Hovedinnhold

Menneskerettighetsdomstol tillater hijab-forbud

Tyrkias forbud mot hijab ved landets universiteter er ikke i strid med menneskerettighetene, avgjorde Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg torsdag.

Denne saken handler om:

PROTEST: Kvinner verden over, her i New York, har demonstrert for retten til å bære hijab. Foto: EPA
PROTEST: Kvinner verden over, her i New York, har demonstrert for retten til å bære hijab. Foto: EPA


Ifølge domstolen er forbudet i tråd med verdiene i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Domstolen erkjenner både tyrkernes tiltak for å sikre kvinners rettigheter og behovet for å bevare ro og orden i samfunnet.

«Å innføre begrensninger i retten til å bære hodeplagg kan anses som et tiltak for å nærme seg disse legitime målsettingene, spesielt fordi religiøse symboler er blitt viktigere i tyrkisk politikk de siste årene,» sier domstolen i sin begrunnelse.

Bakgrunnen for avgjørelsen er klage fra Leyla Sahin, som ble utvist fra medisinstudiet ved Universitetet i Istanbul i 1998 fordi hijaben hennes var i strid med skolens antrekksregler.

Sekulært styresett

Opprettholdelsen av forbudet blir sett på som en seier for det sekulære tyrkiske etablissementet, med presidenten, militærledelsen, domstolene og universitetsrektorene i front.

Tyrkiske myndigheter har lenge jobbet for å sekularisere det i all hovedsak muslimske samfunnet, spesielt med tanke på et mulig fremtidig EU-medlemskap.

Samtidig er avgjørelsen et tilbakeslag for det regjerende partiet Rettferdighet og utvikling, som har sine røtter i politisk islam, og som derfor ønsker å løsne statens grep om religiøse uttrykksformer.

- Beklagelig

Direktøren ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, professor Geir Ulfstein, mener avgjørelsen om å opprettholde forbudet er beklagelig, og frykter at situasjonen mellom Europa og islam kan bli enda mer tilspisset i fremtiden.

«Domstolen gir Tyrkia en unødig bred skjønnsmargin, og de andre medlemslandene et tilsvarende vidt spillerom i spørsmål som knytter seg til det å uttrykke sin religion,» sier Ulfstein i en pressemelding.

Ifølge Ulfstein legger domstolen med dette opp til at også forbudet mot hijab i den franske barneskolen vil bli godtatt. Avgjørelsen i saken om det tyrkiske hijab-forbudet er endelig, og kan ikke ankes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks