Staande lampen

Staande lampen waar moet je beginnen? Er zijn veel verschillende soorten staande lampen. Het is goed om van te voren te weten hoe je wilt dat het licht van een staande lamp schijnt. Moet de lamp verder nog een leeslamp hebben of moet hij juist een groot oppervlak belichten? we helpen je graag een handje op weg.

Om makkelijk en snel te navigeren binnen de tekst hebben we een inhoudsopgave gemaakt:

Moderne, design staande lampen

De moderne staande lampen hebben tegenwoordig vaak meerdere functies. Ze verlichten niet alleen op een prachtige unieke manier de kamer, maar zijn daarnaast ook een kunstwerk. Deze design staande lampen zijn vaak zo ontworpen dat de armaturen soms mooier zijn dan de lamp zelf. Door de unieke creaties, vormen en materiaal zijn ze vaak een blikvanger in bijvoorbeeld de woonkamer. Moderne design staande lampen maken elke kamer meer compleet. Er is vaak extra aandacht besteed aan het materiaal waar de lamp van gemaakt is. Het zijn vaak neutrale kleuren en de armaturen zijn tevens ook blikvangers.

Retro staande lampen

Wanneer je een retro inrichting in je huis hebt, mag een retro staande lamp zeker niet ontbreken. Er zijn veel verschillende soorten retro lampen en vaak ook in verschillende kleuren te verkrijgen. Ook zie je vaak inrichtingen waarbij verschillende stijlen worden gecombineerd. Zo kunnen er ook makkelijk retro staande lampen worden gecombineerd met een moderne inrichting. Retro lampen zijn vaak retro vanwege de originele oude lampenkap die ze hebben. Je kent ze vast wel die oranje met een geruitpatroon of juist een lampenkap met grote bloemen erop. Typische retro lampen zie je vaak ook nog op tv bij bekende series als Goede tijden Slechte tijden bijvoorbeeld.

Voordelen van staande lampen

Staande lampen zijn eenvoudig te verplaatsen. Op die manier kun je ook nog eens gemakkelijk van inrichting veranderen en je meubels en lampen op een andere plek neerzetten. Wanneer je een mooie lamp heb gekocht en deze een goede plek hebt gegeven, komt er natuurlijk altijd een moment dat je de kamer net weer even anders wilt gaan inrichten. Een staande lamp kun je dan eenvoudig verplaatsen naar een andere plek. Verder hoeven er geen snoeren omgelegd te worden of nieuwe aansluitingen worden gemaakt voor de lamp. Een staande lamp kan verder dienen als tafellamp en sommige geven ze ook het zelfde effect als een plafondlamp. Een staande lamp kan dus op verschillende manieren worden gebruikt en is zeer praktisch. Naast deze voordelen hebben we ook nog een paar handige staande lampen tips voor je. Ben je nog aan het twijfelen of je een staande lamp wilt kopen? Ga dan ook eens langs een meubel boulevard en bekijk verschillende lampen. Deze staan vaak opgesteld in showkamers en dan krijg je al snel een beter beeld van een staande lamp.

Staande lamp met leeslamp

Zoals hierboven beschreven zijn er dus veel verschillende soorten staande lampen. Zo zijn er dus ook een aantal staande lampen die een leeslamp bevatten. Wanneer je graag boeken leest of lekker met je Ipad op de bank zit, is het handig dat je soms wat extra licht hebt. Om dan gelijk de grote plafondlamp aan te zetten is vaak ongezellig. Een mooie oplossing hiervoor is wanneer je een staande lamp hebt die ook een leeslamp bevat. Het meest praktische is dan dat deze leeslamp gemakkelijk verschillende richtingen opgedraaid kan worden, zodat je niet verplicht op eenzelfde plek hoeft te zitten wanneer je op de bank iets wilt lezen. Wanneer je dus opzoek bent naar een staande lamp met leeslamp, let er dan ook op dat de leeslamp dus flexibel is, zodat je deze meerder kanten op kan richten. Daarnaast kun je de leeslamp het beste voorzien van een spaarlamp, deze geven genoeg licht en op die manier bespaar je ook nog op je energie kosten.

Staande lampen kopen?

Wanneer je een staande lamp gaat kopen is het hanidg dat je op een paar belangrijke dingen let. Dit helpt  je bij het kiezen van jouw ideale staande lamp.

1) Omhoog of naar beneden licht?

Bedenk van te voren of je een staande lamp wilt die licht omhoog schijnt of juist naar beneden. Wanneer je in een grote ruimte meer (sfeer) licht wilt realiseren kun je het beste een staande lamp kiezen die omhoog schijnt. Wil je de lamp gebruiken als bijvoorbeeld een leeslamp dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een booglamp als staande lamp. Uiteraard zijn er ook nog genoeg staande lampen met een aprt leeslampje, zo heb je dubbel profijt van een staande lamp. 

2) Aantal lampen?

Je keuze kun je nog beter bepalen wanneer je voor jezelf hebt bepaald hoeveel lampen de staande lamp mag hebben. Moet de lamp een lichtbundel bevatten of juist meerdere lichtbundels. Sommige staande lampen bestaan uit 10 kleinere lampen welke je ook nog in een bepaalde richting kan zetten. Het is dus handig om dit van te voren te bedenken zo kun je nog sneller slagen als je een staande lamp gaat kopen. Een staande lamp met meerdere fittingen geeft vaak ook veel meer licht. Deze lampen zijn dus meer geschikt om een grotere ruimte te verlichten. Je kan er wel voor kiezen om een dimmer er op te zetten dan kan de lamp ook goed dienen als sfeer maker.

3) Fitting van de lamp.

Lampen heb je in veel verschillende soorten en maten, wanneer je in de rest van het huis alleen maar kleine lampen hebt is het ook mooier dat je staande lamp ook een kleine fitting heeft zodat je een zelfde soort lamp kan gebruiken. Door bij het kopen van de lamp te letten op de fitting heb je in heel je kamer dezelfde soort lampen. Wanneer je een staande lamp goed wilt afstemmen met de rest van de lampen kun je het beste een lichtplan maken. Wanneer je een speciale fitting hebt is het soms wel lastiger om een lamp te scoren die erin past. Heb je een meer standaard fitting dan is de kans ook weer groter dat je een leuke spaarlamp of ledlamp kan kopen die erin past.

Terug naar boven