Castorimorpha

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Castorimorpha
Beaver pho34.jpg
Europeisk bäver (Castor fiber)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Gnagare
Rodentia
Underordning Castorimorpha
Vetenskapligt namn
§ Castorimorpha
Auktor Wood, 1955
Familjer
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Castorimorpha är en underordning i ordningen gnagare med omkring 100 arter. Med undantag av arten europeisk bäver lever alla medlemmar i Nord- och Centralamerika.

Arterna är fördelade på följande familjer:

Underordningen definierades så sent som 2005 av Carleton und Musser. Dessa forskare ordnade djurgruppen gnagare enligt morfologiska och molekylärgenetiska kännetecken.

Släktskapet mellan kindpåsråttor och påsmöss var sedan tidigare känt och de sammanfattades därför i överfamiljen Geomyoidea. Att de även står i närmare relation till bävrar är ett av de nya forskningsresultaten. Överfamiljen Geomyoidea räknades tidigare till underordningen musliknande gnagare (Myomoprha) och bävrar till ekorrartade gnagare (Sciuromorpha). Det antogs sedan länge att Sciuromorpha är parafyletisk (alltså att inte alla medlemmar i gruppen har utvecklats ur samma förfäder). Den nya underordningen är ett försök att beskriva släktskapsförhållandet bättre.

Till underordningen räknas även den utdöda familjen Eomyidae. En känd art i familjen, Eomys quercyi, hade förmåga att glida genom luften.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  • Michael D. Carleton, Guy G. Musser: Order Rodentia. I: Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (utgivare): Mammal Species of the World. 3 upplaga. Johns Hopkins University Press, Baltimore 2005, s. 745–1600, ISBN 0-8018-8221-4.