 milijuna eura, a dnevni list Večer prodan je za samo milijun eura’.

Saša Radunović iz agencije Montimprex smatra da je Crnu Goru zahvatio val fragmentacije medija. “U Crnoj Gori se događa hipeprodukcija medija što, ako uzmete u obzir marketinški kolač od samo 10 milijuna eura, nitko ne dobije dovoljno od toga”.

20.09.2014.