02 Strooien en zout

Strooikaart

Op deze kaart kunt u zien waar onze strooiwagens op dit moment zijn. De kaart ververst automatisch.

  • Niet actief Niet actief
  • Strooien Strooien
  • Rijden Rijden
  • strooispoor Route waar de afgelopen 6 uur is gestrooid (deze is pas zichtbaar nadat u heeft ingezoomd).

Meer weten?

Wilt u meer weten over de inzet van Rijkswaterstaat bij winterse omstandigheden op de weg?
Kijk dan op deze pagina.

Veelgestelde vragen

Kan de snelweg glad zijn als Rijkswaterstaat gestrooid heeft?

Ja. Rijkswaterstaat strooit zout om het vriespunt van vocht op de weg met een aantal graden te verlagen. Hierdoor wordt de weg minder snel glad. Maar ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen.

Het heeft gevroren, maar er is niet gestrooid? Hoe kan dat?

Als de weg vochtig is en de wegdektemperatuur onder nul kan komen, is de kans groot dat Rijkswaterstaat preventief gaat strooien. Dit is altijd afhankelijk van de hoeveelheid strooizout dat al op de weg ligt. Het kan voorkomen dat het vriest, maar er geen strooiacties nodig zijn omdat er nog voldoende zout op de weg ligt, de wegdektemperatuur boven nul is of er geen sprake is van condensatie.

Waarom strooit Rijkswaterstaat meestal 's nachts?

In de nacht zijn de temperaturen vaak het laagst. Rijkswaterstaat strooit preventief om het vriespunt van vocht met een aantal graden te verlagen waardoor de snelweg minder snel glad wordt. Ook strooit Rijkswaterstaat tijdens winterse neerslag. Dit kan zowel overdag als 's nachts zijn.

Op welke wegen strooit Rijkswaterstaat?

Op alle snelwegen en een aantal N-wegen strooit Rijkswaterstaat om gladheid te bestrijden. Op deze pagina vindt u de Rijkswegen.