23-03-2008

FC Twente heeft zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen Ajax met 2-1 gewonnen. Een eigen doelpunt van Douglas bracht de bezoekers in de 64e minuut op voorsprong. De Tukkers toonden veerkracht en kwamen in de 71e minuut door een treffer van Luke Wilkshire op gelijke hoogte. In de blessuretijd zorgde Eljero Elia voor de verdiende overwinning.

Het eerste half uur ging het gelijk op in Enschede. Beide ploegen tastten elkaar af en er werden nauwelijks kansen gecreëerd. Wel was duidelijk dat de belangen voor beide ploegen groot waren, want de duels werden op het scherpst van de snede uitgevochten. Namens de thuisploeg ontving El Ahmadi in deze fase een gele kaart en ook Ajacied Silva werd op de bon geslingerd door arbiter Van Hulten. In de achtendertigste minuut ontstond het eerste grote gevaar in de wedstrijd. Na een afgeslagen corner van Ajax belandde de bal bij Elia. Hij stuurde Hersi de diepte in en de oud-Ajacied kon alleen op Gentenaar af. Zijn inzet ging net voorlangs. De kans voor Hersi betekende het begin van een slotoffensief voor de Tukkers. Twee minuten later was Blaise N’Kufo na een fraai een-tweetje met Denneboom dichtbij een treffer. En op slag van rust spatte een fraai schot van Jeroen Heubach op de paal uiteen. Ajax kwam de hele eerste helft niet verder dan een klein kansje voor Suarez.

Na de rust wisselde Ajax-coach Adrie Koster Leonardo voor Davids. Hierdoor kregen de Amsterdammers wat meer grip op FC Twente en kort na rust kreeg Huntelaar een goede mogelijkheid om te scoren. Heitinga bediende met een dieptepass de Ajax-spits, maar zijn schot ging rakelings naast het doel van Boschker.

In de 64e minuut belandde een lange bal vanuit de Ajax-defensie ongelukkig op het hoofd van Douglas en de verdediger kopte de bal achter Sander Boschker. De Tukkers lieten zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan. De ploeg van Rutten nam het heft in handen en ging nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er in de 70e minuut. Blaise N’Kufo, die net daarvoor al een goede kans op de 1-1 had gemist, legde de bal keurig af op Luke Wilkshire. De Australiër aarzelde niet en passeerde met een droge schuiver doelman Gentenaar.

Na de gelijkmaker gingen beide ploegen op zoek naar de beslissende treffer. FC Twente kreeg via Denneboom nog een mogelijkheid, maar beide teams leken zich te verzoenen met een puntendeling. Maar tot grote vreugde van het publiek zette Twente in blessuretijd nog een keer aan. Via invaller Brama belandde de bal bij Elia, die met een kopbal via de lat doelman Gentenaar kansloos liet en het Arke-stadion in vuur en vlam zette.

Trainer Fred Rutten was een tevreden man na afloop: ‘We stonden tactisch goed, zeker in de eerste helft, waardoor Ajax niet in de wedstrijd kwam. Voor de rust hadden we al met 2-0 voor kunnen staan. In de tweede helft komen we ongelukkig op 0-1 door een eigen doelpunt van Douglas. Maar ik proefde een bepaalde gretigheid binnen het team en gelukkig werd dat ook beloond. Ik denk dat de overwinning uiteindelijk ook verdiend was, hoewel we wel gelukkig waren met de late goal van Elia’.

Eljero Elia maakt de 2-1

Door deze overwinning blijft FC Twente volop strijden voor een plek bij de eerste vijf. De Tukkers staan zesde met een achterstand van twee punten op NAC, Feyenoord en Heerenveen.

FC Twente-Ajax 2-1 (0-0)