Collegats-Boumort

Collegats és un projecte de desenvolupament local iniciat l'any 2012 i centrat en l'entorn de l'Espai d'Interès Natural Collegats-Queralt amb l'objectiu de dinamitzar l'aprofitament dels recursos naturals i l'ecoturisme i la creació de l'ocupació local en aquests àmbits. A partir del 2016  es comença a treballar conjuntament amb la Reserva Nacional de Caça de Boumort per tal d'ampliar l'abast del projecte a l'establert per la Xarxa Natura 2000 "Serra de Boumort-Collegats".

L'Ajuntament, gràcies a l'assessorament de DCB Turisme i Desenvolupament Local, ha editat el catàleg QUÈ POTS VIURE A COLLEGATS-BOUMORT, amb 54 propostes turístiques d'empreses i entitats, classificades en sis apartats: observa i gaudeix, endinsa't a peu, pedala i corre, navega i mulla't, tasta les muntanyes i tradicions, cultura i festes. Us podeu descarregar el catàleg al final d'aquesta pàgina.

També s'han posat en marxa dos ITINERARIS AUTOGUIATS a través de l'aplicació mòbil de Natura Local: "Congost de Collegats" i "Ruta a Sant Miquel del Pui". http://www.naturalocal.net/municipi/itineraris/la-pobla-de-segur/129#ruta

VÍDEOS PROMOCIONALS DE COLLEGATS (editats l'any 2014): 

Mapa Collegats Mapa Collegats

EL MASSÍS DE COLLEGATS

El massís de Collegats és un espai natural de 13.300 hectàrees de superfície format per les serres de Montsor, Rocs de Queralt, Peracalç, Sant Aventí, Llania, Roc de Santa, Baiarri, Cuberes, Solduga, Buseu, Baén i Pujal, els rius Noguera Pallaresa (congost de Collegats) i Flamisell (congost d’Erinyà), l’estany de Moncortés i la cua de l’embassament de Sant Antoni.

Està situat en ple Prepirineu interior, a cavall entre els dos Pallars, als municipis de la Pobla de Segur, Conca de Dalt, Senterada i Baix Pallars. Pel nord limita amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu. El seu important patrimoni natural i geològic fa que acumuli nombroses figures de protecció:

 • Reserva Natural Parcial: de 28 hectàrees que segueix un tram de 5 km del curs de la Noguera Pallaresa, creada l’any 1987 per protegir aquest curs fluvial i una de les poques poblacions de llúdriga que hi havia en aquell moment a Catalunya,
 • PEIN: 7.699 hectàrees incloses en quatre espais d’Interès Natural (PEIN): Collegats-Queralt (2.342 ha), la Serra de Boumort (3.217 ha), l’estany de Moncortès (44 ha) i l’Alt Pirineu (2.096 ha),
 • Els espais del PEIN estan inclosos dins la Xarxa Natura 2000 i catalogats com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).
 • Sis espais catalogats a l’Inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya: tres geozones (Congost de Collegats -597 ha-, Hortoneda-Roc de Santa-Barranc de l’Infern-Montsor 1.138 ha- i Gerri de la Sal -117 ha-) i quatre geòtops dins de les geozones.
 • Un espai catalogat a l’Inventari de Zones Humides de Catalunya: l’estany de Moncortés
 • Té 3.296 ha qualificades de sòl de protecció preventiva, i 8.432 ha de sòl de valor natural i connexió pel Pla Territorial Parcial de l’Alt Pirineu i Aran.

És un dels màxims exponents de bio i geodiversitat dels Pallars i un dels millors hotspots de Catalunya, indrets on observar una gran diversitat de fauna, flora i geologia en un entorn natural molt ben conservat. La seva situació al Prepirineu interior occidental català, a cavall entre el Pirineu axial i el Prepirineu exterior i la Plana de Lleida, li donen un caràcter de transició entre dos grans àmbits climàtics i de formes de relleu.

QUÈ ESTEM FENT?

L'any 2012 l'Ajuntament de la Pobla de Segur i l'Estació Biològica del Pallars Jussà (EBPJ) van signar un acord de custòdia del territori per dinamitzar la gestió dels forests Rocs de Queralt, amb una superfície de 414 ha. Fruit d'aquest acord, i d'un altre signat amb una finca particular adjacent, des de llavors s'han anat realitzant un seguit d'actuacions per dinamitzar l'espai:

 • Seguiment de la fauna silvestre de l'espai, per part de l'EBPJ.
 • Identificació de la xarxa bàsica de camins de ferradura de l'entorn de Collegats.
 • L'any 2013, recuperació de 8 km d'antics camins de ferradura per part de l'Ajuntament a les forests Rocs de Queralt i Emprius, gràcies a la subvenció rebuda per actuacions en espais naturals protegits.
 • L'any 2014, edició per part de l'Ajuntament d'un mapa excursionista per divulgar la xarxa de senders i elaboració de dos vídeos promocionals. En els dos casos amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.
 • L'any 2015, gràcies a la subvenció de la Direcció General de Medi Natural per a actuacions en espais naturals protegits, es va continuar amb la 2a fase de recuperació de camins de ferradura històrics: el camí de la Masia de Queralt fins al monestir de St. Pere de les Maleses i el camí de Montsor pel barranc de Vallcarca. També es va fer la senyalització de continuïtat dels senders oberts en la 1a i 2a fase i es va instal·lar senyalització informativa i interpretativa.
 • L'any 2016, gràcies a l'assessorament de DCB Turisme i desenvolupament Local, l'Ajuntament ha editat el catàleg QUÈ POTS VIURE A COLLEGATS-BOUMORT, amb 54 propostes turístiques d'empreses i entitats, classificades en sis apartats: observa i gaudeix, endinsa't a peu, pedala i corre, navega i mulla't, tasta les muntanyes i tradicions, cultura i festes. Us podeu descarregar el catàleg al final d'aquesta pàgina. A més, s'ha assessorat a 33 empreses del sector turístic  en la creació i presentació de productes. També s'han posat en marxa dos itineraris autoguiats a través de l'aplicació mòbil de Natura Local: "Congost de Collegats" i "Ruta a Sant Miquel del Pui". http://www.naturalocal.net/municipi/itineraris/la-pobla-de-segur/129#ruta