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You have requested an opinion from this office that addresses the following issue: 
 

May an agenda be amended during a meeting to add items that did not appear in the 
meeting notice? 

     
I. Analysis 

The Tennessee Open Meetings Act (hereinafter referred to as the “Act”) begins with a 
provision that reads, “The general assembly hereby declares it to be the policy of this state 
that the formation of public policy and decisions is public business and shall not be 
conducted in secret.” Tenn. Code Ann. Section 8-44-101. The Act goes on to specify that “all 
meetings of any governing body are declared to be public meetings open to the public at all 
times, except as provided by the Constitution of Tennessee.” Tenn. Code Ann. Section 8-44-
102(a). “Meeting” is defined in Tenn. Code Ann. Section 8-44-102(b)(2) as the “convening 
of a governing body of a public body for which a quorum is required in order to make a 
decision or to deliberate toward a decision on any matter.” Anytime a meeting is scheduled to 
occur, whether the meeting be a regularly scheduled meeting or a special called meeting, a 
governing body is required to provide the public adequate notice of the scheduled meeting. 
Tenn. Code Ann. Section 8-44-103. The courts in Tennessee have declined to provide a 
bright-line rule for what constitutes “adequate public notice, but instead have held: 

  
We think it is impossible to formulate a general rule in regard to what the phrase 
“ adequate public notice” means. However, adequate public notice means adequate 
public notice under the circumstances, or such notice based on the totality of the 
circumstances as would fairly inform the public. 

 
Memphis Publishing Company v. City of Memphis, 513 S.W.2d 511, 513 (Tenn.1974). 
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Unlike other states where an agenda is a required component of the public notices for 
meetings, Tennessee’s Act does not require an agenda to be published. However, despite the 
fact that the Act does not require that governing bodies have an agenda published, other 
statutory provisions and case law have done so, but only as it relates to special called 
meetings. County legislative bodies, cities operating under a City Manager-Commission 
charter, cities operating under a modified City Manager-Council charter, and public school 
boards operating under a modified City Manager-Council charter all have specific statutory 
provisions that restrict the issues that can be brought up at a special called meeting to those 
items that are specifically set out in the notice. See Tenn. Code Ann. Sections 5-5-105, 6-20-
208, 6-32-102, and 6-36-106. Additionally, the courts in Tennessee have held that in order 
for notice of a special called meeting to be adequate, the notice must reasonably inform the 
public of the issues that are going to be discussed at the meeting. See Neese v. Paris Special 
School District, 813 S.W. 2d 432, 435-36 (Tenn. Ct. App. 1990) and Englewood Citizens for 
Alternate B v. Town of Englewood, 1999 WL 419710 at *4 (Tenn. Ct. App.  June 24, 1999). 
Based upon the above-cited statutory provisions and case law, it is the opinion of this office 
that the agenda for a special called meeting cannot be amended during the course of a 
meeting. 
 
Relevant case law and statutes are clear on the requirement that the notice for a special called 
meeting include the issues that are going to be considered at the meeting, which for all 
practical purposes requires that there be an agenda; however, there is no case law or statutory 
provisions that require the same for a regularly scheduled meeting. When trying to determine 
whether or not the notice for a regularly scheduled meeting is adequate, the courts have 
simply looked at whether or not the notice would fairly inform the public that a meeting was 
scheduled to occur. In Memphis Publishing Company v. City of Memphis, the Tennessee 
Supreme Court stated: 
 

[w]e think it is impossible to formulate a general rule in regard to what the phrase 
‘adequate public notice’ means. However, we agree . . . that adequate public notice 
means adequate public notice under the circumstances, or such notice based on the 
totality of the circumstances as would fairly inform the public.  
 

Memphis Publishing Company v. City of Memphis, 513 S.W. 2d 511, 513 (Tenn. 1974).  
 
In Souder v. Health Partners, Inc., the court, using a totality of the circumstances analysis, 
examined the adequacy of notice that stated only the name of the entity meeting, the date, the 
time, and the location of the regularly scheduled meeting. In determining that the notice was 
adequate, the court said the following: 
 

In view of the totality of the circumstances, the notice of the meeting comports with 
the provisions of the Act. Notice was given to the media in order to notify the public 
of the meeting. The notice provided the public with a reasonable opportunity to be 
present at the meeting. . . Furthermore, while Souder protests the contents of the 
notice in not referring to the proposed action of limiting the physician network, the 
meeting was not limited to this sole subject. The agenda of the meeting presented 
several different areas regarding the business of the District. Thus, failing to 
specifically state in the notice the issue concerning HP did not make the notice 
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inadequate in light of the several purposes of the meeting. We are of the opinion that 
notice was given which “would fairly inform the public” under the circumstances. 

 
Souder v. Health Partners, Inc., 997 S.W. 2d 140, 150 (Tenn. Ct. App. 2008). 

The Souder opinion illustrates that when asked to determine whether or not “adequate public 
notice” has been provided for a regularly scheduled meeting, the court looks to the content of 
the notice itself. While the court may acknowledge that there was an agenda for the meeting 
in question, the content of the agenda does not serve as the basis for whether or not the public 
received adequate notice of the meeting.1  

Based upon the above-mentioned case law, it is the opinion of this office that the agenda for a 
meeting cannot be amended during the course of the meeting when the meeting is special 
called, but when the meeting is a regularly scheduled meeting, there does not appear to be 
any statutory provision or case law that would preclude the agenda from being amended 
during the course of the meeting. However, from a best practice perspective, this office 
would not suggest that a member of a governing body request to amend an agenda at a 
regularly scheduled meeting to address an item that the other members have not had an 
opportunity to consider or research. Likewise, from a best practice perspective, this office 
would not suggest that a governing body amend an agenda during a regularly scheduled 
meeting to include an issue in which the governing body knows that there is significant 
public interest and knows that if the item had been on the agenda that was originally 
published for the meeting, there would have been increased public interest and attendance at 
the meeting. While there is no case law on this issue currently, a citizen has the right to file 
an open meetings lawsuit asserting that a change in an agenda during the course of a meeting 
violates the notice requirements of the Act. 

Please feel free to call me at (615) 401-7891 if you have any further questions.  

 

 Elisha D. Hodge     
     Open Records Counsel 
    
 
 
 
 
 

                                                 
1 See also Lewis v. Cleveland Municipal Airport Authority, 289 S.W. 3d 808, 824 (Tenn. Ct. App. 2008).  


