Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Novinarstvo možda jest u krizi, ali to ne znači da propada

O trenutačnom stanju novinarstva ni među novinarima nema suglasja, pokazala je panel rasprava „Što je ostalo od novinarstva u Hrvatskoj“. 

Za Tomislava Klauškog iz 24 sata propadanje novinarstva traje jako dugo, ali je ono još uvijek žilavo, a po broju upisanih novinara čini se i da je još popularno. Slavica Lukić iz Jutarnjeg lista, međutim, tvrdi da je kriza snažno pogodila medije, uvjeti rada znatno su pogoršani, a u tiskanim medijima je od 2008. do 2012. godine broj novinara smanjen za čak 47 posto. 

Za Željka Velu s Nove TV najveći je problem što je u hiperprodukciji i borbi za gledanost i klikove isplivala površnost, pa je postalo najvažnije biti prvi, makar bio i netočan, s čime se slaže i Sanja Mikleušević  s HTV-a. No, to ne znači, dodaje Vela, da danas nema sjajnih novinara i sjajnih medija, samo bi trebalo smanjiti sadržaje na prvu loptu, koji donose brzu zaradu. 

S druge strane, Gojko Drljača iz Večernjeg lista tvrdi kako je glupost da novinarstvo propada, jer je tržište novinarstva drastično naraslo u zadnjih 25 godina. Iako je naklada tiskanih medija pala za 700-800 tisuća, broj posjeta na portalima istovremeno je porastao za 800 tisuća, što znači da nema pada kvantitete. Što se kvalitete tiče, Drljača kaže da je kao urednik posebnog izdanja povodom 55 godina Večernjeg lista prelistavao stare brojeve novina i uvjerio se da su mediji danas daleko napredniji. Podatak o smanjenju broja novinara u tiskanim medijima, koji je navela Slavica Lukić, Drljača tumači kao povećanje učinkovitosti, a ne krizu novinarstva. 

Drljača smatra i da PR u Hrvatskoj propada, a o tome se ne raspravlja na panelima. Za Klauškog i Velu PR je legitimni kanal komunikacije, a na svakom je mediju da odluči kako će ga koristiti.

20.09.2014.