Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Novosti

Novosti

Nostalgija za kvalitetom, a ne jugonostalgija

Iz vremena komunizma opstali su brandovi koji su uspjeli uspostaviti emotivnu vezu s potrošačima i zadržati kvalitetu. Među najpoznatijima su ostali Podravka s Vegetom te vinarija Tikveš, iako je njihov razvoj nakon propasti komunizma bio posve različit, čulo se na panelu „Made in Communism“, održanom u okviru BalCannesa. 

Vegeta je nastala prije 55 godina, a od tada je zadržala kupce i proširila tržišta zahvaljujući svojoj kvaliteti, istaknula je Marinka Akrap iz Podravke. Čak 84 posto Vegete danas se izvozi, a koliko je popularna i na neočekivanim tržištima pokazuje iskustvo kćerke Marinke Akrap, čiji prijatelji u Portugalu traže da im pošalje „Fehetu“. U Poljskoj čak Vegetu smatraju domaćim brandom, a u Austriji i SAD-u je broj 1 u svom segmentu. 

Vinarija Tikveš je stara gotovo 130 godina, a u socijalizmu je prerasla u ogromni kombinat koji je proizvodio četvrtinu ukupne količine vina tadašnje Jugoslavije. Privatizacijom prije osam godina Tikveš je krenuo sasvim drugim putem, razvijajući kvalitetu, tako da danas i ne žele da ih se povezuje s jugonostalgijom, ističe Elena Mladenovska Jelenkovik iz Tikveša.

Dizajner Slavimir Stojanović deklarirani je jugonostalgičar koji je u djetinjstvu zbog dizajna najviše cijenio Fructal. Smatra da su iz vremena socijalizma opstali brandovi koji su dovoljno rano shvatili važnost dizajna u marketingu i brendiranju.

20.09.2014.