Pakor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pakor
Cuniculus paca.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Gnagare
Rodentia
Familj Pakor
Cuniculidae
Släkte Pakor
Cuniculus
Vetenskapligt namn
§ Cuniculus
Auktor Brisson, 1762
Arter
Synonymer
Agouti
Hitta fler artiklar om djur med

Pakor är en familj (Agoutidae eller Cuniculidae) gnagare som enbart omfattar ett enda släkte (Agouti eller Cuniculus) och två arter: paka och bergspaka. Pakorna lever i Central- och Sydamerika; från Mexiko i norr ner till Brasilien och Paraguay.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Pakorna har en brun päls med fyra rader av vita fläckar på var sida kroppen. Buken är ljusare, nästan vit. Huvudet är tjockt och verkar nästan uppsvullet. Pakorna har en kort hals och kraftiga ben. Framtassarna har 4 kloförsedda tår, medan baktassarna enbart har 3.

En paka blir runt 60-80 centimeter lång, till vilket kommer en liten kort svans på 2-3 centimeter. De väger 6-12 kilogram, hanarna något mer än honorna.

Beteende[redigera | redigera wikitext]

Pakorna lever vanligen i närheten av skog och vatten. De är nattaktiva och tillbringar dagen i underjordiska bon som de antingen själva grävt ut eller som de tagit över från andra djur. Dessa rörliknande bon kan nå så långt ner som två meter, och har ofta flera utgångar. Pakorna är marklevande och ger sig inte upp i träden. Däremot är de goda simmare och flyr ofta undan en förföljare i vatten.

Förutom under parningssäsongen så är pakorna ensamlevande.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Pakorna benämndes från början med det vetenskapliga släktnamnet Agouti och familjenamnet Agoutidae. Men då "agouti" (eller på svenska aguti) i vardagligt tal kommit att syfta mer på släktet Dasyprocta så används numera allt oftare släktnamnet Cuniculus och familjenamnet Cuniculidae för att undvika förvirring. IUCN beskriver till exempel arten paka som tillhörande Agouti/Agoutidae, men med en not att den skall överföras till Cuniculus/Cuniculidae.[1]

Släktet har även tidigare ansetts ingå i en vidare familj Dasyproctidae tillsammans med släktena Dasyprocta (agutier) och Myoprocta (acouchis). Dessa tre släkten räknas ibland tillsammans även under namnet Agoutidae.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Contreras, L. 1996. Agouti paca. Från: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species Läst 2006-12-17.
  2. ^ ITIS - Agoutidae

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]