Eurotrip
Eurotrip
franco
mesterescu

duminica, 05.02.2017

GALERII FOTO: Un tur al Palatului Culturii înainte de deschidere. Este o bijuterie

GALERIE
Palatul Culturii renovat, foto Dan Luca (1)
  • Palatul Culturii renovat, foto Dan Luca (1)
- +

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au vizitat Palatul Culturii cu două luni înainte de deschiderea oficială, care va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie. Monumentul istoric arată după restaurare ca o bijuterie, măreţia elementelor arhitecturale uimind prin fineţe, complexitate şi eleganţă. După deschiderea oficială, ieşenii vor avea ocazia să calce într-un palat ce păstrează imaginea iniţială, de la începuturile sale, dar vor avea parte şi de câteva surprize pregătite de cei de la Complexul Muzeal Iaşi. În acest moment, în Palatul Culturii se fac ultimele retuşuri, se lustruieşte gresia de pe scări, se lăcuiesc podelele, se finisează lucrările de la lambriuri şi se şterg vitraliile. 

„Este cea mai complexă lucrare de restaurare din România după ’90“, ne-a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal „Moldova“.

Pe holul principal am întâlnit trei „martori“, nişte bucăţi de perete fără tencuială, din cărămidă, care arată imaginea zidurilor vechi.

„Am recepţionat o parte din spaţii. În Sala Voievozilor avem mai mulţi martori cu straturile vechi şi cel restaurat. S-au făcut analize stratigrafice şi s-a ajuns până la primul strat de pictură, iar după probe repetate pe perete s-a revenit la culoarea iniţială, la albastru de prusia, culoare existentă şi în Sala Coandă. Pe timpul comunismului, pereţii au fost turcoaz. Orice restaurare constă în revenirea la starea iniţială. Oriunde am considerat că există elemente de noutate am lăsat martori. Este pentru prima dată când Palatul Culturii cunoaşte o restaurare unitară de asemenea nivel. Asta înseamnă de la consolidare, sistemul de drenaj, re­facerea elementelor artistice, acope­rişul. Practic, s-a intervenit în toate zonele“, afirmă Lăcrămioara Stratulat, managerul Com­plexului Muzeal „Moldova“.

Aceasta ne explică faptul că ideea principală cu care s-a pornit în acest proiect este revenirea la aspectul iniţial. Din păcate există prea puţine planşe păstrate, deşi cei de la Complexul Muzeal au căutat în arhive, nu au găsit o planşă completă. Prin urmare, nu se ştie cum arăta iniţial Palatul Culturii până la cele mai mici detalii.

GALERIE FOTO I

După holul de la intrare, unde s-a schimbat o parte din marmura neagră de pe jos, şi unde deasupra veţi putea vedea un candelabru negru din fier forjat, holul mare, unde dau scările, uimeşte prin măiestria decorului, atent meşteşugit. Sculpturile de pe balustrade, de pe scări şi cele care atârnă din tavan sunt parcă bijuteriile de la gâtul unei doamne. La restaurarea acestei clădiri, care pe etaje desfăşurate ajunge la câteva hectare, ca suprafaţă, au lucrat în jur de 500 de persoane, din care o parte încă mai lucrează.

„Proiectul a fost destul de greu de scris, dar pot spune, şi îmi asum acest lucru, că aceasta este cea mai complexă lucrare de restaurare din România după ’90. Prin amenajările pe care le-am făcut, conservarea sitului arheologic, regândirea între­gului Palat ca funcţionalitate, încercăm să găsim elemente de interactivitate pentru public. La Palat vor fi şi activităţi pentru copii, tineri, pentru toate vârstele. Deschiderea care va fi în aprilie va fi doar pe o parte a Palatului pentru că normele ne interzic să băgăm public în patrimoniu la mai puţin de şase luni de la terminarea lucrărilor. Sunt patru muzee, cel de Artă, Istorie, Ştiinţe şi Etnografie, şi vor fi organizate câte 2-3 expoziţii la fiecare cu patrimoniul pe care îl deţinem“, arată directoarea Stratulat.

Camerele de arheologie au pardoseli suspendate, din sticlă

Amenajarea expoziţiei permanente va dura însă mult deoarece va avea o nouă structură. Reprezentanţii Complexului Mu­zeal spun că accesul se va face în grupuri de 5-7 persoane maxim, inclusiv în zona ceasului, zonă pe care încearcă să o treacă în circuitul de vizitare.

O noutate sunt cele două lifturi care coboară până la Subsol 2, unde se află Cafeneaua Muzeu şi urca până la ultimul etaj. Acestea sunt amplasate în curţile interioare, prin urmare sunt lifturi exterioare.

Tiberiu Makkai, coordonatorul de şantier, ne arată lambriurile care nu sunt din lemn, deşi sună ca lemnul, ci dintr-un material special făcut acum 100 de ani.

„Aceste lambriuri sunt făcute din bois-ciment, dar deşi am refăcut compoziţia materialului şi am înlocuit părţile deteriorate, n-am descoperit misterul sunetului. Acolo sus este sera palatului, pe care încercăm să o facem vizibilă. Şi podul vrem să-l deschidem spre vizitare, însă pentru alte lucrări nu mai sunt fonduri“, spune acesta.

Ajungem şi în sălile de arheologie, care îmbină modernul cu această parte a istoriei, arheologia.

GALERIE FOTO II

Beciuri care ajung la 36 de metri

În trei săli din Palatul Culturii, păşitul îţi poate da emoţii. Pardoseala este doar din sticlă, iar prin ea se poate vedea ce-i dedesubt. Bucăţi de ziduri vechi, un culoar ce duce spre o pivniţă în care nu se poate intra ca vizitator încă şi alte mărturii ale vremii. Fiecare bucată de sticlă poate susţine până la 1.000 de kilograme, adică pe puţin 10 oameni; prin urmare, pardo­seala este extrem de rezistentă. În ultima cameră cu pardoseală de sticlă găsim şi urmele unui beci, doar pe jumătate des­coperit, care ajunge la 36 de metri.

O altă surpriză este pregătită la inaugurare, când vizitatorii vor putea intra în­tr-unul din beciurile de sub palat. „Este un beci din fosta curte domnească, va fi o surpriză pentru public“, spune Tiberiu Makkai. Accesul în beci se face printr-una din camere, cu ajutorul unor scări special amenajate. La intrarea în beci sălăşluieşte o umbră de mister, pe care o veţi descoperi, cu siguranţă, în aprilie.

Dar Palatul Culturii nu este minunat doar pe interior, şi în exterior lucrările au scos în evidenţă fru­museţea arhitecturală a clădirii. Singurul pericol al noului acoperiş rămân porumbeii. Domnul Tiberiu priveşte agale spre ei. Niciodată tabla de zinc nu va fi mai curată ca acum!

Ce vor putea vedea vizitatorii din aprilie în muzeele Palatului

La Muzeul de Artă va fi deschisă la inaugurarea Palatului Culturii expoziţia „Pictura interbelică“, unde vor fi expuse lucrări de-ale marilor pictori precum Tonitza, Petrescu, Palade, Iser etc. La Muzeul de Istorie va fi deschisă o expoziţie în care se va putea vedea evoluţia comunităţii ieşene, începând cu Palatul Culturii, curţile domneşti şi până la domnia lui Carol I, inclusiv. Această expoziţie are o latură deosebită deoarece va fi profilată pe arme, armuri şi tot ce ţine de armament. La Muzeul de Ştiinţe şi Tehnică va fi o expoziţie cu instrumentele muzicale meca­nice, cutiuţe muzicale, piane mecanice, orchestron etc. De menţionat că toate sunt în stare perfectă de funcţionare, deoarece şi acestea au fost restaurate. La ultimul muzeu, cel de Etnografie, vor fi deschise două expoziţii. Prima este cea despre costumele populare de femei, bărbaţi şi copii, iar a doua, despre ouăle încondeiate. Palatul Culturii are în patrimoniu o colecţie foarte mare de ouă care nu au fost niciodată expuse toate. Aceste expoziţii vor putea fi văzute aproape un an de zile de la deschidere.

FOTO&VIDEO: Dan Luca

Comentarii Facebook

(13 comentarii)

Citeste Faq
Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii!

Cod verificare* Security Code
Toate campurile sunt obligatorii!
Comentariile cu continut licentios vor fi sterse.
Joi, 31 Martie 2016, 14:37
Numele Meu
Devine imediat dupa inaugurare - Centru de Expozitii si Molii -
Duminica, 14 Februarie 2016, 16:57
Grigoras
Cum o fi posibil ca o institutie de anvergura Palatului Culturii sa fie condusa de o proasta / tuta / muta / Lacramioara Stratulat, care NU EXISTA PENTRU LUMEA CULTURALA A IASILOR !? de cind a venit ea, Palatul a fost in santier, deci nu s-a pus problema sa-si dovedeasca (ne)stiinta de meserie... a acceptat / inghitit tot ce i-a spus Bucurestiul in materie de renovare / costuri / constructie... dar acum se cam termina vaca de muls... i se termina si al "n"shpelea mandat! poate ca ministrul asta nou al culturii, pe care madama l-a imbrobodit deja... se va trezi dupa ce bifeaza si el o receptie de muzeu emblematic in mandatul sau si-i va gasi un inlocuitor cu stiinta de carte si dragoste de cultura. Biata tara, sarman Iasi...
Duminica, 14 Februarie 2016, 14:14
Elena
Da, da...sa se elimine parcarea din fata, sa se puna iarba , sa avem unde sa facem pipi, si sa se puna banci sa avem unde fuma si sparge seminte. Iar autocarele care vin cu vizitatori (daca prin absurd ar veni) sa parcheze pe trotuar sau "pe interzis" asa cum parcheaza tot romanul ofuscat sa trebuie sa dea 2 lei in loc amenajat. Oare cei care se opun unui loc de parcare civilizat in fata unui obiectiv cultural , turistic, au fost vreodata sa viziteze ceva pe afara, prin strainatate?
bobina Duminica, 14 Februarie 2016, 20:05
faaa Ileano...ma-ta a nascut si copchii destepti?
Duminica, 14 Februarie 2016, 12:01
ass
Respect pentru proiectant si constructor!
Sambata, 13 Februarie 2016, 11:07
Aurel de la Bazar
Imi place. De acord cu cetatenii care cer eliminarea parcarii lui Dascalu (da da, aranjamentul lui Mr Mol) din fata palatului. Sper ca nu va mai fi folosit ca spatiu pentru targuri de blanuri cu molii si chiloti turcessti cu doua fete.  
Sambata, 13 Februarie 2016, 10:50
Vasica
Frumos, intr-adevar... Doar ca madama Stratulat e mai agramata decit coafeza mea: " Deschiderea CARE VA FI în aprilie VA FI doar pe o parte a Palatului pentru că NORMELE NE INTERZIC SA BAGAM PUBLIC IN PATRIMONIIU la mai puţin de şase luni de la terminarea lucrărilor". Vai si amar "oameni de cultura" la Iasi...
Sambata, 13 Februarie 2016, 09:41
Lua-va-r-dracu'
baaaaa urangutanilor din Primarie eliminati dracului sediul "temporar" E-On de pe Espalanada Luceafarul si parcarea pentru oligofreni din fata Palatului!
andu Sambata, 13 Februarie 2016, 12:53
limbajul nu e adecvat, dar omul are dreptate, ce trebuie sa facem sa scapam de EON si parcare? Sa dam in cap cuiva? Probabil ca da, celor care au luat spaga!
Al Sambata, 13 Februarie 2016, 10:40
Prostule si analfabetule.
Sambata, 13 Februarie 2016, 09:07
dan
Foarte frumos.Sa vedem daca tablourile expuse mai sunt cele originale.
Sambata, 13 Februarie 2016, 09:07
dan
Foarte frumos.Sa vedem daca tablourile expuse mai sunt cele originale.
Sambata, 13 Februarie 2016, 08:55
ciurea
e frumos nimic de zis !, da să dispară din fața palatului, parcului parcarea de jdemii de mașini și bariere ca să rămană un spațiu verde aerisit ! iar ca un muzeu european care se respactă ar trebui să poată fi vizitat și de persoane cu dezabilități !, există vreun lift special, rampă de acces pe vreo laterală ceva ?
Sambata, 13 Februarie 2016, 08:38
Alina
Chiar as vrea sa stiu ce constructori au lucrat acolo, pentru ca lucrarea este de mare maiesstrie! Dar nu cred ca Iasicon, cum nici Conest nu cred ca e in stare de asa ceva. Dar mai mult as vrea sa stiu cine a scris documentatia de avizare!,
lutu Sambata, 13 Februarie 2016, 15:47
Nu mai lauda Iasiconul . au facut o buleala in tot Palatul . Una e sa vezi din afara niste poze alta e sa parcurgi asa zisele etape de restaurare a cladirii, inclusiv finisajele lasa de dorit. fereasca sfantul de un cutremur mai mare ca ajunge Palatul in Palas.Cat despre treaba cu parcarea aproape toate muzeele europene au parcare proprie, numai Palatul nu. De ce banii pe parcare nu -i incaseaza Palatul ci Palasul.
A Sambata, 13 Februarie 2016, 14:43
Andu, Cetatea Neamtului e o cetate deschisa, nu e acoperita cu ceva....E firesc sa "planga" zidurile
CD Sambata, 13 Februarie 2016, 14:16
Ecsista la Iasicon o minte sclipitoare care si a pus amprenta pe realizarile firmei:Teatrul Natoinal, Muzeul Unirii ,Biserica Sf Sava, Cetatea Neamt,Cetatea Soroca,Biserica Armeana,Palatul Culturii, Mitropolia,Cladirea ANSA Chisinau,IRO Iasi si afirm ca poate fi considerat un OM AL TIMPULUI.Toate aceste cladiri trebuiesc intretinute(exemplu bun :Muzeul Unirii,IRO,Biserica Armeana,Cetatea Soroca;exemplu negativ Cetatea Neamtului unde nici macar zapada nu este curatata)
andu Sambata, 13 Februarie 2016, 12:54
hai sa nu amintim cetatea Neamtului, acolo e bataie de joc, deja umezeala afecteaza zidurile!
A Sambata, 13 Februarie 2016, 09:14
Iasicoul a lucrat la Palat, la fel cum a lucrat si la Teatrul National (tot o bijuterie si ala), si la Cetatea Neamtului, si la Mitropolie...
Sambata, 13 Februarie 2016, 08:13
A
Palatul Culturii a devenit, de buna voie si nesilit de nimeni, o bijuterie. Nicio precizare despre constructorii care au contribuit la asta (nici in acest articol, nici in cele anterioare). Probabil Iasicon-ul nu a platit cotizatia...
Sambata, 13 Februarie 2016, 08:02
brava
Foarte frumos...un obiectiv turistic care arata f bine acum.
A Sambata, 13 Februarie 2016, 12:06
E o doamna ziarista, de fapt, care e extrem de bine documentata :))) Felicitari d-na Scinteianu, un articol de valoare...mare valoare! Omisiuni grave, greseli si mai grave...dar valoarea vine din faptul ca ati facut mai putine greseli ca in trecut. Semn de evolutie, felicitari! Darwin ar fi mandru!
Lacramioara Stratulat Sambata, 13 Februarie 2016, 11:42
Poate va documentati domnule ziarist. Doamna se numeste Lacramioara Statulat. Are si ea o exprimare de zile mari: „a baga publicul in patrimoniu”. Care va sa zica, cum vine asta?
Sambata, 13 Februarie 2016, 08:55
ciurea
e frumos nimic de zis !, da să dispară din fața palatului, parcului parcarea de jdemii de mașini și bariere ca să rămană un spațiu verde aerisit ! iar ca un muzeu european care se respactă ar trebui să poată fi vizitat și de persoane cu dezabilități !, există vreun lift special, rampă de acces pe vreo laterală ceva ?
Sambata, 13 Februarie 2016, 11:07
Aurel de la Bazar
Imi place. De acord cu cetatenii care cer eliminarea parcarii lui Dascalu (da da, aranjamentul lui Mr Mol) din fata palatului. Sper ca nu va mai fi folosit ca spatiu pentru targuri de blanuri cu molii si chiloti turcessti cu doua fete.  
Sambata, 13 Februarie 2016, 09:41
Lua-va-r-dracu'
baaaaa urangutanilor din Primarie eliminati dracului sediul "temporar" E-On de pe Espalanada Luceafarul si parcarea pentru oligofreni din fata Palatului!
andu Sambata, 13 Februarie 2016, 12:53
limbajul nu e adecvat, dar omul are dreptate, ce trebuie sa facem sa scapam de EON si parcare? Sa dam in cap cuiva? Probabil ca da, celor care au luat spaga!
Al Sambata, 13 Februarie 2016, 10:40
Prostule si analfabetule.
Sambata, 13 Februarie 2016, 08:02
brava
Foarte frumos...un obiectiv turistic care arata f bine acum.
A Sambata, 13 Februarie 2016, 12:06
E o doamna ziarista, de fapt, care e extrem de bine documentata :))) Felicitari d-na Scinteianu, un articol de valoare...mare valoare! Omisiuni grave, greseli si mai grave...dar valoarea vine din faptul ca ati facut mai putine greseli ca in trecut. Semn de evolutie, felicitari! Darwin ar fi mandru!
Lacramioara Stratulat Sambata, 13 Februarie 2016, 11:42
Poate va documentati domnule ziarist. Doamna se numeste Lacramioara Statulat. Are si ea o exprimare de zile mari: „a baga publicul in patrimoniu”. Care va sa zica, cum vine asta?
Sambata, 13 Februarie 2016, 08:13
A
Palatul Culturii a devenit, de buna voie si nesilit de nimeni, o bijuterie. Nicio precizare despre constructorii care au contribuit la asta (nici in acest articol, nici in cele anterioare). Probabil Iasicon-ul nu a platit cotizatia...
Sambata, 13 Februarie 2016, 10:50
Vasica
Frumos, intr-adevar... Doar ca madama Stratulat e mai agramata decit coafeza mea: " Deschiderea CARE VA FI în aprilie VA FI doar pe o parte a Palatului pentru că NORMELE NE INTERZIC SA BAGAM PUBLIC IN PATRIMONIIU la mai puţin de şase luni de la terminarea lucrărilor". Vai si amar "oameni de cultura" la Iasi...
Sambata, 13 Februarie 2016, 09:07
dan
Foarte frumos.Sa vedem daca tablourile expuse mai sunt cele originale.
Sambata, 13 Februarie 2016, 08:38
Alina
Chiar as vrea sa stiu ce constructori au lucrat acolo, pentru ca lucrarea este de mare maiesstrie! Dar nu cred ca Iasicon, cum nici Conest nu cred ca e in stare de asa ceva. Dar mai mult as vrea sa stiu cine a scris documentatia de avizare!,
lutu Sambata, 13 Februarie 2016, 15:47
Nu mai lauda Iasiconul . au facut o buleala in tot Palatul . Una e sa vezi din afara niste poze alta e sa parcurgi asa zisele etape de restaurare a cladirii, inclusiv finisajele lasa de dorit. fereasca sfantul de un cutremur mai mare ca ajunge Palatul in Palas.Cat despre treaba cu parcarea aproape toate muzeele europene au parcare proprie, numai Palatul nu. De ce banii pe parcare nu -i incaseaza Palatul ci Palasul.
A Sambata, 13 Februarie 2016, 14:43
Andu, Cetatea Neamtului e o cetate deschisa, nu e acoperita cu ceva....E firesc sa "planga" zidurile
CD Sambata, 13 Februarie 2016, 14:16
Ecsista la Iasicon o minte sclipitoare care si a pus amprenta pe realizarile firmei:Teatrul Natoinal, Muzeul Unirii ,Biserica Sf Sava, Cetatea Neamt,Cetatea Soroca,Biserica Armeana,Palatul Culturii, Mitropolia,Cladirea ANSA Chisinau,IRO Iasi si afirm ca poate fi considerat un OM AL TIMPULUI.Toate aceste cladiri trebuiesc intretinute(exemplu bun :Muzeul Unirii,IRO,Biserica Armeana,Cetatea Soroca;exemplu negativ Cetatea Neamtului unde nici macar zapada nu este curatata)
andu Sambata, 13 Februarie 2016, 12:54
hai sa nu amintim cetatea Neamtului, acolo e bataie de joc, deja umezeala afecteaza zidurile!
A Sambata, 13 Februarie 2016, 09:14
Iasicoul a lucrat la Palat, la fel cum a lucrat si la Teatrul National (tot o bijuterie si ala), si la Cetatea Neamtului, si la Mitropolie...
Sambata, 13 Februarie 2016, 09:07
dan
Foarte frumos.Sa vedem daca tablourile expuse mai sunt cele originale.
Duminica, 14 Februarie 2016, 12:01
ass
Respect pentru proiectant si constructor!
Duminica, 14 Februarie 2016, 14:14
Elena
Da, da...sa se elimine parcarea din fata, sa se puna iarba , sa avem unde sa facem pipi, si sa se puna banci sa avem unde fuma si sparge seminte. Iar autocarele care vin cu vizitatori (daca prin absurd ar veni) sa parcheze pe trotuar sau "pe interzis" asa cum parcheaza tot romanul ofuscat sa trebuie sa dea 2 lei in loc amenajat. Oare cei care se opun unui loc de parcare civilizat in fata unui obiectiv cultural , turistic, au fost vreodata sa viziteze ceva pe afara, prin strainatate?
bobina Duminica, 14 Februarie 2016, 20:05
faaa Ileano...ma-ta a nascut si copchii destepti?
Duminica, 14 Februarie 2016, 16:57
Grigoras
Cum o fi posibil ca o institutie de anvergura Palatului Culturii sa fie condusa de o proasta / tuta / muta / Lacramioara Stratulat, care NU EXISTA PENTRU LUMEA CULTURALA A IASILOR !? de cind a venit ea, Palatul a fost in santier, deci nu s-a pus problema sa-si dovedeasca (ne)stiinta de meserie... a acceptat / inghitit tot ce i-a spus Bucurestiul in materie de renovare / costuri / constructie... dar acum se cam termina vaca de muls... i se termina si al "n"shpelea mandat! poate ca ministrul asta nou al culturii, pe care madama l-a imbrobodit deja... se va trezi dupa ce bifeaza si el o receptie de muzeu emblematic in mandatul sau si-i va gasi un inlocuitor cu stiinta de carte si dragoste de cultura. Biata tara, sarman Iasi...
Joi, 31 Martie 2016, 14:37
Numele Meu
Devine imediat dupa inaugurare - Centru de Expozitii si Molii -

Ultima ora

editorial

De ce nu are Iaşul pe nimeni în Guvern

Toni HRIŢAC

De ce nu are Iaşul pe nimeni în Guvern

Sudul a preluat puterea excluzând Moldova şi Ardealul din ecuaţia guvernării.

Filmuletul zilei

opinii

Cârtiţa

Briscan ZARA

Cârtiţa

Şi când victoria va fi pe muchie de cuţit, când nimeni nu se va mai aştepta la vreo schimbare drastică a situaţiei şi când lucrurile vor trage spre o remiză nedorită, se vor deschide larg şi toate deodată porţile penitenciarelor şi spitalelor de nebuni, iar atunci lupta se va încheia brusc şi se va reinstaura pacea…

Îndreptăţirea sau pacea? Cârpa sau haina de nuntă?

pr. Constantin STURZU

Îndreptăţirea sau pacea? Cârpa sau haina de nuntă?

Mâine, ortodocşii intră în perioada numită a Triodului, care include şi Postul Sfintelor Paşti. Acest răstimp liturgic se întinde pe zece săptămâni, până în Sâmbăta Mare. 

A vedea, a privi, a înţelege

Dana ȚABREA

A vedea, a privi, a înţelege

Complet alb este un proiect de teatru senzorial, o experienţă inedită cu spectatorii, prima dramatizare a Eseului despre orbire de José Saramago din România, o premieră naţională. Începe ca un spectacol de teatru contemporan obişnuit şi continuă cu o instalaţie de cuvinte şi sunete amplificate (senzaţii auditive), senzaţii olfactive, tactile, gustative, în mijlocul căreia spectatorii, având ochii acoperiţi, devin protagonişti. 

pulspulspuls

Trei lucruri distincte, mari şi late, dar care au o interesantă legătură între ele

Trei lucruri distincte, mari şi late, dar care au o interesantă legătură între ele

Scatoalca primită de Mihai Chirica ieri după amiază de la conducerea PSD (în fapt de la Dragnea, hai să fim serioşi), cică ar avea o strânsă legătură cu lipsa primarului de la şedinţa de ieri a partidului, dar şi cu declaraţiile belicoase făcute acasă, în care primarul i-a mai tras două raşpe şefului de partid, după care s-a ascuns. 

Caricatura zilei

Ciorbea si abuzul

 

Editia PDF

Bancul zilei

 În Teleorman, o vorba din batrâni spune ca „Mortul de la groapa nu se mai întoarce decât ca sa (...)

Linkuri sponsorizate

Intrebarea zilei

Iasul a trecut prin primul val de ninsoare si ger. Cum s-au descurcat autoritatile?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.