Dodaj Weekend u Outlook

Weekend Media FestivalRovinj, 18. - 21. 09. 2014.

Dobrodošli na Weekend 2014.

Što se događa na Weekendu?

Što se događa na Weekendu?

Predavanja i paneli okončani, Weekend zaključuje beogradski party

 

 

Zadnji dan 6. Weekend Media Festival donio je nekoliko vrlo intrigantnih panel rasprava, ali i prezentacije koje su do posljednjeg mjesta napunile dvorane stare Tvornica duhana u Rovinju. Weekend završava programom „Beograd na službenom putu“, koji tisućama sudionika najvećeg regionalnog okupljanja komunikacijske industrije nudi sve najbolje od urbane beogradske scene.

Jedan od najzanimljivijih panela ovogodišnjeg festivala, nazvan „Regionalni Benelux“, ispunio je očekivanja poslovne javnosti, jer su neki od aktera jasno iznijeli svoje planove u regiji i šire. Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe, rekao je da bi se najradije udružio s najvećim proizvođačem iz SAD-a, ali on neće, stoga mora, kaže, birati lokalnu djevojku, a to mu je Podravka. No, predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića ne zanima spajanje, već je skloniji suradnji u iskoraku na treća tržišta, za što partnera traži i u TDR-u, koji je nedavno otvorio tvornicu u Iranu. Kostić je uvjeren da sve ide u smjeru regionalne integracije i da će se to sigurno dogoditi, dok Mršić smatra da nema koristi od spajanja čiji bi motiv bila samo obrana od preuzimanje, jer će i nova regionalna kompanija biti premala.

Rasprava o hrvatskom turizmu čak je i nadmašila očekivanja, ponajviše zahvaljući američkom TV producentu hrvatskog podrijetla Peteru Radovichu. Ustvrdivši da je usluga u hrvatskom turizmu katastrofalna, Radovich je kritizirao i službeni slogan Mediteran kakav je nekada bio, jer misli da bi trebalo naglašavati Jadran, a ne Mediteran, a nije mu jasno ni što bi mladim gostima trebalo značiti kakav je Mediteran nekada bio. Ministar turizma Darko Lorencin uzvratio je da unatoč svemu tome u Hrvatsku svake godine dolazi 10 do 12 milijuna turista, a direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić podsjetila je Radovicha da je taj slogan proglašen jednim od pet najboljih u svijetu. Radovich je predložio i da se uloži četiri milijuna dolara za 30 sekundi reklame tijekom Superbowla, jer bi sutradan pola Amerike pričalo o Hrvatskoj, na što ga je Lorencin zamolio da sredi neki popust, a Meri Matešić objasnila da je to daleko preskupo s obzirom da je ukupni proračun HTZ-a 15 milijuna eura, raspoređenih na 18 tržišta. Predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović kao najveći je problem izdvojio naslijeđenu strukturu smještajnih kapaciteta koju ne možemo brzo promijeniti.Panel „Pogled preko plota“ donio je pregled medijske scene svih tržišta regije. Direktor Imago agencije Damir Ciglar rekao je da Hrvati tjedno gledaju 17,5 sati televizije, 15 sati provode surfajući internetom, 15,5 sati slušaju radio, a sveukupno tjedno medije konzumiraju 56 sati. Nova TV je najgledanija televizija, 24 sata najčitanije su novine, Gloria je najčitaniji magazin, a titula najslušanijeg radija pripada Narodnom radiju. Najposjećeniji portal opet je 24sata, a drugo mjesto drži Index. U Sloveniji je broj zaposlenih u agencijama pao za 20 posto, a plaća im je manja od prosjeka države. U Makedoniji je najveći oglašivač vlada, koja tako utječe na slobodu medija, a cijene oglašavanja su niske. Kriza u medijima se osjeća i u Crnoj Gori, u kojoj je prodaja svih dnevnih novina pala na svega 30.000 primjeraka.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman predstavio je svoju viziju restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije. Vidi je kao predvodnika u primjeni tehnoloških inovacija, uvođenju novih nelinearnih načina komunikacije te prilagođavanju programa velikom broju uskih segmenata gledatelja. Unatoč svim teškoćama, HRT je uspio sačuvati tržišnu poziciju lidera na domaćem tržištu i iznimno visok ugled u regiji, ustvrdio je Radman, navodeći podatke po kojem je program HRT-a najgledaniji u Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori, a najgledaniji alternativni izbor javnom programu u Sloveniji i Srbiji.

Nir Korzack, voditelj sektora izvoza u Google Israel, preko Beča i Zagreba stigao je u Rovinj na jedno od završnih predavanja. Tajna gospodarskog uspjeha Izraela, koji ima dva puta više stanovnika i četiri puta veći BDP od Hrvatske, leži u poduzetničkim startup projektima i IT sektoru. Izrael ima više tehnoloških poduzeća izlistanih na NASDAQ-u nego EU, Japan, Koreja, Indija i Kina zajedno. Izraelski poduzetnici u samom početku fokusiraju se na globalno tržište, a ne lokalno, što Korzack savjetuje i hrvatskim startupima.Britanski novinari, dopisnici iz Bruxellesa Ian Traynor i Bruno Waterfield u Rovinju su opisali kako građani koji desetljećima žive u EU-u vide tu zajednicu država. Unatoč velikim problemima u EU-u, mnoge zemlje kao što su Španjolska, Portugal, Italija i Cipar ne pokazuju nikakve želje za izlaskom iz EU-a, a Traynor i Waterfield razlog vide u činjenici da im EU daje osjećaj sigurnosti. Mišljenja su da će, ako Velika Britanija odluči napustiti EU, ostali slijediti njezin primjer. Toga su svjesni i Nijemci, koji bi voljeli da se Velika Britanija ne odluči na takav drastični korak, no također su odlučni u tome da Britancima neće činiti ustupke samo kako bi ih zadržali u EU.

Peter Radovich predstavio je i dokumentarni film o hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji pod nazivom „Barakude“, njegov prvi hrvatski projekt. Film će od kraja listopada ili početka studenoga biti prikazan u četiri dijela na Novoj TV. Najveći izazov bila mu je netelevizičnost vaterpola, zbog čega film sadrži mnogo neobičnih kadrova oko bazena, ispod vode, prije i poslije utakmice, iz neočekivanih kutova. Upitan je li nakon ovog iskustva možda zainteresiran za neki novi projekt u Hrvatskoj, Radovich je u šali odgovorio da bi rado ušao u neki projekt u turizmu, ali mu se čini da ga nakon vrlo kritičkih riječi o stanju u hrvatskom turizmu „neće primiti“.Na 6. Weekend media festivalu dodijeljene su i prve regionalne SoMo Borac nagrade za društvene mreže i mobilne tehnologije, obilježena je 20. obljetnica Presscuta, Dragan Bjelogrlić govorio je o regionalnoj suradnji u filmu, a ljudi iz novih medija o hejtanju na internetu.