MEB-AUZEF İş Birliği ile EBA Platformu Artık Daha Zengin

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanan ve hizmete sunulan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) platformu, öğretmenlerin ve öğrencilerin FATİH Projesi kapsamında ihtiyaç duydukları ders materyallerini onlara sunmaktadır. İnternet üzerinden hizmet veren bu platformda farklı türlerdeki binlerce materyal ve ihtiyaç duyulan zengin içerikler ders ders kategorize edilmiştir. Türkiye'de birçok öğrencinin, öğretmenin ya da firmanın katkılarıyla bu platform günden güne daha da gelişmektedir. Bu gelişmeye bir katkı da İstanbul Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) tarafından sağlandı.

MEB-AUZEF iş birliği ile ortaöğretim Coğrafya dersi için video tabanlı ders materyali geliştirme projesi geçtiğimiz aylarda hayata geçirildi. 2013 yılının Nisan ayında imzaların atılmasıyla proje çalışmalarına başlandı. Projede AUZEF bünyesinde faaliyet gösteren ve toplamda 21 kişiden oluşan içerik tasarımı ve ses ve görüntü hizmetleri ekipleri aktif olarak görev aldı ve projeyi sonuçlandırdı. Bu süreçte MEB ile bağlantıyı AUZEF Dekanı Sayın Prof. Dr. Alper CİHAN ve AUZEF Dekan Yardımcısı Sayın Yrd. Doç. Dr. Ahmet AĞIR sağladı.

Projenin esas amacı, Coğrafya dersi müfredatına uygun şekilde kaliteli ve etkileşimli içerikler geliştirmek ve etkileşimli beyaz tahtaların öğretmenler tarafından kullanılabilirliğini sağlayarak verimliliğini arttırmaktır.

Proje kapsamında, Coğrafya dersi için 9, 10, 11 ve 12. sınıflara ait öğretim programlarında yer alan bütün ders kazanımları ele alındı. Bu kazanımlar için etkileşimli beyaz tahtalarda kullanılmak üzere zengin ve etkileşimli ders içerikleri hazırlandı ve bu içerikler kullanılarak etkileşimli beyaz tahtalar ile ders anlatımları yapıldı. Bu anlatım, Doğa Koleji bünyesinde çalışan beş Coğrafya öğretmeni tarafından gerçekleştirildi. Yapılan bu anlatım, kamera kaydına alındı; çekilen görüntülerin montajlanması ve post-prodüksiyon işlemleri sonrası oluşan master video ürünler EBA platformuna yüklendi. Yüklenen videoların hepsi, hâlihazırda EBA sitesi (http://www.eba.gov.tr/) üzerinden öğretmenlerin ve öğrencilerin kullanımına açıktır.

Üretim aşamasının başında planlanan çalışma takvimine uygun bir şekilde her hafta düzenli olarak içerikler üretildi. Doğa Koleji öğretmenlerinin hafta içi günlerde kendi mesaileri olduğu için AUZEF eğitim teknologları onlarla cumartesi günleri ikili olarak çalıştı ve çalışma yapılan cumartesi gününü takip eden hafta içinde ise çalışılan konular senaryolaştırılarak üretimler gerçekleştirildi. Üretilen ders materyallerinin testleri yapıldıktan sonra toplu çekimlere geçildi. Bu döngü, bütün proje süresince devam etti. Üretilen içeriklerde MEB tarafından hazırlanan 9, 10, 11 ve 12. sınıf ders kitapları referans alındı.

Proje ayrıca CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nda başlı başına bir konu olarak ele alındı. Proje, 25 Ekim 2013 günü Wow Otel Kongre Merkezinde "Fatih Projesi İçerik Uygulama Çalıştayı" olarak gün boyu tartışıldı. Yoğun programından dolayı Millî Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI çalıştaya katılamadı. Ancak kendilerini temsilen İstanbul Millî Eğitim Müdürü Sayın Dr. Muammer YILDIZ çalıştaya katıldı. AUZEF yönetimi, projede yer alan Doğa Koleji Coğrafya öğretmenleri ve projede görev alan AUZEF personelinin yanı sıra çalıştaya 250 kadar Coğrafya öğretmeni de teşrif etti.

AUZEF Dekanı Sayın Prof. Dr. Alper CİHAN'ın açılış konuşması ile başlayan çalıştayda İstanbul Millî Eğitim Müdürü Sayın Dr. Muammer YILDIZ da bir konuşma yaptı ve FATİH Projesi'nin önemine vurgu yaparak etkileşimli beyaz tahtaların ve kaliteli içeriklerin eğitim alanına sağladığı katkılara değindi. Sonra sırası ile AUZEF Dekan Yardımcıları Sayın Prof. Dr. Deniz EKİNCİ ve Sayın Yrd. Doç. Dr. Ahmet AĞIR sunumlarını yaptı. AUZEF proje yöneticisi Sayın Mehmet TOSUN ve AUZEF yönetmeni Sayın Gökçe Kaan DEMİRKIRAN'ın konuşmaları sonrası öğle yemeği arası verildi.

Çalıştayın öğle arası sonrasında gerçekleşen ikinci bölümünde Doğa Koleji Coğrafya öğretmenleri proje sürecindeki deneyimlerini paylaştı ve çalıştay salonuna getirilen etkileşimli beyaz tahta üzerinde örnek birer ders anlatımı yaptı. Anlatım sonrasında çalıştaya katılan kişilerin sorularına ve önerilerine yer verildi. Çalıştay, İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü öğretim üyelerinden Sayın Doç. Dr. Fatih GÜRSUL'un kapanış konuşması ve katılanlara sertifikalarının dağıtımı ile sona erdi.

Proje, bugüne kadar farklı konular ve farklı bakış açıları ile üç farklı akademik konferansta bildiri olarak sunuldu. Hâlen geliştirilmekte olan proje üzerinde farklı akademik çalışmalar yapılması planlanmaktadır.

Yazan: Behlül Gücükoğlu

Senaryo Şubesi

Okunma sayısı: 1558

Yorumlar