Foto: Jakob Carlsen
 
Kampagne
Sådan arbejder vi med indholdsstrategi
Alternativ-kampagne tog landet med storm
Hvad gør du når kunden ikke har ret?
Kønsstereotyper om kvinder i kommunikation
Privat godhed udfordrer NGO´ernes kommunikation
Offentligt eller privat k-job: Hvor passer du bedst?
Hjælp, jeg var vidne til et mord
Debat: Er kommunikation et kvindefag?
En rigtig kommune skal da have et slogan
Planlægningen af en folkefest - 100 år senere
Valgretsoptog: Kampagnestrategi for 100 år siden
Derfor får du annoncer for ting, du slet ikke kan relatere til
Kreativitet og opmærksomhed dræber din kampagne
Fyrværkeri – den uendelige kommunikationsopgave
Nøgenhed og sex kan betale sig – for nogle
Kan sms-kampagner stoppe dødstraf og piskeslag?
Statsmonopol fik Norges bedste omdømme
Spies, rejs og lav børn
Kom helt tæt på målgruppen #gåpåinstagram
Social strategi? Alle mand til tasterne!
Kampagnetjek: Bruger Arla låget?
Organ-kommunikation: Et halvt år efter ”Pigen der ikke ville dø”
Presselister: Alibi-PR eller effektivt værktøj?
"Anmeld din nabo"-kommunikation rykker grænser
Johannes fornemmelse for Facebook
Lær af tre mediekriser fra 2012
Fire gode print-cases
Derfor dur print stadig
Det kærlige, strategiske skub
Metrobyggeriet i billeder
Kommunikationen der overskyggede sagen
Sådan holdt vi op med at grine af Hjemmeværnet
Minkavlernes næste træk: Boller og saftevand
Kræftens Bekæmpelse var ikke skæg nok
Kampagne: "Godt du kom". Men kom de?
Visuel proces
Tegnefilm er blevet for alvor
Historien om en ræv, der blev et YouTube-hit med 424 millioner seere
Besøg i det visuelle værksted
Krisen kalder på legesyge og farver
Medarbejderne overtager kommunikation med video
Nyt logo: De gode er grønne de onde er blå
Nyt logo: Kirkekorset har fået en overhaling
Det kører ikke for SEAT's nye logo
Kunsten at få leverpostejen til at se lækker ud
Scener fra madfotografering
Nyt logo: Når man ikke kan se skoven...
Nyt Logo: Bolle eller ej?
Hvordan DJs anførselstegn blev til et K
Nyt logo: Fra lang og spinkel til robust og rund
Cases
Animationer giver tryggere operationspatienter
Teleselskaber er ikke pressevenlige
Da Big Brother-kommunikation gav rasende borgere
Når @skattefar skal mikroblogge
Når kommunikation handler om salg
Håndter aldrig en shitstorm som Movia
Miljøstyrelsen: Vi har ikke verdens mest sexede budskab
Joan Ørting: Du skal turde sige ting, du får ballade for
En bog der vil ændre en flig af verden
QR-koder skal få Arla ind i stuerne
Kirkekommunikation, Vorherre bevares
Metroselskabet: Kommunikation til frustration
Horsens holder! Sådan gjorde de...
Kan man fjerne et image med dynamit?
Se video fra DEL12
Skuespil og video skal skabe bedre ledelse
Special(e)isterne
SPECIAL(E)IST i magt og medier
SPECIAL(E)IST: Journalisters selvforståelse i rollen som kommunikatør
NBRO løber sig til ekstrem brandloyalitet
Special(e)ist i socialøkonomiske virksomheders storytelling
Special(e)ist i markedsføring med feminint fortegn
Special(e)ist i nudging
Special(e)ist i oplevelsesdesign
Special(e)ist i kulturformidling
Special(e)ist i evaluering af kommunikationspraksis
Special(e)ist i crowdsourcing
Special(e)ist i retorisk oplæsning og tale
Special(e)ister i metakommunikation

Kønsstereotyper om kvinder i kommunikation

Del:
DJ’s næstformand Tine Johansen går i rette med Kommunikationsforeningens direktør Torben Dan Petersen, der i en artikel på Kommunikationen.dk argumenterer for, at kvinder hellere end mænd tiltrækkes af kommunikationsfagets bløde sider. Også andre branchekvinder afviser påstanden, og nuancerer debatten.

Blandt kommunikationsstuderende på RUC er 68 % kvinder, 64 % af medlemmerne i Dansk Kommunikationsforening er ligeledes kvinder, hvor procentdelen er 58 i DJ’s kommunikationsgruppe. Hvorfor er det sådan, og hvad betyder det for faget, spurgte vi branchefolk.

Torben Dan Pedersen, direktør i Dansk Kommunikationsforening, var en af de branchefolk, der kommenterede på tallene, og udtalelserne skabte heftig debat på DJ’s Facebook-side.

Særligt hans udmeldinger om, at kommunikation er blevet et fag med ’bløde’ værdier, fordi branchen ikke har været dygtig nok til at tiltrække mænd, der i højere grad tiltrækkes af de hårde videnskabelige uddannelser, har rejst en debat.

Stereotyp kønsopdeling

Næstformand i DJ Tine Johansen giver dog ikke meget for den stereotype kønsopdeling, Torben Dan Pedersen laver, hvor han tillægger kvindelige kommunikatører flere ’bløde’ og argumenterende kompetencer.

- Torben Dan Pedersen hævder, at mænd tiltrækkes af de mere videnskabelige og faktabaserede fag, men den tese afmonterer han selv ved at basere sin ’analyse’ på fordomme og ikke fakta; Kvinder er snik-snakkende, følende væsener, der trækker faget og prestigen ned, fordi de bare ikke magter det der med viden og magt, lyder svaret fra Tine Johansen.

En af de kvinder i branchen, vi har bedt kommentere på Torben Dan Pedersens udmeldinger, er kommunikationsrådgiver i We-Me Consult Le Lyby. Hun mener slet ikke det giver mening at tale om køn her.

- Jeg vil meget hellere måle på kompetencer og resultater. Det er min erfaring, at kvinder er mindst lige så ambitiøse som mænd – men måske somme tider ambitiøse på nogle lidt andre områder, fortæller Le Lyby og uddyber:

- En mandlig kommunikationschef i mit netværk fortalte mig engang, at han helst ansætter kvinder, fordi de typisk altid leverer. De er simpelthen mere arbejdsomme, og det betyder jo meget for en chef, der gerne vil nå sine mål. Mænd er, stadig ifølge ham, ofte lidt mere dovne på leverancerne her og nu, fordi de hellere vil bruge tiden på at tale om strategier og andet, der kan gøre dem synlige over for ledelsen, siger Le Lyby.

Hun understreger, at det jo kan gælde for begge køn og mere handler om indstilling til arbejdet og kulturen på arbejdspladsen, og hvad man bliver belønnet for.

Løn hænger også sammen med udbud

I forhold til Torben Dan Pedersens udtalelse om, at overvægten af kvinder i faget har haft indflydelse på lønniveauet, har han historien med sig, erkender Tine Johansen. 

- I én ting har Torben Dan Pedersen ret; Der er desværre historisk belæg for at sige, at ’kvindefag’ ofte er lavtlønsfag. Det skal vi altid holde øje med. Ligelønsstatistikker er et vigtigt redskab til at finde frem til de steder, hvor skoen trykker, hvor skævheden lever, og hvor direktøren måske er lidt forstokket, siger Tine Johansen.

Her mener Le Lyby snarere lønnen afspejles i udbud og efterspørgsel:

- Jeg tror ikke køn er årsagen til, at lønnen generelt bliver presset i specielt den producerende del af branchen. Det skyldes ganske enkelt et stadigt større udbud af dygtige kommunikatører.

Målbarheden kan forbedres

I forhold til Torben Dan Pedersen kritik af den manglende målbarhed, synes Global Communication Specialist hos Novozymes, Christine Bülow-Olsen, han til dels har en pointe.

- Det er temmeligt svært at evaluere hardcore på kommunikation, men om det er årsagen til, at mænd ikke gider branchen, det ved jeg ikke. Men som kvinde føler jeg det også til tider irriterende, for det er simpelthen nemmere at understrege dit værd, hvis du kan sætte to streger under, siger Christine Bülow-Olsen.

Kommunikationsrådgiver Le Lyby mener, vi taler om så bredt et fag, at det er vigtigt at skelne mellem den producerende og rådgivende funktion.

- Kommunikation er så bred en faglighed, at du ikke kan kommentere på udviklingen over så bred en kam. Der er for mig at se stor forskel på, om du arbejder som producent eller på strategisk plan. Producenterne laver yderst målbare opgaver, hvor rådgiverne opererer i et andet, mere komplekst felt.

I det rådgivende felt vil Le Lyby gerne give Torben Dan Pedersen ret i, at der kan være plads til forbedring i form af bedre opgavedefinition, evaluering og opfølgning.

- Men det er også her, det bliver svært. For det er, når du kommer op i de mere komplekse lag, hvor mange forskellige fagligheder og ydre faktorer kan spille ind, at det bliver svært at måle præcis, hvilken del af en succes eller en udvikling der skyldes kommunikationen, og hvilke der beror på andre faktorer.

Kommunikation på ledelsesniveau

Som modsvar til Torben Dan Pedersens efterspørgsel af kommunikatører på ledelsesniveau, mener Le Lyby, det er vigtigt at huske: kommunikation er en støttefunktion til forretningen, ikke et mål i sig selv.

- Kommunikatører er ikke direktører, selvom de er tæt på dem. Som kommunikatør er dit arbejde centralt, fordi du både er med til at tegne og formgive organisationens selvforståelse og brand - men du er ikke den, der sidder med det endelige forretnings- og beslutningsansvar. Så enten må du gå hele vejen og selv blive lederen, eller også må du acceptere din støttefunktion, mener Le Lyby og forsætter:

- Men derfor skal vi da bare blive ved med at banke på dørene udfordre og bevise vores værdi. Dygtige ledelser i dag ved udmærket, hvor central god kommunikation er, og ellers skal de nok komme til at opdage det på den hårde måde.

Christine Bülow-Olsens oplevelse er, at kommunikation med mænd i spidsen får mere og mere at skulle have sagt. Også på ledelsesniveau.

- Det er ofte mændene, der scorer ledelsesjobbene, synes jeg. Så med mænds indtog i ledelsen, har kommunikation gradvist fået mere at skulle have sagt, siger Christine Bülow-Olsen.

Debatten fortsætter

Torben Dan Pedersen har i en kommentar til debatten efterfølgende skrevet på Kommunikationen.dk, at han gerne så en ligelønsdebat på tværs af fag.

- Jeg vil gerne debattere, hvorfor vi har det fuldstændigt uforståelige samfundsproblem, at det generelt bliver betragtet som et job med lavere status og løn, når der er overvægt af kvinder i et fag, skriver Torben Dan Pedersen.

Han skriver også, at Dansk Kommunikationsforening vil være initiativtager til, en debat om, hvorfor mænd fravælger kommunikation og kvinder vælger det til? Har vi en udfordring her – og i så fald – hvilke mulige forklaringer og løsninger findes der på det?

Tags: Kommunikatør

Kommentarer

Kommentarer

Relateret indhold

Hans Henrik Lichtenberg
Fra selvstændig journalistuddannet til grønlandsk kommunikationschef. Månedens profil har undergået noget af en omvæltning, da han efter 13 år som selvstændig greb chancen og tog...
Læs mere
Vrangforestilling om journalistik kan ændres med kommunikation
Journalisternes troværdighed er hullet som en si, viser troværdighedsmålinger. Løsning: Alle andre brancher har ansat kommunikatører til at skabe mere opmærksomhed, synlighed og troværdighed...
Læs mere
K-folk kæmper med redaktioners uskrevne regler
Det fyger med myter og tommelfingerregler i samspillet mellem kommunikationsfolk og redaktioner. Men hvad er egentlig op og ned i forholdet, hvor der både er kommercielle interesser og integritet...
Læs mere

Relaterede nyheder

Til minde om et levende kommunikationsfællesskab
I august blev der sat punktum for et levende kommunikationsfælleskab. Dansk Kommunikationsforening er gået konkurs. Fællesskabet er ikke mere. Det er en trist udvikling for branchen – og...
Læs mere
Indholdsstrategi er kommet for at blive
Virksomhederne har fået øjnene op for, at indhold er smart. Det kan potentielt sælge, brande, skabe trafik, engagere og opbygge relationer. Men hvordan skaber man indhold med effekt...
Læs mere
Det kræver solidt arbejde at trænge igennem på Folkemødet
Der skal meget mere end invitation af spændende oplægsholdere, debattører og en aktuel dagsorden til, hvis årets event på Folkemødet skal blive en succes. Gennemslagskraft på den politiske...
Læs mere

Arrangementer

DJ BIZ INTRO: Skal du være freelancer/selvstændig?
Du overvejer at blive freelancer/selvstændig, men er det noget for dig? Hvordan arbejder man, når man går solo, og hvordan undgår du begynderfejlene? Bliv klogere på 3 timer i DJ
Læs mere
Tag hånd om din karriere – bliv heldig med vilje
Dette er kurset for dig, der er opsagt, fritstillet eller har været ledig i kortere tid, og som har lyst til at finde ud af, hvad der skal være næste skridt i din karriere.
Læs mere
JobWorkShop - skriv så du bliver kaldt til samtale!
Mange af DJs medlemmer er gode til at skrive. Men de fleste kan blive bedre til at skrive en moderne effektiv jobansøgning. Lær at skrive personligt, konkret, virksomhedsrettet og om fremtiden.
Læs mere