Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Komercijalne televizije: neka se HRT odrekne prihoda od marketinga

Neka se HRT odrekne 100 milijuna kuna godišnje koje generira od marketinga kako bi pomogao ostalim manjim medijima, ideja je Dubravka Merlića, direktora programa N1 kabelske televizije. Mislav Bago s Nove TV je otišao još dalje i procijenio kako HRT godišnje uzima i 200 milijuna kuna.

Panel rasprava 'Zaustavite Reuters' ponudila je zanimljivu diskusiju o televizijama koji su prisutne na hrvatskom trištu. S jedne strane, predstavnici komercijalnih televizija Dubravko Merlić, Mislav Bago, Ivan Lovreček i Goran Milić očekivano su kritizirali javnu televiziju, ističući kako bi se, s obzirom da prihoduje milijardu i dvjesto milijuna kuna od pretplate, trebala u potpunosti odreći svog komercijalnog dijela. S druge strane, sam protiv svih stajao je HRT-ovac  Stipe Alfier koji smatra da svi govore o prihodima HRT-a, no nitko ne pita za količinu programa koji HRT isporučuje.

Relativno novi na našem tržištu, Al Jazeera i N1 televizija ne ciljaju na neki veliki rejting već žele biti bolji od strane konkurencije.

„Nama nije cilj biti najgledanija televizija u BiH. To je ionako teško izvedivo zbog tehničkih stvari, no zadovoljni smo da smo bolji od strane konkurencije. Al Jazeera u BiH je izmišljena kao svojevrsni eksperiment, no nakon tri godine mogu reći da smo ostavili respektabilan rezultat“, kaže Goran Milić.

„S uredima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu planiramo pratiti događaje u regiji s naglaskom na kvalitetni informativni program. Financiramo se 2/3 od platformi, a ostatak od marketinga. Računali smo da od 8 milijuna gledatelja u regiji, ako bi svako gledao program 7,2 minute, onda smo ostvarili zadani target“, rekao je Dubravko Merlić.

Stipe Alfier se složio da HRT ima previše zaposlenih i potrebno mu je restrukturiranje, no veći je problem kadroviranja. 

„HRT ima 3300 zaposlenih. Od tih 3300 zaposlenih ima dosta onih koji se švercaju i nisu kvalitetni no, nadam se da će otići i da ćemo na njihova mjesta zaposliti kvalitetni kadar. HRT isporučuje program koji košta i potrebni su mu prihodi kako bi taj program bio kvalitetan“, tvrdi Alfier.

20.09.2014.