Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Marketing – previše važan da bi se njime bavili samo marketingaši

Marketing je srce svake tvrtke ili, kako je to rekao Drucker, samo marketing i inovacije u poduzeću stvaraju dodatnu vrijednost, sve ostale funkcije stvaraju troškove. Marketing je taj koji gradi brandove i odnose s potrošačima te stvara dobre poslovne rezultate. 

Unatoč očitoj važnosti marketinga, on je, barem u Sloveniji, zaostao u razvoju. Istraživanje Mind Wide Open, provedeno među 120 slovenskih marketinških direktora, pokazalo je da slovenski marketing ne sluša dovoljno potrošača, suzdržan je prema naprednim digitalnim tehnologijama i ne zna opravdati sredstva potrošena u marketinške svrhe. Želimo li da marketing stvara pravu dodanu vrijednost potrebno je potrošača i odgovornost za rezultate staviti u središte poslovanja. To je, po ovom istraživanju, učinilo manje od trećine slovenskih marketinških direktora koji su nazvani Pobjednici.

Suosnivač Hewlett-Packarda jednom je rekao da je marketing previše važan da bismo ga ostavili samo marketingašima. Marketing je središte poslovnih događanja, jer je sa svojom skrbi za brandove i potrošače upleten u sve ključne poslovne funkcije raznih odjela: razvoj, proizvodnju, financije, informacijske tehnologije, komunikaciju i prodaju. Marketingom, odnosno stvaranjem dodane vrijednosti za kupce, u poduzeću bi se trebali baviti svi zaposlenici, ne samo marketinški odjel. Marketing bi, kao jedina veza između kupca i poduzeća, trebao biti izravno ili neizravno uključen u sve aktivnosti tvrtke. Unatoč tome, istraživanje Mind Wide Open pokazalo je da je direktorima marketinga druga najveća prepreka u ostvarivanju strateških ciljeva nezadovoljavajuća suradnja između odjela. Stoga ne čudi da moderni marketingaši brzo usvajaju nova znanja i vještina koja bi im trebala olakšati suradnju s drugim poslovnim funkcijama. Direktori marketinga koje nazivamo Pobjednicima svjesni su da im strateška, tehnološka i financijska znanja mogu pomoći u mijenjanju stavova prema marketinga, odnosno osvještavanju da je marketing puno više od pukog oglašavanja.

19.09.2014.