Kampagne
Alternativ-kampagne tog landet med storm
Hvad gør du når kunden ikke har ret?
Kønsstereotyper om kvinder i kommunikation
Privat godhed udfordrer NGO´ernes kommunikation
Offentligt eller privat k-job: Hvor passer du bedst?
Hjælp, jeg var vidne til et mord
Debat: Er kommunikation et kvindefag?
En rigtig kommune skal da have et slogan
Planlægningen af en folkefest - 100 år senere
Valgretsoptog: Kampagnestrategi for 100 år siden
Derfor får du annoncer for ting, du slet ikke kan relatere til
Kreativitet og opmærksomhed dræber din kampagne
Fyrværkeri – den uendelige kommunikationsopgave
Nøgenhed og sex kan betale sig – for nogle
Kan sms-kampagner stoppe dødstraf og piskeslag?
Statsmonopol fik Norges bedste omdømme
Spies, rejs og lav børn
Kom helt tæt på målgruppen #gåpåinstagram
Social strategi? Alle mand til tasterne!
Kampagnetjek: Bruger Arla låget?
Organ-kommunikation: Et halvt år efter ”Pigen der ikke ville dø”
Presselister: Alibi-PR eller effektivt værktøj?
"Anmeld din nabo"-kommunikation rykker grænser
Johannes fornemmelse for Facebook
Lær af tre mediekriser fra 2012
Fire gode print-cases
Derfor dur print stadig
Det kærlige, strategiske skub
Metrobyggeriet i billeder
Kommunikationen der overskyggede sagen
Sådan holdt vi op med at grine af Hjemmeværnet
Minkavlernes næste træk: Boller og saftevand
Kræftens Bekæmpelse var ikke skæg nok
Kampagne: "Godt du kom". Men kom de?
Visuel proces
Tegnefilm er blevet for alvor
Historien om en ræv, der blev et YouTube-hit med 424 millioner seere
Besøg i det visuelle værksted
Krisen kalder på legesyge og farver
Medarbejderne overtager kommunikation med video
Nyt logo: De gode er grønne de onde er blå
Nyt logo: Kirkekorset har fået en overhaling
Det kører ikke for SEAT's nye logo
Kunsten at få leverpostejen til at se lækker ud
Scener fra madfotografering
Nyt logo: Når man ikke kan se skoven...
Nyt Logo: Bolle eller ej?
Hvordan DJs anførselstegn blev til et K
Nyt logo: Fra lang og spinkel til robust og rund
Cases
Animationer giver tryggere operationspatienter
Teleselskaber er ikke pressevenlige
Da Big Brother-kommunikation gav rasende borgere
Når @skattefar skal mikroblogge
Når kommunikation handler om salg
Håndter aldrig en shitstorm som Movia
Miljøstyrelsen: Vi har ikke verdens mest sexede budskab
Joan Ørting: Du skal turde sige ting, du får ballade for
En bog der vil ændre en flig af verden
QR-koder skal få Arla ind i stuerne
Kirkekommunikation, Vorherre bevares
Metroselskabet: Kommunikation til frustration
Horsens holder! Sådan gjorde de...
Kan man fjerne et image med dynamit?
Se video fra DEL12
Skuespil og video skal skabe bedre ledelse
Special(e)isterne
SPECIAL(E)IST i magt og medier
SPECIAL(E)IST: Journalisters selvforståelse i rollen som kommunikatør
NBRO løber sig til ekstrem brandloyalitet
Special(e)ist i socialøkonomiske virksomheders storytelling
Special(e)ist i markedsføring med feminint fortegn
Special(e)ist i nudging
Special(e)ist i oplevelsesdesign
Special(e)ist i kulturformidling
Special(e)ist i evaluering af kommunikationspraksis
Special(e)ist i crowdsourcing
Special(e)ist i retorisk oplæsning og tale
Special(e)ister i metakommunikation

Håndter aldrig en shitstorm som Movia

Del:
Typisk kaster en shitstorm et stilhedens sus igennem den organisation, den rammer. Der lukkes ned og rulles for, til sagen er undersøgt. Men det er det værste, du kan gøre, mener de, der ved noget om, hvordan man succesfuldt rider stormen af på de sociale medier. Her er det alene direkte dialog mellem mennesker, der gælder.

Af Anne Anthon Andersen

Da Movia tidligt fredag morgen den 22. november besluttede at vente med at besvare den storm af henvendelser, der i en lind strøm tikkede ind på deres Facebook-væg, for i stedet at gå i chef-strategimøde, begik de en fejl.

I hvert fald hvis målet var at tackle den 'shitstorm', der i flere dage blæste over transportvirksomhedens Facebook-væg og udløste flere hundrede vrede posts og spredte kastevind til en bred række af medier, der alle fortalte historien om syv-årige Magnus fra Haslev, der en ganske almindelig onsdag eftermiddag den 20. november havde en haft en voldsom oplevelse med en billetkontrol i en af Movias busser.

Movia skulle have været til stede på Facebook for at møde de vrede kommentarer. Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra Peter Svarre, der har gjort det til sit speciale at rådgive virksomheder i, hvordan de håndterer såkaldte shitstorms på de sociale medier.

- Det er en tydelig fejl, at de, som mange andre virksomheder, ikke har en strategi. De svarer overhovedet ikke på de konkrete henvendelser, som folk poster på deres Facebook-væg. Når man bliver ramt af en shitstorm, bør pressechefen, studentermedhjælpere og folk, der er gode til Facebook side klar og vise virksomhedens menneskelige ansigt, siger Peter Svarre.

Signalerer lukkethed

Og den fejl er Movia langt fra alene om at begå. Problemet er, at rigtig mange virksomheder opretter en Facebookside som ren markedsføringskanal, og hælder en masse hyggelige billeder og reklamer på, for så at sætte en halv eller kvart studentermedhjælper til, at passe foretagendet. Når den kritiske storm så pludselig står lige ind, er ingen klar til at gå ind i den, mener han.

- Typisk lammer det organisationen. Ingen får lov til at sige noget, før man har fundet ud af, hvad der er op og ned, forklarer Svarre. Og det signalerer lukkethed.

- Når man vælger at ignorere folks indlæg, svarer det til at stille ekspedienten i butikken et spørgsmål og så opleve, at vedkommende vender ryggen til for at lave noget andet. Det sætter sig selvfølgelig som en dårlig oplevelse.

Når man vælger at ignorere folks indlæg, svarer det til at stille ekspedienten i butikken et spørgsmål og så opleve, at vedkommende vender ryggen til for at lave noget andet

Dont tell it, show it

Tilbage til Movia-sagen, som også blev diskuteret flittigt på Twitter i løbet af fredag. En af de kritiske røster blandt kommunikatører, der meldte sig i Twitter-debatten, var rådgiver inden for strategi, branding og markedsføring Henrik Qvottrup.

Heller ikke han mener, at det lykkedes Movia at møde deres følgere på Facebook i den personlige tone, der skal til for at indgå i den dialog, der er en forudsætning for at agere succesfuldt på de sociale medier -  selv i modvind.

Dont tell it, show it

Heller ikke selvom Movia allerede fredag formiddag leverer en uforbeholden undskyldning til både i pressen og på selskabets Facebook-side. Men det er ikke nok, Henrik Qvottrup, der på twitter kalder "undskyldningen" fra Movia for "tæt på håbløst dårlig udført". Han mener, Movia mangler forståelse for de sociale medier .

 - Den undskyldning, de leverer på Facebook, er helt forfejlet. Problemet er, at det ikke virker oprigtigt at sige undskyld som et punkt på en liste med fakta. Det virker mekanisk – især når der ikke er en personlig afsender, siger Henrik Qvottrup, som i øvrigt ikke mener, at det fungerer, hvis man nøjes med at fortælle, at man har igangsat en undersøgelse af sagen, hvis ikke man samtidig viser det.

- Movia skulle have vist det, så det ikke var til at bestride, at de med det samme var gået i dialog med den berørte familie – sendt en mand ud med blomster og postet et billede af seancen på deres væg. Det havde gjort det sværere for folk efterfølgende at gå ind og skrive: 'Jamen I er og bliver nogle idioter'.

Det vigtigste redskab i brandslukning, hvad enten det gælder en medie- eller shitstorm, er at levere et budskab, som folk ikke kan reagere negativt tilbage på

For det vigtigste redskab i brandslukning, hvad enten det gælder en medie- eller shitstorm, er at levere et budskab, som folk ikke kan reagere negativt tilbage på, lyder Qvottrups råd til virksomheder og organisationer, der bliver ramt af shitstorms.

Corporate køligt bullshit

Den betragtning er Peter Svarre enig i. Derfor går det ikke at smide faktuelle oplysninger på Facebook, som man ville gøre det i en pressemeddelelse. For her er intet journalistisk filter. Opgaven er at tale direkte til mennesker, der ofte er følelsesmæssigt involveret.

- Her lander pressemeddelelses-stilen som corporate køligt bullshit. Det er en form for panikreaktion, hvor man tror, at man spiller de sikre kort. Der går jura i den, man bliver kort for hovedet og stiv i sproget. Men det er det direkte modsatte, man skal gøre på Facebook, siger Svarre, der mener, at virksomhederne over en bred kam stadig har meget at lære, når det kommer til håndteringen af shitstorms på de sociale medier.

Til gengæld er der meget at vinde, når stormen raser. Mere end de aner, hvis man spørger Svarre. For kritik starter samtaler, og samtaler er guld i de sociale mediers univers.

Kritik starter samtaler, og samtaler er guld i de sociale mediers univers.

Kritikken lever jo, mediestorme eller ej, pointerer Svarre. Det er det post, som blæste vind ind i stormen et godt bevis på.

For det var hverken mediestrategi eller en henvendelse til pressen, men et forarget opråb fra den syv-åriges mor på hendes private åbne Facebook-væg, der fangede en hurtig journalist og siden er blevet delt mere end 300 gange på Facebook.

Det er den logik, man er nødt til at forstå, hvis man vil vinde det for virksomheden gyldne støv af kritik, der potentielt gemmer sig i stormen.   

- Fordelen er, at man har mulighed for at gå ud og svare med det samme, hvis man vel og mærke lytter og er klar.


Tags: PR, Sociale medier

Relateret indhold

Sådan kan NGO'er jagte det virtuelle bankende hjerte
De sociale medier har givet NGO’erne en billig og effektiv kanal ud til offentligheden. Men bruger de den effektivt? Social Media-guru gav nogle fif på Social Media Week.
Læs mere
5 tip til onlinesynlighed
Hvis du er selvstændig er det altafgørende, hvordan du tager dig ud online. Hvordan ser dit site ud, hvad skriver du i dine opdateringer, og er du skarp på medier som Google +, Vine osv. Her...
Læs mere
Sådan skaber du buzz på blogs
Da strategisk rådgiver, Mette Holbæk, skulle lancere bogen ’50 Shades og Grey’, gik hun til blogosfæren. Det var med til at gøre bogen til et meget omtalt fænomen, allerede før den blev lanceret...
Læs mere

Læs også

Illustration: Mattias Wohlert

Læs også, hvad Movia selv fortæller om håndteringen af shitstormen på facebook.

Læs Movia taler åbent om shitstorm

Relaterede nyheder

Stor interesse for DJ Social Media Sessions
Stort set alle stole var fyldte til de fire Social Media Sessions, DJ afholdt i uge 8. Jura, Etik og personlig branding på sociale medier er tydeligvis emner, der berører mediefolk, og...
Læs mere
Sådan bliver 2016 på de sociale medier
Sociale medier fylder mere og mere for kommunikationsmedarbejdere på alle niveauer og i alle brancher. 2 eksperter på området giver dig deres bud på, hvordan SOME-området udvikler sig...
Læs mere
Skal politikerne lovgive om kommunal kommunikation?
Bør politikerne lægge en dæmper på kommunernes kommunikation til borgerne? Et royalt besøg i Syddjurs kommune har startet den debat. Mediernes arbejdsgiverorganisation Danske Medier vil...
Læs mere