​​​​​​​Kapital- och likviditetskrav


Bankföreningen har i flera år arbetat intensivt med att påverka utformningen av gemensamma europeiska kapital- och likviditetskrav.

 

Den första 1 januari 2014 trädde ett nytt europeiskt regelverk för kapital- och likviditetskrav ikraft, CRR och CRD 4. Övervägande delen av regelverket för kapital och likviditet följer av EU-förordningen CRR och tillhörande tekniska standarder. Vissa bestämmelser, till exempel bestämmelser om kapitalbuffertar följer av EU-direktivet CRD 4 som har genomförts i svensk lagstiftning. CRR och CRD 4 baseras på det så kallade Basel 3-regelverket som är en internationella standard som tagits fram av Baselkommittén för banktillsyn. 

 

Kapital 

Kapitalkravsreglerna handlar främst om hur mycket kapital banker ska ha för att täcka sina risker, det vill säga risk för förlust i samband med utlåning och övrig verksamhet.

Bankerna ska enligt regelverket uppfylla följande minimikapitalkrav: kärnprimärkapitalrelation på minst 4,5 procent, primärkapitalrelation på minst 6 procent samt en total kapitalrelation på minst 8 procent. Dessutom ska bankerna ha en kapitalkonserveringsbuffert som består av 2,5 procent kärnprimärkapital.

Utöver dessa kapitalkrav fattar Finansinspektionen varje kvartal beslut om nivån på den kontracykliska bufferten.

Finansinspektionen har också möjlighet att ställa krav på ytterligare buffertar - systemriskbuffert och buffert för systemviktiga institut. Finansinspektionen har beslutat att de fyra största svenska bankerna ska ha ett totalt systemriskpåslag på 5 procent kärnprimärkapital. Detta innebär att de fyra största svenska bankerna har bland de högsta kapitalkraven i Europa.

Under 2017 kommer Baselkommittén och EU att ta ställning till om ett krav på bruttosoliditet, det vill säga ett icke riskkänsligt kapitalkrav, ska införas.

 

Likviditet 

Likviditetsreglerna syftar till att stärka bankernas hantering av likviditetsrisk.

Genom CRR ställs det krav på att bankerna ska hålla en kortfristig likviditetsbuffert, LCR. Syftet med LCR är att reglera hur mycket likvida tillgångar en bank behöver hålla i sin likviditetsreserv för att kunna klara en stressad situation under 30 dagar.

Från och med 2018 kommer det även att införas ett långfristigt finansieringsmått, NSFR.

 

Se löpande uppdateringar om kapital- och likviditetskrav på EU-Nytt.

 

 

Uppdaterad den 12 januari 2016