*

Finans Jyllands-Posten Watch Medier Om Finans Persondatapolitik
Annonce
0

Hemmeligt krigsrum under Carlsberg

Se rummet under det gamle Carlsberg, hvor militæret i over 70 år overvågede fjendtlige fly.

LIVE

I 30 år havde Bjarne Maurer aldrig set militærpersonale ankomme til eller forlade det gamle bryggeri Carlsberg ved Valby Bakke.

Ikke før den septemberdag for to år siden, da bryggeriets militære hemmelighed kom for dagen. Bjarne Maurer fik som en af de første Carlsberg-ansatte adgang til de af Gamle Carlsbergs lagerhvælvinger, som har huset det danske militær i over 70 år - først Flyvevåbnet i knap 60 år og herefter Flyverhjemmeværnet.

Rummet – eller luftmeldecentralen – blev oprettet i glædens efterdønninger efter Danmarks befrielse og i de indledende anslag til Den Kolde Krig. Med faren fra øst hængende tungt over landet måtte Flyvevåbnet og civilforsvaret overvåge det danske luftrum for fjendtlige indtrængende fra luftmeldecentraler over hele landet.

Ét af dem blev placeret i den gamle brygger Jacobsens øllagre, hvor det forblev en hemmelighed i næsten 70 år. Selv for bryggeriarbejderne.

Krigsrum skjult bag blå dør

Den 62-årige historiker Bjarne Maurer, der er ansat ved Visit Carlsberg, viser vej ned ad den brostenstoppede indgang til J.C. Jacobsens aldrende øllagre under Gamle Carlsberg fra 1847. Forbi det ene hvælvede lagerrum efter det andet, hvor den bidske lugt af øltønder napper i næseborene, og igennem rungende gange under metalrør og gummislanger indtil, at de industrielle farver bliver afbrudt af en kongeblå dør med tre slåer og én lås. Bjarne Maurer vrider dem op og åbner døren ind til den første af de i alt tre hvælvinger, som militæret har haft til rådighed.

Han vender sig om med skinnende øjne: »Nu skal I se, det er en ren tidslomme fra Den Kolde Krig,« næsten hvisker han. Og han har ret.

Rød brik var fjendtligt fly

Kommandocentralen for lavvarslingscentralen (LAVAC) er opdelt i tre niveauer. Fra det første niveau løber en lille trappe ned til en fordybning i rummet, hvor det eneste møbel, plottebordet, er placeret centralt i rummet.

Rundt om bordet har personel fra Flyvevåbnet siddet parate til at løfte træstokkene med magneter på spidsen, føre dem indover bordet og rykke metalpile rundt på kortet over det nordlige og centrale Sjælland, når der indløb rapporter fra de mange observationssteder.

Fra kirketårne, fyrtårne og andre højtliggende bygninger spejdede mandskab fra Luftmeldetjenesten efter alle ukendte og fjendtlige fly, der fløj så lavt over Danmark, at moderne radarer ville være ude af stand til at opsnappe deres tilstedeværelse i det danske luftrum. Herefter meldte de deres observationer til Flyvevåbnets Lavvarslingscentraler, hvorfra officerer dirigerede de danske jagerfly imod eventuelt indtrængende.

De gule brikker på plotterbordet repræsenterede ukendte fly, fly fra lande i Warszawapagten blev plottet med røde brikker og bordets grønne brikker var NATO-fly.

Læs også