Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Predsjednički izbori bit će neizvjesni do samoga kraja

Kolinda Grabar-Kitarović se nameće kao vrlo ozbiljan protukandidat Ivi Josipoviću na predstojećim predsjedničkim izborima koji će biti neizvjesni do samoga kraja. Osim njih ne postoji ni jedan drugi ozbiljan protukandidat koji bi se mogao ravnopravno nositi sa njima, zaključak je panela “Kampanja za predsjedničke izbore 2014.: Dva kandidata i možda još jedan”.

Panelisti Damir Jugo, Tomislav Klauški, Anita Malenica, Jadranka Kosor i Zoran Tomić raspravljali su o mogućim scenarijima na predsjedničkim izborima i komentirali izbornu kampanju koja odavno započela. 

“Borba će biti teška i neizvjesna. Josipovića poznajem prije nego što je postao predsjednik i nikad ga nisam vidjela u panici kao kad sam ga nedavno srela u Metkoviću. Iz toga iščitavam da je Kolinda uzdrmala Josipovića kao protukandidat”, izjavila je Anita Malenica.

Panelisti su usporedili predsjedničke izbore s onima iz 2005. kada je Stjepan Mesić pobijedio Jadranku Kosor, no Kosor odbacuje takve usporedbe.

“Ovo je različita situacija. Izbore 2005. izgubila sam zbog drukčijih okolnosti. Imam svoje mišljenje o izborima, no neću ih iznositi zbog moje sudbine u HDZ-u. Reći ću samo da mi je Kolinda jednom rekla da je Karamarko divan čovjek”.

Kao treću opciju na izborima panelisti su zaključili da bi to mogao biti Milan Kujundžić, ali teško može ugroziti Ivu Josipovića i Kolindu Grabar-Kitarović.

“Legitimno je da razmišlja o kandidaturi prije svega jer je kampanja važna platforma za plasiranje svojih ideja. Iako ga ne smatram ozbiljnim kandidatom imat će platformu za predstavljanje ideja”, zaključio je Zoran Tomić.

“Njegova pozicija je teška. Smatram da će se Kujundžić kandidirati, no njegov rejting ga ne svrstava kao relevatnog predsjedničkog kandidata”, smatra Damir Jugo.

Tomislav Klauški smatra da će Grabar -Kitarović imati veće šanse za pobjedu ako tijekom cijele kampanje ne bude imala medijskih istupa te ako Crkva podupre njezinu kandidaturu.

“Kolinda bi bila dobar kandidat kad bi je netko znao voditi za ruku kroz kampanju. Ključno je za nju hoće li je Crkva podržat. To bi joj diglo rejting kao Milanu Bandiću protiv Josipovića. Ako se Crkva svrsta uz nekog kandidata automatski njegove šanse za pobjedu su veće”, rekao je Tomislav Klauški.

19.09.2014.