Hvorfor er Bitcoin sikkert?

Bitcoin er baseret på et system hvor deltagerne holder styr på hvem der ejer hvad. En anologi til dette i det virkelige liv kunne være at man i en forsamling  rejste sig op og råbte “Jens ejer nu mit hus og jeg får i stedet hans to biler”. Prøvede man det samme næste dag for Lottes sommerhus ville det ikke gå, fordi alle vidste, at man jo ikke havde huset længere.

I Bitcoin sker alt dette automatisk og mellem computere i stedet for mennesker. I vores analogi ville folk kende ens ansigt, men i Bitcoin systemet bruges en slags “IP-adresse” eller “Bitcoin adresse”.

Bag ens Bitcoin adresse er der en hemmelig nøgle, et slags password. Dette Bitcoin password eller “private key” kan computeren bruge til at fortælle Bitcoin netværket at ens Bitcoin adresse vil overføre penge.
Uden denne nøgle kan ingen i hele verden trække penge fra adressen.

Dettte sikres af 30 år gamle computeralgoritmer som også banker og militæret bruger og som der er bred enighed om ikke kan brydes.

Det man ser i Hollywoodfilm, hvor en “hacker” sætter sig ned og tryller og så står der “access granted” er simpelthen umuligt – de tal Bitcoins kernealgoritmer bruger er større end det estimerede antal af atomer i universet.

 

Dog vokser træerne ikke ind i himlen; hvis du får stjålet din Bitcoin nøgle så kan du miste dine penge. Derfor er det vigtigt at beskytte den og dine passwords når du bruger Bitcoin. Den sikkreste måde at opbevare Bitcoin nu er at  printe 3 eller flere kopier med ens Bitcoin nøgler og addresser således at de ikke kan tilgås på nogen måde fra internettet.

Du kan få sådanne ark her: www.BitAddress.org.
På dette punkt minder Bitcoin lidt om NemId og det er derfor en god ide at opbevare alle større Bitcoin beløb således.

 

Når man skal bruge sine Bitcoin bruger man en “Bitcoin klient” som forbinder til Bitcoin netværket – man kan importere nøglerne fra sine papir ark til disse klienter.
En anden ting der gør Bitcoin sikkert er at alle har adgang til at se programkoden bag de mest populære klienter som “BitcoinQT”, “Electrum” og “Armory”. Det betyder, at hvis personerne bag disse programmer prøver at stjæle ens penge, så vil det blive opdaget før de får chancen.
Disse programmer kører endvidere på ens egen computer og man har derfor fuld kontrol over dem.

 

Det kan ikke anbefales at bruge online Bitcoin klienter som BlockChain eller CoinBase. Dette er fordi sådanne services vil have adgang til ens nøgler og man er derfor meget udsat, hvis deres side kommer under angreb af hackere eller hvis personerne bag er utroværdige.
Ligeledes vil sådanne online konti som regel have et normalt password, som er for nemt at gætte.

 

Der er endnu ikke en eneste kendt sag med nogle der har fulgt disse råd og har mistet deres Bitcoin – i hele verden!

7 thoughts on “Hvorfor er Bitcoin sikkert?

 1. Hej ! Der er lidt uoverenstemmelse – der anbefales på denne side ikke at anvende CoinBase, men “Kom i gang med bitcoin” afsnitttet bruger netop CoinBase som eksempel : ) Kan måske godt være lidt tvetydigt for nye brugere.

  Synes heller ikke man ubetinget kan fravælge en online wallet. Bekymringen omkring systemhack og at pengene “bor” på et website er yderst valid, og skal selvfølgelig tages stilling til, men der er også ulemper ved standard wallet – f.eks hvis din telefon/pc dør eller bliver væk er pengene også fysisk væk hvis du ikke har privatnøglerne backet up.

  Ved ikke noget om coinbase, men blockchain.info ejerne forklarer security setuppet i linken nedenfor, – er ikke expert, men det ser forholdsvis sikkert ud. Om man bruger et normalt password der er for nemt at gætte gælder jo alle steder, men man bør ALTID tilvælge two-factor authentication (du får en secret, scanner den ind i google auth app på mobilos, og så laver den nøgler ala nemid)

  PS: I bør også nævne muligeheden for at downloade selve bitaddress.org html/javascript koden lokalt, disconnecte alt internet og derefter printe sine paperwallets , hvis det drejer sig om meget store beløb og/eller generel paranoia : ) (som faktisk slet ikke skader i det her game : )

  http://bitcoin.stackexchange.com/questions/5249/how-secure-is-blockchain-info

  Mvh Jesper

 2. Vi har planlagt en fuld guide, der vil inkludere brug af papir ark.

  Problemerne med web wallets er desvære ikke løst ved brug af “two-factor authentication” da du stadig er afhængig af dem bag siden og mange vil springe det skridt over.

 3. 100% enig i at det kræver tillid til indehaverne af den pågældende service. 100% enig i at det kræver tillid til at de har styr på deres security. Sådan gælder det for mange ting online og i bitcoin. De to ting til side er jeg uenig i den sidste argumentation.

  >”…som regel have et normalt password, som er for nemt at gætte”
  >”…mange vil springe det skridt over [two-factor]

  Ja og så får du dine penge stjålet, og fortjener det. Det gælder ikke kun for blockchain.info at man bliver straffet hårdt for ligegyldighed og uansvarlighed i forhold til beskyttelse af ens online konti og identitet.

  Hellere (også) oplys folk om vigtigheden af at altid benytte two-factor, i stedet for at henkaste det som noget alle alligevel vil springer over. Det er mega vigtigt at bruge det hvis det udbydes, og en god lille forhøjet sikkerhed.

  Jeg har iøvrigt ingen forhold til blockchain.info som sådan, er bare en smule uenig i forhold til hvor meget man overordnet skal være på vagt.

  Bedste hilsener
  : )

 4. Jeg er nybegynder. Som jeg forstår det er det mest sikkert at bruge Armory etc hvis man tror man selv er bedre til at modstå hackere på ens egen PC end f.eks. Chainbase eller localbitcoins er til at sikre deres sites imod hackere.

  Er det korrekt forstået?

  1. Det er korrekt. Selv med de bedste webwallets kræver det tillid til sitet bag.

   Jeg har selv rigtig gode erfaringer med Electrum – jeg tror den er lettere end Armory at bruge.
   Jeg bruger paper wallets til større beløb.

   Du kan også prøve en hardwarewallet, jeg selv har udviklet: BlochsTech.com

   (Jeg tror du mener coinbase og ikke chainbase)

   Mvh
   Teknisk ordfører

 5. hej jeg ville til og i gang med bitcoins hvad er det bedste man kan gøre og det nemmeste med wallet osv? da det er indviklet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *