Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SAC Website

Skip Navigation LinksAmit-a-SAC-ről-és-a-HAW-ról-tudni-érdemes

12/18/2015 2:00 PM
Amit a SAC-ről és a HAW-ról tudni érdemes
A Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt, a nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) katonai végrehajtó szervezete. Három Boeing C-17 Globemaster III típusú, nagy hatótávolságú szállító repülőgépet üzemeltet, ezáltal katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítva a konzorcium 12 tagállama számára.

 

Fénykép: Veronika Dévényi 

 

A 2008 szeptemberében létrehozott SAC egy független, nemzetközi program, melynek fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő nemzetek számára. Annak ellenére, hogy bizonyos NATO támogatói struktúrákon alapszik, a SAC olyan katonai és politikai szövetségeken is átnyúlik, mint a NATO és az EU.

A SAC nemzetek sorában tíz NATO tagállam (Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Amerikai Egyesült Államok), valamint két NATO békepartnerségi (PfP) ország (Finnország és Svédország) található.

Magyarország a befogadó nemzet a Nehéz Légiszállító Ezred számára, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér pedig a repülőezred bázisaként szolgál. A SAC C-17 légijárművek nyilvántartásba vétele Magyarországon történt, tehát magyar felségjelzéssel repülnek. Mindegyik SAC nemzet a programhoz való hozzájárulásként vásárolt repülési óraszám arányában osztozik a működési költségeken.

A HAW személyi állományát a SAC nemzetek által biztosított 145 fő katona és civil alkotja.

 

 

 Fénykép: HAW / Ville Tuokko

 

Légiszállítási képesség különféle feladatvégrehajtáshoz

A Nehéz Légiszállító Ezred három Boeing C-17 Globemaster III típusú, nagy hatótávolságú katonai szállító repülőgépet üzemeltet, melyekkel katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosít a 12 SAC tagállam által támasztott feladat-végrehajtási igények kielégítésére.

A HAW 2009-ben kezdte el működését. A katonai szervezet 2012-ben érte el a teljes műveleti képességet (FOC).

A HAW repülőgépei széleskörű légiszállítási igényeknek képesek megfelelni. A feladatok között szerepelhetnek többek között az EU / NATO / ENSZ műveletek nemzeti támogatása, vagy nemzeti katonai, békefenntartó, illetve humanitárius küldetések végrehajtása ott és akkor, ahol és amikor a partner nemzetek kívánják.

A HAW olyan speciális képességekkel is rendelkezik, mint például a légi utántöltés, egyes légijárműből végrehajtott teherdobás, taktikai leszállás, és minden időjárási körülmények között, nappal és éjszaka, mérsékelten vagy közepesen veszélyes környezetben éjjellátó készülékkel (NVG) történő repülés.

A SAC programot gyakran tekintik az erőforrások megosztásában és a stratégiai védelmi képességek közös működtetésében élenjáró kezdeményezésnek. Valamennyi SAC partner ország számára nélkülözhetetlen a stratégiai légiszállítás, de többségük nem volna képes egyedül fenntartani egy ilyen képességet. Az ún. "pooling and sharing" elképzelés a stratégiai légiszállításon kívül sok más védelmi képességet is felölel.

 

 

 Fénykép: HAW / Ville Tuokko

 

Támogatás és útmutatás

A Nehéz Légiszállító Ezred a sikeres és biztonságos feladatvégrehajtás érdekében számos szervezettől kap útmutatást és támogatást.

A három repülőgépet és az egyéb kiszolgáló eszközöket – a SAC nemzetek nevében – a NATO Légiszállítást Kezelő Program (NAMP) tulajdonolja. A C-17 repülőgépek gyártója, a Boeing cég felelős a szerződésben rögzített karbantartási feladatokért, szakértői és műszaki támogatásért, továbbá a C-17-es pótalkatrészek kezeléséért és zavartalan biztosításáért.

 

 

Fénykép: HAW / Ville Tuokko