Je bent hier:--Oculus Rift

** Onderaan deze pagina vind je de meest actuele artikelen rondom de Oculus Rift ** 

De Oculus Rift is nu al een legendarische Virtual Reality bril.
Feitelijk kan je zeggen dat Virtual Reality van deze eeuw allemaal begon met Lucky Palmer die in zijn schuur werkte aan het eerste prototype van de headset die we nu Oculus Rift noemen.
De bril behoort tot de VR HMD’s en vormt samen met de Playstation VR en de HTC Vive momenteel de “Big Three” van dit moment.

De Oculus Rift

Als je de bril ziet zou je niet vermoeden dat er een zeer indrukwekkende hoeveelheid geavanceerde techniek “onder de motorkap” huist.
Het model blinkt uit en elegantie en eenvoud en ook zijn gewicht van krap 500 gram doet je niet vermoeden dat je hier te maken hebt met misschien wel de meest geavanceerde VR bril van het moment.

Controllers

De Oculus Rift wordt standaard geleverd worden met een Xbox One controller. Naast deze controller kan je optioneel de Oculus Touch controller aanschaffen, de pre-orders voor deze “Motion Controllers” ging in oktober 2016 van start. De Oculus Touch Controller gaat E199,- kosten en wordt standaard geleverd met een 2de camera om een en ander werkende te krijgen.

Met de aanschaf van een derde camera ben je in staat om, net als bij de HTC Vive, van Room Scale VR te genieten.
oculustouch

De Oculus Touch is een mooi stukje techniek, het is eigenlijk een “Intuitive Movement Tracking” gamepad die je in staat stelt om volledig vrij te bewegen in de Virtuele Wereld.

De Oculus Touch wordt “gevolgd” door het “Constellation Tracking” systeem (dit beschrijven we onder “Tracking”)  wat zorgt voor een zeer accurate weerspiegeling van je handen in de Virtuele Werkelijkheid. De Touch is daarnaast voorzien voorzien zijn van interne sensors en Haptische Feedback

Display

Virtual Reality staat of valt met de kwaliteit van het getoonde beeld.
De Oculus tovert de Virtuele Werkelijkheid tevoorschijn op een 1080 OLED display (1080×1200 per oog)
Met een FOV van 110° kunnen we stellen dat dit ruim voldoende is om niet teveel last te krijgen van “tunnelvisie”, de keurige 90HZ refreshrate  zal ervoor zorgen dat je niet te snel last zal krijgen van Motion Sickness.
Al met al kunnen we stellen dat de beeldkwaliteit op een ruim voldoende niveau ligt.

Trackingconstellation_Oculus_rift

De Oculus maakt voor zijn headtracking en positionele tracking (simpel gezegd; waar loop je) gebruik van het “Constellation Low Latency Tracking System
Dit systeem bestaat feitelijk uit een soort van “bureaulamp” en een reeks sensoren in de Rift.
De simpelste uitleg: De ontvanger (de bureaulamp) is voorzien van infrarood LED sensoren en de Rift is voorzien van een reeks infrarood LED lampjes.
De IR LEDs op de Rift zenden uit in een specifiek patroon wat wordt opgepikt door de ontvanger, het systeem kent het exacte patroon waarin de IR LED’s op de Rift uitzenden en kan op deze manier op een zeer accurate manier de positie bepalen. (hetzelfde geldt uiteraard voor de Touch die van dezelfde IR LED’s is voorzien en derhalve ook getracked kan worden door het systeem)
Het grote voordeel, naast de accuraatheid, is het feit dat de latency zeer laag (tegen het nulpunt) is wat zorgt voor een zeer natuurgetrouwe VR ervaring en de kans op Motion sickness sterk reduceert.

Content:

Content is king, dat geldt voor alle platformen en dus ook voor de Oculus Rift.Luckystale_gameplay

Oculus heeft inmiddels een behoorlijk indrukwekkend aanbod aan content.
Enkele van de exclusieve Rift zijn: Rockband VR van
Harmonix, Edge of Nowhere van Insomniac, The Climb van Crytek, Lucky’s tale en EVE: Valkyrie
Aangezien we geen enorme lijst aan titels willen dumpen kunnen we je sterk aanraden om voor het meest actuele aanbod Oculus Rift Content te kijken op het Oculus Share platform.

Specifaties en systeemvereisen

oculus_rift_specs

Prijs:

De Oculus Rift komt niet goedkoop, de adviesprijs ligt momenteel op E699,- voor klanten in Europa (in de VS betaal je $599,)
Aan de andere kant valt de prijs eigenlijk best mee, als je de hoeveelheid techniek die je krijgt en de enorme mogelijkheden die de bril biedt in ogenschouw neemt krijg je waarde voor je geld. (Uiteindelijk is de Rift goedkoper dan een Flagship Smartphone)

Oculus zet vol in op Social VR, onthult nieuwe mogelijkheden

Door: | 17 oktober 2016|Categorieën: Oculus Rift, VR Brillen HMD, VR Content, VR Social|

Het zal misschien niet als een volledige verassing komen maar Oculus maakte tijdens de Oculus Connect van vorige week, onder andere een aantal nieuwe ontwikkelingen bekend op het gebied van "Social VR" Er zijn in toenemende mate partijen die stellen dat juist Social VR in staat zou zijn om de techniek verder richting Mainstream te

Oculus Touch prijs en specs bekend

Door: | 11 oktober 2016|Categorieën: Controllers & Haptics, Oculus Rift, VR Brillen HMD|

Inmiddels is duidelijk dat de geruchten van enkele weken geleden klopten. De adviesprijs voor de Oculus Touch controller(s) ligt op $199,-. Naar goed gebruik zal deze $199,- ongetwijfeld neerkomen op E199,- voor de Nederlandse consument en wat we een aantal weken geleden al stelden: dit is best veel geld! Moeten we wel even bij vermelden

Oculus werkt aan draadloze VR bril

Door: | 7 oktober 2016|Categorieën: Oculus Rift, VR Brillen HMD|

  Oculus maakte donderdag een aantal opvallende zaken bekend, zo werd al aangekondigd dat de minimaal benodigde requirements voor hardware om de Rift te laten draaien drastisch verlaagd zijn. Misschien nog wel interessanter nieuws is het feit dat Oculus werkt aan een Untethered (draadloze) versie van de Rift! "Het is nog te vroeg om over

Oculus Rift is zojuist een stuk goedkoper in gebruik geworden

Door: | 6 oktober 2016|Categorieën: Oculus Rift, VR Brillen HMD|

Oculus heeft zojuist de drempel voor het gebruik van de Oculus Rift behoorlijk verlaagd. Brendan Iribe maakte bekend dat de minimale PC requirements voor het gebruik van de Oculus drastisch zijn verminderd, met deze stap wordt het gebruik van VR HMD's in een klap minimaal 50% goedkoper (minder duur) Het betekent dat PC's maar ook

Prijst Oculus zich uit de markt?

Door: | 24 september 2016|Categorieën: Oculus Rift, VR Brillen HMD|

Recent melden we hier de, naar alle schijn, gelekte adviesprijs voor de Oculus Touch. Met een adviesprijs van (waarschijnlijk) E200,- schrokken we wel even en tegelijk begonnen we te denken of het zo zou kunnen zijn dat Oculus zichzelf op behoorlijke achterstand zet ten opzichte van de competitie? Met een adviesprijs van E699,- (NL consument)

Oculus Touch gaat meer kosten dan je dacht

Door: | 22 september 2016|Categorieën: Oculus Rift, VR Brillen HMD|

We weten uiteraard niet wat je dacht, we weten wel dat de prijzen die links en rechts lijken uit te lekken ons eerlijk gezegd wat tegenvallen. De langerwachte Controller Der Controllers werd vorig jaar al aangekondigd maar het duurt, ook nu nog, even voordat we weten wanneer hij leverbaar zal worden. Wat we uit diverse

Gerucht: Microsoft komt met Xbox die werkt met Oculus Rift

Door: | 8 juni 2016|Categorieën: Oculus Rift, VR Brillen HMD, VR Consoles|

Er gaan geruchten dat Microsoft werkt aan een Xbox die de Oculus Rift ondersteunt. Dit weet gamesite Kotaku te melden op basis van anonieme bronnen. Deze Xbox zou gelanceerd worden in 2017, opvallend omdat Microsoft ook zou werken aan een meer compacte Xbox One, dit zou betekenen dat er relatief kort na elkaar diverse consoles

Oculus Rift loopt verdere vertraging op

Door: | 12 april 2016|Categorieën: Oculus Rift, VR Brillen HMD|

Niet in April maar in mei, juni of juli.....Een en ander lijkt niet helemaal duidelijk op dit moment. Wat wel duidelijk wordt is dat de levering van de Oculus Rift behoorlijke vertraging oploopt. De early birds die de Oculus begin januari al bestelden hadden rekening gehouden met de leverdatum die toen werd genoemd namelijk eind