Weekend Media FestivalRovinj, 20. - 23. 09. 2012.

Galerija 2011

Dobrodošli na Weekend 2012.

Dodaj Weekend u Outlook
Predavanja

Predavanja

Predavanja
Dvoboj: Print vs. Internet

Dvoboj: Print vs. Internet

Dok NY Times razmišlja o gašenju tiskanog izdanja i sve više poznatih novinskih naslova prestaje postojati, Internet medijski prostor sve više raste. Zagovornici Interneta vjeruju da tome dolazi kraj što dokazuju velikom razlikom konzumacije koja stalno pada i advertising postrošnje u printu. Internet je podinvestiran u odnosu na konzumaciju što se, vjeruju, s vremenom mora promijeniti. S druge strane, ni Internet mediji još nisu uspjeli pronaći model koji bi im osigurao egzistenciju, što im ne ide u prilog. Također, prigovor mnogim Internet medijima je da preživljavaju samo zahvaljujući preuzimanju sadržaja od onih koji ga stvarno stvaraju a time i plačaju, tiskanim medijima. Hoće li nestati tiskani mediji? Postoji li model koji može osigurati egzistenciju Internet medijima? Postaje li Internet osnovni medij, a tisak irelevantan medij starijih generacija? Tko je danas bitan, a tko nije? Što je mit, a što je stvarnost u žestokom dvoboju odgovorit će naši suprotstavljeni panelisti.

Prezentacija: Print vs. Internet

Internetske igrice: Globalna plima vrijedna 100 milijardi američkih dolara spremna je primiti balkanske brodove (Davor Hebel)

Internetske igrice: Globalna plima vrijedna 100 milijardi američkih dolara spremna je primiti balkanske brodove (Davor Hebel)

Do 2015. godine globalno tržište igrica doseći će 100 milijardi dolara, što je više nego glazbena industrija i industrija časopisa zajedno, te će bit najbrže rastući oblik medija u nadolazećih nekoliko godina. Industrija prolazi značajne promjene, kako sve više ljudi igra igrice direktno s platforma poput Facebooka i iPhonea, novi modeli monetizacije virtualnih jedinica postaju popularni, a novi giganti poput Zynge ili Rovia (Angry Birds) su u fazi aktivnog rasta u zadnjih par godina. Postoje vrlo uspješni slučajevi na Balkanu vrijedni spomena, i nema razloga da ih ne bude više, s obzirom da se tržišno polje na kojem odmjeravaju svoje kompetencije, postojeće dobro poznate kompanije i njihove mlade snage, izjednačilo.

Prezentacija: Internetske igrice: Globalna plima vrijedna 100 milijardi američkih dolara spremna je primiti balkanske brodove

Ne baš novine vašeg djeda (CONOR WHITE-SULLIVAN)

Ne baš novine vašeg djeda (CONOR WHITE-SULLIVAN)

Svijet se promijenio, i u informacijsko doba je fascinantno koliko je u šumovima teško pronaći objektivnu istinu. Novinarstvo kao institucija potrebnije je nego ikada i novinari se trude držati ritam. Nažalost, primarno se trude osmisliti nove modele prihoda i načine na koje mogu povećati svoju publiku sa istom vrstom sadržaja, a ne kako mogu svojoj publici bolje služiti. Danas objavljujemo svoje priče u jedinicama i nulama, ali fundamentalno format vijesti je isti kao u doba tiska. U svom predavanju, Conor White- Sullivan, šef Huffington Post Labs-a, grupe za istraživanje i razvoj jedne od najčitanijih organizacija na svijetu, govorit će o tome kako HuffPost Labs teže ponovnom promišljanju prikupljanja i širenja sadržaja u medijskim organizacijama i što novinarstvo kao industrija može naučiti od 2.0 kompanija općenito.

Konkretno, govorit će o Huffington Post laboratorijima i kako su osmislili HuffPost Highlights (labs.huffingtonpost.com/highlights), kako promišljaju budućnost novinarstva i kreiraju nove proizvode te o Localocracyu, startupu koji je prodao AOL-u.

Provokacija kao komunikacija (NENAD ČANAK)

Provokacija kao komunikacija (NENAD ČANAK)

Uprkos svemu što se u Srbiji i regiji događalo protekla dva desetljeća, govoriti istinu i biti principijelan je bilo i ostalo provokativno i nepopularno. Također, uprkos svim političkim promjenama tijekom prethodnih dvanaest godina, centralizam u Srbiji je učinio svoje pa su Novi Sad i čitava Vojvodina i dalje slabo zastupljeni u medijima. Kako onda govoriti nepopularne stvari i voditi jedinu regionalnu stranku i to u državi koja muku muči sa centralizmom? U državi u kojoj je u udarnim vijestima važnija gužva na jednom beogradskom mostu nego bilo što što se u Vojvodini događa? Kako opstati u trenutku kada jedna za drugom nestaju nekada moćne partije? Kako zadržati pažnju birača u situaciji kada je primjetno zasićenje politikom, kada sve više stranaka ima slične programe i bar deklarativno zastupa slične ciljeve? Kako komunicirati u uvjetima kada se sve češće čuje „svi su političari isti“?

Može li provokacija biti oblik komunikacije sa javnošću? Šta takav način komunikacije donosi? Može li se njome upravljati? Postoje li tehnike i da li se one razlikuju u odnosu na tradicionalne i nove medije? Koliko je provokacija skupa? Koliko je opasna i tko može sebi dozvoliti taj način komuniciranja?

Prezentacija: Provokacija kao komunikacija

Umjetnost i znanost interaktivnih vijesti (GABRIEL DANCE)

Umjetnost i znanost interaktivnih vijesti (GABRIEL DANCE)

Suočeni s različitim tipovima vijesti, ekskluzivnim, istraživačkim, otvorenim, međunarodnim i slično, često je potrebna doza umješnosti – i umjetnosti – kako bi se pronašlo ono nešto što nazivamo interaktivnim pripovijedanjem. Ova prezentacija će obraditi neke od najinovativnijih trendova u interaktivnom pripovijedanju i vijestima na samom rubu tehnologije. Neposredno poznavanje projekata razvijenih u Guardianu i New York Times-u će biti jedna od tema diskusije, zajedno sa drugim izvanrednim primjerima sa weba.

UBIJANJE SVETIH KRAVA: kako kontroverzni marketinški mislioci propituju sve što ste znali o našoj profesiji (JOHAN WACHS)

UBIJANJE SVETIH KRAVA: kako kontroverzni marketinški mislioci propituju sve što ste znali o našoj profesiji (JOHAN WACHS)

Mnogi fundamentalni marketinški principi i alati kao pozicioniranje i USP datiraju iz ere MadMen-a i danas se često koriste unatoč tome što nisu primjenjivi u 21. stoljeću. Digitalno doba je razvilo svoje vlastite principe, ponajviše kroz besplatnu medijsku promociju, s kojom također treba brižno rukovati jer sama po sebi nije jedinstveno rješenje. Nova generacija marketinških odmetnika izaziva stare kao i nove marketinške dogme svojom oštrom analizom. Ovaj govor će predstaviti pregled tradicionalnih koncepata koje vjerojatno još koristite, a koji su zastarjeli, zašto ih koristite te koji su novi koncepti i alati ponuđeni kao njihova zamjena.

Prezentacija: UBIJANJE SVETIH KRAVA: kako kontroverzni marketinški mislioci propituju sve što ste znali o našoj profesiji

Inovacija u medijima: gdje pronaći novac!  (ARNO LAEVEN)

Inovacija u medijima: gdje pronaći novac! (ARNO LAEVEN)

Ovo su najzanimljivija vremena za svakoga tko radi u medijima. S jedne strane imamo veliko naslijeđe etabliranih brendova, dok sa druge strane novopridošlice izazivaju sam biznis i način njegove izvedbe. “Dobro novinarstvo = dobar biznis”: to bi trebalo biti osnovno polazište svih medijskih djelatnike. U isto vrijeme, trebali bi ponovno osmisliti poslovne modele i naći nove izvore prihoda osim prekrasnih novina i magazina koje proizvodimo. Ovi novi izvori prihoda mogu biti offline i online mediji. U svojoj prezentaciji, g. Laeven će pokazati mnoge primjere širom svijeta, kako kompanije osmišljaju novosti i nalaze nove izvore prihoda u ovim turbulentnim vremenima.

Prezentacija: Inovacija u medijima: gdje pronaći novac!