PR/Kundekomm.
Spontane møder og spørgsmål er netværksguld på Folkemødet
Det handler om at skabe de rigtige alliancer
Professionel blogger: Man skal gøre sig fortjent til opmærksomheden
Kommunikatører og journalister: Brug hinanden ordentligt!
PrakTine, del 2 – Fælles og forskellige
Video skal vise nye sider af livet på plejehjem
Hallo, kilder: Sig nu tingene, som de er!
SAS: "We are amateurs"
Hemmeligheden bag, hvad der gav læserhits i 2014
Fortsat fuld styrke på K-området
Vrangforestilling om journalistik kan ændres med kommunikation
Har Danske Bank skrabet bunden?
Slatten HR- kommunikation er respektløst
Virksomheder bruger mediekritik som effektiv krisestyring
Virksomhedens samfundsengagement skal være naturligt
K-folk i kommuner og regioner har også brug for guidelines
Med DJ's k-etik var DSB/Waterfront-sagen undgået
Statsministerens pressemøder er en forældet kommunikationsform
Danmarks første arbejdskamp med PR-midler
Undskyld, er der en voksen til stede?
Rigtige kommunikatører vil have rigtige journalister
Det klassiske søskendedrama
Kommunikationsbranchens Klondyke
Virkeligheden bag virkeligheden
Tvivlsom metakommunikation til masserne
Video er nichemedie - ikke massemedie
Når hvide løgne får kulør
Telesælgerens kommunikation koster på imagekontoen
Det er DRIFTEN, stupid!
Gå efter præcision frem for citatgodkendelse
Tast 1 for dit og 2 for dat
Kære kunde: DoNotReply!
God kundeservice: Lige dit bord
Videokomm.
Youtube hvisker navnet på USA's næste præsident
Maddialogen der blev væk
Madvideo følger gammel opskrift
Personlig komm.
PrakTine - del 1
Når sproget dribler
6 måder at være en rigtig træls journalist på
Personlig gennemslagskraft begynder indefra
Du vil brande dig selv - men hvem er du?
Topchefens offentlige tab af kontrol
Tag ansvar for dine relationer
Kan man lave en strategi for, hvordan man taler sammen?
Offentlig komm.
Skift den kommunale skranke ud med Twitter-dialog
Når Kommunerne dater og tweeter - er det så en succes?
Det handler om følelser – ikke politik
Rolleskift: Tilliden til det offentlige falder
Bedre offentlig kommunikation er lettere sagt end gjort
Analyse: "... og som alle borgere kan forstå"
Politisk komm.
Kommunikation kunne have reddet Carl Holst
Nye frihedskampagner
’Borg’-lamme politikere uden kommunikativ rygrad
Vi vil have flere aftaler for kommunikatører
Sådan stjæler DF's kommunikation vælgernes hjerter
Når minister-loyaliteten løber løbsk
Løkke har brug for akut kommunikationsrådgivning
Kend din kandidat på kommunikationen
Strategi for vrede: Gå altid tilbage til en fuser
Politik er ikke længere kun for politikere
Tendenser i politisk kommunikation i 2012 - og ønsker for 2013
Vilhelmsen var også overlegen i kommunikationen
Spin af tid
Regeringen er ramt af Cand.polit.-kommunikation
Digitale medier
Hashtags er min adgang til samtalen
Gør det du er bedst til på sociale medier
Så slap dog af med de digitale medier!
Gi mig så en privatlivs-lov!
Hop med på den nye vane og få flere læsere
Vi er alle statister i den store delefest
Der er stadig power i et Like
10 råd til en kold tyrker fra Facebook
Etablerede sandheder om web, der ikke holder
SKAL det offentlige bruge de sociale medier?
Augmented reality - udvid virkeligheden
60 sekunders fokus = succes på sociale medier
Den ultimative sociale oplevelse

Vilhelmsen var også overlegen i kommunikationen

Del:
Det er svært at kritisere Astrid Krag og Annette Vilhelmsen for ikke at have kæmpet for det. Men i en samlet vurdering af de to kampagner har Annette Vilhelmsens kampagne på de fleste områder fungeret bedre end Astrid Krags og den har klart været medvirkende til, at hun fik næsten dobbelt så mange stemmer.

Af Rasmus Jønsson

Astrid Krag og Annette Vilhelmsen har været i gang i døgndrift de seneste uger op til valget af ny formand for SF. De har krydset klinger i et hav af dueller, de har været aktive i mediebilledet og på de sociale medier.

Men i en samlet vurdering af de to kampagner har Annette Vilhelmsens kampagne på de fleste områder fungeret bedre end Astrid Krags og den har klart været medvirkende til, at hun fik næsten dobbelt så mange stemmer.

En bedømmelse af de to kampagner kræver dog, at der tages højde for den kontekst, som de har indgået i. Det er indlysende, at SFs regeringsdeltagelse – som begge kandidater bakkede op om - har lagt en ”naturlig” begrænsning for, hvad de har kunnet love vælgerne. I forlængelse af det har  kandidater også været bevidste om, at der skulle holdes igen med valgløfter, der koster penge eller som kan udfordre regeringsgrundlaget. Der har også ligget en begrænsning i, hvor hårdt kandidaterne har kunnet kritisere SF's magre udbytte af det første års regeringsdeltagelse. En for hård tone vil hurtigt blive udlagt som illoyal mod SF fremtidige deltagelse i regeringen. 

Ingen klapsalver

SF har også selv været med til at opstille en besværlig kontekst for de to kampagner. Godt nok har kandidaterne haft lige vilkår, når det gælder ressourcer, og de har også begge fået stillet en partiansat til rådighed til valgkampen. Men SF's forhåndsaftalte ”spilleregler” om, at de to kandidater ikke måtte tale negativt om modstanderen er besynderligt, da det netop ligger indlejret i en god debat, at man er uenig. Reglen har da også haft den konsekvens, at ”støtterne” har haft ekstraordinært travlt bag linjerne med at føre negativ kampagne i medierne. 

SF's forhåndsaftalte ”spilleregler” om, at de to kandidater ikke måtte tale negativt om modstanderen er besynderligt, da det netop ligger indlejret i en god debat, at man er uenig.

Reglen om, at tilskuerne til duelmøderne ikke måtte klappe, virker også underlig. Særligt i et parti, hvor der ellers ikke har været meget at klappe af de sidste par år, vil et par klapsalver da være befriende og sende et signal om, at der stadig er liv i kludene. Det har på flere områder været en svær kontekst at føre valgkamp i, men konteksten kan ikke få skylden for, at Astrid Krags kampagne har haft tre store fejl. 

Tid til forandring

For det første har Krags kampagne helt fra start af haft en indbygget en strategisk kortslutning. Sat på spidsen er der to modeller, der kan bruges til at føre valgkamp. Enten skal deres signaleres ”tid til forandring”, eller også er modellen ”det trygge sikre valg”. Krags kampagne har været bygget op om sidstnævnte. Der er blevet gjort et stort nummer ud af, at med Krag vil SF's regeringsdeltagelse været i gode hænder, og at hun vil være loyal mod det projekt, som Villy Søvndal i tidernes morgen søsatte for at få SF med i regeringen.

Krag er i hele valgkampen blevet markedsført som det trygge sikre valg. Men det budskab har meget lidt sympati i SF-baglandet

Krag er i hele valgkampen blevet markedsført som det trygge sikre valg. Men det budskab har meget lidt sympati i SF-baglandet. Her har den generelle opfattelse været, at det er tid til forandring for SF. Det skulle være slut med dårlige meningsmålinger, for lidt indflydelse i regeringen og for meget topstyring. Den forandring har Krag slet ikke formået at levere, og kun i den sidste del af valgkampen har hun forsøgt at kommunikere en smule forandring. Det virker nærmest som om, at Krags kampagne har været designet til en primær målgruppe bestående af Christiansborg meningsdannere og ikke til SF-medlemmerne.   

Håndført dukke 

Den anden fejl i Krags kampagne har været, at hun ikke har formået at overbevise baglandet om, at hun ikke er Mögers håndførte dukke. I store dele af SF's bagland er der en stor modstand mod Möger, som mange opfatter som bagmanden bag den nuværende krise, partiet står i. Krag burde derfor have signaleret, at det tætte forhold til Möger var historie, og at hun nu repræsenterer hele SF. Men det gjorde hun ikke. Tværtimod er Krags og Mögers folk kommet med en række angreb på Vilhelmsen, som kun har forstærket baglandets modstand mod børnebandens stil.

Krags kampagnefolk burde have forudset, at disse angreb vil give backfire, og at de i stedet skulle have krammet Vilhelmsen flad, hvis de skulle have den menige SF´ers sympati.

Krags kampagnefolk burde have forudset, at disse angreb vil give backfire, og at de i stedet skulle have krammet Vilhelmsen flad, hvis de skulle have den menige SF´ers sympati.  

Kliche på kliche

Den tredje fejl i Krags kampagne har været, at hun ikke har formået at skabe fokus på og begejstring omkring sine politiske tanker. I stedet for at forsøge at opridse nogle mikroskopiske forskelle på hendes og Vilhelmsens politik, skulle hun have fortalt om sin politik ved at slå løs på de borgerlige. Der har været utallige muligheder for at gå i flæsket på Venstrefolk eller Samuelsens raske svende, men det greb har Krag stort set ikke gjort brug af.

På plussiden har Krag i hele valgkampen fremstået som en politiker, der har kompetencerne til at begå sig i toppolitik. Hun har ført et sagligt niveau i kampagnen, hvor hun har haft fokus på substans

På plussiden har Krag i hele valgkampen fremstået som en politiker, der har kompetencerne til at begå sig i toppolitik. Hun har ført et sagligt niveau i kampagnen, hvor hun har haft fokus på substans. Personligt har Krag også formået at signalere overskud igennem hele valgkampen. Det trækker dog ned på Krags personlige brand, at hun strøg om sig med politiske floskler. ”Trække i arbejdstøjet”, ”vi skal ned i maskinrummet” og ”røde tal på bundlinjen” er sætninger, der passer bedre til en midaldrende borgerlig leder end til en rød fremadstormende politiker.

SF-dialekt fra før Villy

Annette Vilhelmsens kampagne har på flere stræk været forholdsvis simpel.
I modsætning til Krag, som har talt med en tone og budskaber, der var meget christiansborgske, har Vilhelmsen talt med en SF-dialekt, som den lød før Villy kom til magten. Hun er imod topstyring, men for ledelse i et tillidsrum, hun er imod fokusgrupper, men for baggrundsgrupper, hun er imod designerpolitik, men for at man siger, hvad man mener. Hendes positioner er næsten så old school, at man ikke helt tror på, de stadig virker. Men Vilhelmsen har formået at afsende dem med en troværdighed, der har overbevist mange SF'ere om, at hun er den ægte vare, frem for det kunstprodukt, Krag står for. 

Hendes positioner er næsten så old school, at man ikke helt tror på, de stadig virker. Men Vilhelmsen har formået at afsende dem med en troværdighed, der har overbevist mange

Det mest imponerende ved Vilhelmsens kampagne er, at hun har lavet meget få fejl. Som totalt uprøvet i toppolitik kunne Vilhelmsen have lavet mange brølere, men trods et voldsomt medietryk, modstandernes daglige angreb og journalisternes fælder er hun kommet sikkert igennem det meste af valgkampen. Selv hendes vindertale blev leveret med ro og overblik. Men det er ikke kun Vilhelmsens egne evner til at stå fast på budskabet og ikke lade sig lokke ud på farlige veje, der er årsagen til dette. 

Skræmmekampagnen om skræmmekampagnen

Hendes støtter har været enormt opmærksomme på at returnere alle angreb på Vilhelmsens person, med et budskab om, at det er Krags kampagnefolk, der har gang i en skræmmekampagne. Denne skræmmekampagne om skræmmekampagnen har ikke bare virket afværgende, men har passet perfekt til melodien om den lille kandidat, der kæmper mod den store overmagt, som tilmed bruger beskidte tricks. Det er sød musik i det antiautoritære bagland.

 

Skræmmekampagnen har ikke bare virket afværgende, men har passet perfekt til melodien om den lille kandidat, der kæmper mod den store overmagt

En anden årsag til, at Vilhelmsen ikke er kommet mere galt af sted, er, at hun har været meget lidt konkret, når hun har talt politisk substans. Hun har for det mest holdt sig til overskrifter om, at hun er rød og grøn. Når hun f.eks. skal fortælle om, hvilken position SF skal indtage med hende som formand, udtrykker Vilhelmsen det meget enkelt: ”Der løber der en motorvej imellem Enhedslisten og Socialdemokratiet, og det er der, SF skal ligge!” 

10-4

Så samlet set har den uprøvede og ukendte Vilhelmsen leveret en flot kampagne, der trods meget få langsigtede politiske visioner og egne politiske varer på hylderne både i form og indhold må siges at være enormt effektiv. Og hendes evne til at begå meget få fejl, stå fast på de aftalte budskaber og fremstå troværdig gør at hendes kampagne ligger til et stort 10-tal. 

Omvendt er det skuffende, at forhåndsfavoritten Krag ikke var bedre forberedt og heller ikke formåede at justere strategien undervejs og var mere optaget af at tale til Christiansborg-miljøet end til SF-medlemmerne. Så trods en stor fight er der tale om en kampagne, der ligger under middel og højst kan hives op på et 4 tal.    

Tags: Personlig kommunikation, Strategi, Politisk kommunikation

Relateret indhold

Kvinden bag verdensberømte taler
Bag de fleste fantastiske taler står en fantastisk taleskriver. Amerikanske Vinca LaFleur er en af dem. Mød kvinden, der skrev flere af Bill Clintons berømte taler, og hvis ord i dag stadig...
Læs mere
Johannes fornemmelse for Facebook
Med over 74.000 likes på Facebook, er Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen en af de danske politikere med det største publikum på sociale medier. Platformen bruges til politiske budskaber og...
Læs mere
Løkke har brug for akut kommunikationsrådgivning
Der har været udskiftning på et af sværvægtsjobbene inden for den politiske kommunikation. Michael Børsting har forladt jobbet som Lars Løkkes Rasmussens særlige rådgiver, og Venstres...
Læs mere

Relaterede nyheder

Det kræver solidt arbejde at trænge igennem på Folkemødet
Der skal meget mere end invitation af spændende oplægsholdere, debattører og en aktuel dagsorden til, hvis årets event på Folkemødet skal blive en succes. Gennemslagskraft på den politiske...
Læs mere
Kommunikatør: Du er det svageste led. Farvel!
Tag kurset, der sikrer, at du aldrig kommer til at høre den sætning.
Læs mere
Kristian Jensen: "Ærlig kommunikation er med til at forstærke Danmarks image"
Danske og internationale eksperter mener, at Danmarks omdømme tager skade af regeringens beslutning om at indrykke ”skræmmeannoncer” i Mellemøsten. Men hvad mener udenrigsminister...
Læs mere