Kasteel Amerongen en de Duitse Keizer Wilhelm II

29 juni 2014

Graaf van Aldenburg-Bentinck werd in de middag van 10 november 1918 gebeld door de Commissaris van de Koningin met het verzoek of hij de Duitse keizer Wilhem II en zijn gevolg enkele dagen onderdak zou willen bieden. Na overleg met zijn familie gaf hij gehoor aan het verzoek van de Nederlandse regering. In korte tijd wordt op het kasteel alles in gereedheid gemaakt voor komst van de keizer.  Wilhelm II zal uiteindelijk 1,5 jaar op kasteel Amerongen verblijven.  Op 28 november 1918 tekende Wilhelm II zijn abdicatie op Kasteel Amerongen. Hiermee kwam een einde aan het 40 jarige keizerrijk.

Met de komst van keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen komt er een eind aan de 1ste wereldoorlog. De komende vier  jaar zal op Amerongen in het kader van de herdenking van de eerste wereld oorlog (1914-1918) aandacht worden besteed  aan de "Amerongse periode" van de Duitse keizer.

Keizertoer
Vanaf 24 juni 2014 worden er themarondleidingen gegeven. Wij vertellen onze bezoekers dit bijzondere verhaal en laten ze kennis maken met de collectiestukken die betrekking hebben op zijn verblijf op Kasteel Amerongen.
Een van de topstukken is het bureau waaraan de abdicatie is getekend. Ook het privé appartement waar de abdicatie is getekend wordt hiervoor speciaal opengesteld.

De Keizertoer vindt plaats op afspraak. U kunt reserveren bij de Ticketoffice van Kasteel Amerongen. De rond te leiden groep dient uit minimaal 10 en maximaal 15 personen te bestaan.

De prijs voor de rondleiding is € 12,-, de museumjaarkaart is geldig met een toeslag van € 2,-

Bekijk hier de flyer.

In het spoor van de keizer
Bezoekers kunnen ook kiezen voor een keizerwandeling op eigen gelegenheid. Deze wandeling gaat langs bijzondere plekken in de tuin waar Keizer Wilhelm II is vast gelegd op foto's. De prijs voor deze wandeling met brochure bedraagt € 3,-

Bekijk hier de flyer.

Lees ook wat De Gelderlander, het AD Utrechtsnieuwsblad  en nogmaals De Gelderlander schreven.


Kasteel Amerongen en de Duitse Keizer
Het ís zoals het was. Huis van ontmoeting.