Tegning: Bob Katzenelson

Sådan bliver 2016 på de sociale medier

15. jan. 2016 – kl. 10.58
Del:
Sociale medier fylder mere og mere for kommunikationsmedarbejdere på alle niveauer og i alle brancher. 2 eksperter på området giver dig deres bud på, hvordan SOME-området udvikler sig i 2016.

Bedre og mere strategi, mere direkte og personlig kommunikation og video, video, video! Det er nogle af nøgleområderne for udviklingen på de sociale medier i forhold til kommunikationen i organisationer og virksomheder, hvis man spørger Annette Agerdal-Hjermind, lektor på Institut for Erhvervskommunikation ved Aarhus Universitet og Jeff Blaavand, ejer af socialemedier.dk og har tidligere arbejdet med sociale medier hos en række danske virksomheder.

Hvad vil 2016 overordnet set byde på i forhold til udvikling inden for sociale medier?

Annette Agerdal-Hjermind: I forhold til et virksomhedsperspektiv vil det blive endnu mere anerkendt, at sociale medier er noget, man SKAL forholde sig til. Man SKAL som virksomhed forholde sig til, at sociale medier er 2-vejs kommunikation.

Det er helt afgørende, at man har en klar strategi, som der ligger et stort arbejde bag. Vi vil se, at man forholder sig mere til, hvilke medier, man er på, end bare det, at man lægger indhold op på et mere eller mindre tilfældigt medie. Hele virksomheden skal være involveret i strategien, og hele virksomheden skal være klædt på til at handle hurtigt.

Og så tror jeg vi vil se flere virksomheder bygge egne platforme – som fx Jyske Banks TV-kanal, fordi de i højere grad har brug for styring.

Jeff Blaavand: Jeg tror der kommer en indsnævring af brugernes brug af sociale medier. Ikke at man bruger mindre tid, men brugerne kommer til at være aktive på færre sociale medier. Der er efterhånden kommet så mange forskellige sociale medier, der hver især har deres force. Brugerne er begyndt at opdage dette, og vil mere og mere søge mod de medier, hvor de kan få opfyldt deres individuelle behov.  

Hvordan vil udviklingen gå for de enkelte sociale medier?

Annette Agerdal-Hjermind: Vi har haft en tendens til at tro, at noget er oppe i tiden og derpå ude igen. Men sådan er det ikke. Publikum ændrer form og brug. De sociale medier ændrer algoritmer og det ændrer brugerne. Det er en myte, at de unge ikke bruger facebook længere. De bruger det bare anderledes.

Andre medier overtager nogle dele. Så det er mere brugerne, der ændrer sig og skifter, end det er enkelte medier, der forsvinder. Det skal afsenderen være opmærksom på – og de skal kende deres målgruppe. Bruge forskellige platforme forskelligt, for nogle giver det fx mening at bruge snapchat, for andre ikke.

Jeff Blaavand: Snapchat buldrer stadig frem. Vi er ved at ramme en bred befolkning, så de sidste kommer også med på dette i 2016. Facebook oplevede i 2015 stadig en stigning i aktivitet. Jeg har svært ved at se, hvordan dette, i hvert fald i Danmark, kan fortsætte. Nogle af de mange niche-medier kan tage andele på de store medier.

Jeg tror også, at Instagram fortsat vil opleve øget fokus. Igen kan man sige, at dette er blevet et bredere medie, hvor flere og flere kommer på.
LinkedIn har lagt en del kræfter i opdatering af både hjemmeside og app, så det bliver spændende at se, om det har en positiv effekt. 

Hvad skal man særligt være opmærksom på som kommunikationsmedarbejder?

Annette Agerdal-Hjermind: Man skal som afsender stoppe med at se interaktionerne med brugerne som en trussel, men i stedet som en mulighed for at se og lytte til, hvordan omverdenen opfatter virksomheden. Og så skal man i højere grad forholde sig til risikoen for shitstorme hele tiden. Man skal kigge på det på den måde, at man kan være derude hos brugerne – og man skal ”face” shitstormene. Jo stærkere, hurtigere og mere man svarer, jo bedre står man. Der er ikke tid til at trække svaret igennem en lang kommandovej, brugerne er lynhurtige til at komme til tasterne, og virksomhederne skal være klar – hele tiden. Fx viste sagen med fyringen i Bilka, at virksomhederne skal være klar til at handle – også selvom det er midt i juleferien – fordi brugerne sætter dagsordenen – ikke virksomheden.

De virksomheder, der kan finde ud af at give brugerne svar også på kritiske bemærkninger, vil stå stærkere. Virksomheder skal forstå, at der både vil være saglige og usaglig respons, og det skal man forholde sig til. Det er en grundpræmis for de sociale medier.
Jeg tror også, vi vil se flere ledere, der bruger sociale medier i deres eget navn. For de sociale medier er et sted for mennesker – og det fungerer bedre med den personlige afsender frem for en overordnet firmaprofil. Nogle ledere er vant til at bruge de sociale medier, og dem der gør det øger deres brands værdi.

Jeff Blaavand: Jeg tror, der kommer større fokus på at finde de medier, hvor målgruppen er. Her vil man så kunne gå i dybden med netop disse medier, så man ikke spreder ressourcerne ud over for mange sociale medier. 

Samtidig vil der formentlig blive afsat flere penge til de sociale medier båder i virksomheder og organisationer. Dette giver gode muligheder til at skabe en mere professionel kommunikation og strategi på de sociale medier. 

Hvordan vil annoncering/markedsføring udvikle sig på sociale medier?

Annette Agerdal-Hjermind: Der bliver fokus på, hvad folk vil have, og vi vil se mere Influence Marketing og Content Marketing. Vi vil også se flere partnerskaber, hvor eksempelvis forskellige brands og virksomheder går sammen om en sag og noget indhold, der giver værdi for modtagergruppen, måske endda skaber sit eget medie i fællesskab.

Flere af de sociale medier bliver mere og mere tilrettelagt på, at virksomheder skal købe sig til ting – annoncer og udbredelse – men det er vigtigt at huske på, at folk generelt ikke er på sociale medier for at få reklamer!

Jeff Blaavand: Video-annoncering vil fortsat stige. På tværs af alle medier. Instagram-annoncering er stadig forholdsvis nyt i Danmark. Så her vil virksomhederne stille og roligt komme med på den i 2016. 

Snapchat-annoncering kunne jeg godt forestille mig blev aktuel i 2016, men der er en større usikkerhedsfaktor omkring det.

Tags: Sociale medier, Kommunikatør Af: Bo Therkildsen

Foto: PR
Annette Agerdal-Hjermind

Lektor på Institut for Erhvervskommunikation ved Aarhus Universitet. Forsker bl.a. i sociale medier.

Foto: Privat
Jeff Blaavand

Ejer af socialemedier.dk. Har tidligere arbejdet med sociale medier hos en række danske virksomheder.

Relateret indhold

Stine Mølgaard Sørensen
Månedens profil er uddannet cand.comm. fra Roskilde Universitet og har efterfølgende arbejdet tre et halvt år som digital rådgiver hos Burson- Marsteller. I slutningen af 2013 tog hun en...
Læs mere
Gør det du er bedst til på sociale medier
Din virksomhed har måske en konto på Facebook, Linkedin eller Twitter. Men har I også en strategi og plan for, hvilket indhold der engagerer jeres brugere? I så fald tillykke – I tilhører...
Læs mere
Få bedre overblik på Twitter med hashtags og lister
Hvis du ikke bruger hashtags og lister på Twitter, udnytter du kun halvdelen af mulighederne for at skabe overblik og dialog. Få en grundig gennemgang af de forskellige muligheder,find de...
Læs mere

Relaterede nyheder

Big data er kommunikatørernes oversete guld
Du ved måske, at Big data er det nye sort. Men ikke helt hvordan du kan bruge de nye muligheder. Som kommunikatør gør du klogt i at tage Big data-revolutionen alvorligt. For potentialet...
Læs mere
Til minde om et levende kommunikationsfællesskab
I august blev der sat punktum for et levende kommunikationsfælleskab. Dansk Kommunikationsforening er gået konkurs. Fællesskabet er ikke mere. Det er en trist udvikling for branchen – og...
Læs mere
Indholdsstrategi er kommet for at blive
Virksomhederne har fået øjnene op for, at indhold er smart. Det kan potentielt sælge, brande, skabe trafik, engagere og opbygge relationer. Men hvordan skaber man indhold med effekt...
Læs mere

Arrangementer

JobWorkShop - skriv så du bliver kaldt til samtale!
Mange af DJs medlemmer er gode til at skrive. Men de fleste kan blive bedre til at skrive en moderne effektiv jobansøgning. Lær at skrive personligt, konkret, virksomhedsrettet og om fremtiden.
Læs mere
Tag hånd om din karriere – bliv heldig med vilje
Dette er kurset for dig, der er opsagt, fritstillet eller har været ledig i kortere tid, og som har lyst til at finde ud af, hvad der skal være næste skridt i din karriere.
Læs mere
STARTPAKKEN - (4 dage) forløb for nystartede selvstændige/freelancere
Drømmer du om at være din egen chef? Så søg optagelse på DJ STARTPAKKEN for selvstændige/freelancere og bliv klædt på til at være din egen forretning
Læs mere