Stor organisation, svag kommunikation

Den danske folkekirke adskiller sig kommunikationsmæssigt drastisk fra sine nordiske naboer. Hvor man dér har store kommunikationsafdelinger og mange ressourcer er billedet det omvendte i Danmark. Det gør det svært at styre mediebilledet af folkekirken.

Illustration: Stine Spedsbjerg
 
Kampagne
Sådan arbejder vi med indholdsstrategi
Alternativ-kampagne tog landet med storm
Hvad gør du når kunden ikke har ret?
Kønsstereotyper om kvinder i kommunikation
Privat godhed udfordrer NGO´ernes kommunikation
Offentligt eller privat k-job: Hvor passer du bedst?
Hjælp, jeg var vidne til et mord
Debat: Er kommunikation et kvindefag?
En rigtig kommune skal da have et slogan
Planlægningen af en folkefest - 100 år senere
Valgretsoptog: Kampagnestrategi for 100 år siden
Derfor får du annoncer for ting, du slet ikke kan relatere til
Kreativitet og opmærksomhed dræber din kampagne
Fyrværkeri – den uendelige kommunikationsopgave
Nøgenhed og sex kan betale sig – for nogle
Kan sms-kampagner stoppe dødstraf og piskeslag?
Statsmonopol fik Norges bedste omdømme
Spies, rejs og lav børn
Kom helt tæt på målgruppen #gåpåinstagram
Social strategi? Alle mand til tasterne!
Kampagnetjek: Bruger Arla låget?
Organ-kommunikation: Et halvt år efter ”Pigen der ikke ville dø”
Presselister: Alibi-PR eller effektivt værktøj?
"Anmeld din nabo"-kommunikation rykker grænser
Johannes fornemmelse for Facebook
Lær af tre mediekriser fra 2012
Fire gode print-cases
Derfor dur print stadig
Det kærlige, strategiske skub
Metrobyggeriet i billeder
Kommunikationen der overskyggede sagen
Sådan holdt vi op med at grine af Hjemmeværnet
Minkavlernes næste træk: Boller og saftevand
Kræftens Bekæmpelse var ikke skæg nok
Kampagne: "Godt du kom". Men kom de?
Visuel proces
Tegnefilm er blevet for alvor
Historien om en ræv, der blev et YouTube-hit med 424 millioner seere
Besøg i det visuelle værksted
Krisen kalder på legesyge og farver
Medarbejderne overtager kommunikation med video
Nyt logo: De gode er grønne de onde er blå
Nyt logo: Kirkekorset har fået en overhaling
Det kører ikke for SEAT's nye logo
Kunsten at få leverpostejen til at se lækker ud
Scener fra madfotografering
Nyt logo: Når man ikke kan se skoven...
Nyt Logo: Bolle eller ej?
Hvordan DJs anførselstegn blev til et K
Nyt logo: Fra lang og spinkel til robust og rund
Cases
Animationer giver tryggere operationspatienter
Teleselskaber er ikke pressevenlige
Da Big Brother-kommunikation gav rasende borgere
Når @skattefar skal mikroblogge
Når kommunikation handler om salg
Håndter aldrig en shitstorm som Movia
Miljøstyrelsen: Vi har ikke verdens mest sexede budskab
Joan Ørting: Du skal turde sige ting, du får ballade for
En bog der vil ændre en flig af verden
QR-koder skal få Arla ind i stuerne
Kirkekommunikation, Vorherre bevares
Metroselskabet: Kommunikation til frustration
Horsens holder! Sådan gjorde de...
Kan man fjerne et image med dynamit?
Se video fra DEL12
Skuespil og video skal skabe bedre ledelse
Special(e)isterne
SPECIAL(E)IST i magt og medier
SPECIAL(E)IST: Journalisters selvforståelse i rollen som kommunikatør
NBRO løber sig til ekstrem brandloyalitet
Special(e)ist i socialøkonomiske virksomheders storytelling
Special(e)ist i markedsføring med feminint fortegn
Special(e)ist i nudging
Special(e)ist i oplevelsesdesign
Special(e)ist i kulturformidling
Special(e)ist i evaluering af kommunikationspraksis
Special(e)ist i crowdsourcing
Special(e)ist i retorisk oplæsning og tale
Special(e)ister i metakommunikation

Kirkekommunikation, Vorherre bevares

Del:
Folks opfattelse af den danske folkekirke er langt hen ad vejen medieskabt. Men Folkekirken har det ikke nemt kommunikationsmæssigt. En flad struktur og manglen på nogen, der kan udtale sig på hele folkekirkens vegne, giver et svagt brand og stereotype opfattelser. Med begrænsede ressourcer forsøger folkekirken nu at styrke kommunikationen.

03.04.13 - Af Thomas Brunstrøm

Folkekirkens kommunikation har problemer. Om den ligefrem skriger til himlen, er der delte meninger om, men der er tilsyneladende enighed om, at den godt kunne trænge til et løft.

De seneste store mediesager om kirken har handlet om et stigende antal mennesker, der melder sig ud af folkekirken (over 21.000 personer i 2012), homovielser i kirken og Mejdal Kirke, der i et jobopslag understregede, at man søgte en præst, der troede på gud.

Ingen af sagerne kan ligefrem kaldes kommunikationsmæssige sejre for folkekirken. Samtidig har mediernes fokus været nærmest ikke-eksisterende på de sager, der har betydning for folkekirken som organisation. F.eks. 2012-valget til menighedsrådene, hvor stemmeprocenten endte på sølle 15. 

Folkekirkens brand er svagt

En del af problemet bunder i, at hvis man betragter folkekirken som et brand, så er det svagt. Det er svært at definere, hvad kirken egentlig står for, vurderer Michael Trinskjær, kirkekonsulent og direktør i kommunikationsfirmaet Aspekta.

- Som navn er folkekirken rigtigt stærkt med en enorm genkendelse, og det er en institution, som de fleste har et forhold til. Men som brand er det uklart. Det er ikke vedligeholdt, og der er ingen fællesnævnerstatus. Hvis man spørger ti mennesker, hvad folkekirken står for, vil man sikkert få ti forskellige svar. Det er netop en af folkekirkens pointer - men også en indbygget selvmodsigelse, og det er selvfølgelig et problem i forhold til medier, siger Michael Trinskjær. 

Ellen Aagaard Petersen, redaktør for Folkekirken.dk er enig. Hun vedgår, at når kirken indtil videre er havnet i medierne, har det mere været et spørgsmål om tilfældigheder end en egentlig kommunikationsindsats.

En mere målrettet kommunikationsindsats ville kunne gøre op med de stereotype billeder, som medierne erfaringsmæssigt viderebringer

- Folkekirken har aldrig været ét samlet brand, men i stedet været styret af de enkelte sognekirker. Sådan skal det også være, men en mere målrettet kommunikationsindsats ville kunne gøre op med de stereotype billeder, som medierne erfaringsmæssigt viderebringer. F.eks. har medierne fokuseret meget på udmeldelsestallene, som er stigende - men der er samtidig lavet undersøgelser, der viser, at brugen af kirken faktisk er stigende. Det har til gengæld ikke fået meget mediedækning.

Ellen Aagaard Petersen fortsætter:

- Folks opfattelse af kirken er meget medieskabt, og selv hvis man har gode oplevelser med sin egen kirke, kan man være tilbøjelig til at tro, at det måske er undtagelsen. Vi vil gerne korrigere mediebilledet.

Hvem taler for Folkekirken?

Men det projekt har flere udfordringer. Den ene er, at ingen kan udtale sig på hele folkekirkens vegne.

- Ud fra en kommunikationsmæssig synsvinkel ville folkekirken gøre sig selv en kæmpe tjeneste ved at have en talsmand. Både i forhold til medier og til kommunikation som sådan, siger kirkekonsulent Michael Trinskjær og fortsætter:

- Biskopperne er nok det nærmeste man kommer på egentlige talsmænd for Folkekirken. De kan ikke formelt udtale sig på hele kirkens vegne, men qua deres autoritet og position kan de godt påtage sig en talsmandsrolle. Der har tidligere været enkeltpersoner som Jan Lindhardt og Erik Normann Svendsen, der har markeret sig meget, men lige nu er der ikke rigtigt nogen, der står klart som talsmænd.

Ellen Aagaard Petersen fra folkekirken.dk erkender, at hendes arbejde ville være nemmere, hvis folkekirken havde en formel talsperson. Men det har den ikke af teologiske grunde:

- Folkekirken skal ikke have en topledelse, der dikterer folkekirkens fælles holdning. Måske er det grunden til, at folkekirken faktisk står stærkt i befolkningen – at der ikke er én talsmand, der siger: ‘Vi mener sådan her!’. Folkekirken er meget antiautoritær, og enkeltpersoner har let adgang til indflydelse og til at udtale sig på kirkens vegne. Det ville sikkert være nemmere at blive hørt i medierne med en talsmand, men det er ikke nok bare at blive hørt. Kommunikationen skal også pleje folkekirkens omdømme

 

En talsmand ville gøre det nemmere at blive hørt. Men det er ikke nok bare at blive hørt. Kommunikationen skal også pleje folkekirkens omdømme

Underprioriteret i forhold til i resten af Norden

Netop dét gør man i resten af Norden, hvor folkekirkerne har markant flere ressourcer til en samlet kommunikationsindsats. Folkekirkerne i Sverige, Norge og Finland har både kommunikationsdirektører, informationslinjer og pressefolk på både nationalt niveau og i de enkelte stifter´, som man kan komme i kontakt med.

Herhjemme består holdet bag folkekirken.dk, der tegner den danske folkekirkes samlede kommunikationsansigt udadtil, af kun tre mennesker:  Ellen Aagaard Petersen og to journalister. 

På den måde adskiller den danske folkekirke sig kommunikationsmæssigt drastisk fra sine nordiske naboer, og de få ressourcer udgør således den anden store udfordring, der stor i vejen for en mere målrettet kommunikation af den danske folkekirke.

I Norge, Sverige og Finland har kirkerne kommunikationsafdelinger med 40-70 ansatte

- I Norge, Sverige og Finland har kirkerne kommunikationsafdelinger med 40-70 ansatte, som arbejder med hjemmesider, sociale medier, webtv, magasiner og pressearbejde, fortæller Ellen Aagaard Petersen og tilføjer, at med de kommunikationsressourcer, den danske folkekirke har til sammenligning, er der grænser for, hvad man kan nå.

Den store forskel er ifølge Ellen Aagaard Petersen kulturelt og organisatorisk begrundet:

- I de øvrige nordiske lande er der tradition for, at administration og kommunikation er samlet centralt, mens det i Danmark i høj grad er lagt ud til de enkelte kirker og sogne, forklarer Ellen Aagaard Petersen.

Ud af den samlede kirkeskat går langt de fleste penge ud til kirker og sogne, mens en mindre del går til Fællesfonden, som finansierer blandt andet folkekirkens it, som Folkekirken.dk hører ind under. Af Fællesfondens budget for 2013 fremgår det, at Folkekirken.dk har 3,5 mio. til rådighed, hvoraf "en stor del af bevillingen anvendes til finansiering af et tv og web-tv-projekt". Budgetrammen på 3,5 mio for Folkekirken.dk har været uændret de seneste år, og de 3,5 mio. dækker over både drift og udgifter til journalistisk arbejdskraft, fremgår det af budgettet for 2012.

"Vi må tage kommunikationen alvorligt"

Ellen Aagaard Petersen vurderer, at der inden for folkekirkens organisation er en voksende erkendelse af, at der er behov for, at folkekirken fremstår som en samlet enhed. Der er da også for nylig taget nye skridt i retning af en mere målrettet og fælles kommunikation: Folkekirkens nye logo og visuelle identitet blev præsenteret i efteråret 2012. Det projekt er også finansieret af Fællesfonden.

 

Hvis kirken stadig skal være til at få øje på for danskerne, skal vi tage alvorligt, at de længe har orienteret sig andre steder end i det lokale kirkeblad og ugeavisen


Desuden er de sociale medier blevet et område, som der nyder stadigt større fokus i folkekirkens kommunikation.

- Hvis kirken stadig skal være til at få øje på for danskerne, skal vi tage alvorligt, at de længe har orienteret sig andre steder end i det lokale kirkeblad og ugeavisen, siger folkekirken.dk’s redaktør Ellen Aagaard Petersen.

Folkekirken.dk har i skrivende stund 2.019 følgere på Facebook og 146 på Twitter. I betragtning af, at 79% af de danske statsborgere er medlemmer af folkekirken (1. januar 2013), er de tal måske en anelse beskedne.

Ellen Aagaard Petersen ville da også gerne have flere:

- Meget gerne, men det er et ret nyt indsatsområde, og vi har bl.a. planer om en Facebook-side for kommende brudepar, hvor man kan stille spørgsmål om kirkebryllupper og komme i dialog med præster. Sociale medier er en stor prioritet. Der er nærhed, og det er ligeværdige, der mødes, siger Ellen Aagaard Petersen.

Drop genertheden og mød folket

Kirkekonsulent og kommunikationsrådgiver Michael Trinskjær efterlyser dog stadig en mere pågående kommunikation:

- Kirken kommunikerer meget om kirken og ikke ret meget om tro. Det synes jeg godt, man kunne sætte meget mere fokus på, men det ligger i den danske Folkekirkes DNA, at man ikke vil pådutte nogen noget. Og når der endelig er præster eller biskopper, der går ud i medierne og debatterer tro, får de tit ørerne i maskinen, siger Michael Trinskjær og fortsætter:

- Jeg synes, man burde droppe genertheden. Tro på sagen og vær stolt af sit budskab. Hvis man gerne vil have flere børnefamilier i kirken, så del dog flyers ud foran butikscenteret lørdag formiddag, hvor alle børnefamilierne er. Det foreslår jeg altid, når jeg holder foredrag, men det møder som regel modstand. Folkekirken har en tradition for, at kirken er et sted, hvor man kan være i fred, men det kan også tage overhånd. Jeg kom på et tidspunkt i en anden kirke, end jeg plejer, og først da jeg havde været der fem gange, kom der nogen og hilste på mig. Hvis det var en butik, kunne man så forestille sig, at en kunde kom frivilligt ind fem gange, før nogen spurgte: ”Hvad kan jeg hjælpe med?”.

 

Opdt: 12.04.13: Folkekirken udgiver nyt magasin, som skal brande kirken.

Tags: Offentlig organisation, PR, Branding

Relateret indhold

Horsens holder! Sådan gjorde de...
Da Horsens Kommune skulle skabe sig et nyt brand, blev det blandt andet gjort gennem events, der skabte positiv omtale.
Læs mere
Sådan får kommunen et (andet) brand
Få 10 gode råd til, hvordan du griber en brandingproces an, hvis du arbejder i en kommune.
Læs mere
Kan man fjerne et image med dynamit?
Fængselsbyen" og "Jyllands kirkegård" var to triste mærkater, der tidligere klæbede til Horsens Kommune. I dag er det lykkedes for kommunen i kraft af målrettet strategi og intern kommunikation...
Læs mere


Foto: Screenshot fra Folkekirken.dk

Fakta om Folkekirken.dk

Folkekirken.dk blev etableret i 1997 af en gruppe københavnske præster, og den blev finansieret af bidrag fra en række sogne.

I 2004 overtog biskopperne i fællesskab domænenavnet folkekirken.dk med henblik på at få udviklet en ny hjemmeside, der kunne fungere som en fælles platform for folkekirken på internettet. 

I 2008 overgik "ejerskabet" til ministeriet, og folkekirken.dk finansieres i dag af Fællesfonden.

Fællesfonden er en "kasse", som dækker en række udgifter, der anses som fælles for folkekirken som helhed.

Der er nedsat en bestyrelse for folkekirken.dk. Bestyrelsen har biskop Henning Toft Bro, Aalborg, som formand. Det er bestyrelsen, som har ansvar for folkekirken.dk's budget. 

Det er kirkeministeren (Manu Sareen, V), som i sidste ende har kompetencen til at fastsætte Fællesfondens budget - og altså dermed også bevillinger til de forskellige formål, som finansieres af Fællesfonden.

KIlde: Jørgen Engmark
Informationskonsulent i Ministeriet for Ligestilling og Kirke

Relaterede nyheder

Det kræver solidt arbejde at trænge igennem på Folkemødet
Der skal meget mere end invitation af spændende oplægsholdere, debattører og en aktuel dagsorden til, hvis årets event på Folkemødet skal blive en succes. Gennemslagskraft på den politiske...
Læs mere
Stor lønfremgang til kommunikationsfolk
Ansatte i både den offentlige og private kommunikationssektor er med en fremgang på 2,0% og 2,7% topscorerne i DJs årlige lønstatistik. Gennemsnittet for alle medlemmer af DJ er 1,8%.
Læs mere
Brandeksperter: Ingen kampagne kan redde Danmarks omdømme
Regeringens ’skræmmeannoncer’ i libanesiske aviser skulle tilgodese en indenrigspolitisk dagsorden. Men internationalt vender budskaberne tilbage som en boomerang af...
Læs mere

Læs også

Folkekirken lancerede i slutningen af 2012 et fælles logo. Læs om processen bag logoet, hvor formålet har været at signalere mangfoldighed.