Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Dinsdag 7 maart
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Duizenden alternatieven voor euro of dollar

30 NOV 2013 Arno Reekers

AMSTERDAM - BarterEuro, noppes, tradeQoin, eco’s, lets, wir; het zijn maar een paar van de alternatieve geldsoorten die in omloop zijn. Want bitcoin, die nu volop in de belangstelling staat, is maar een van de vele niet-officiële betalings- en handelssystemen in de wereld. Precieze aantallen zijn er niet, maar toezichthouders gaan ervan uit dat er minimaal enkele duizenden systemen zijn die wél functioneren maar niet officieel zijn.

Het klassieke alternatief voor een transactie via een officiële munt, is ruilhandel. Al zo oud als de mensheid maar nog steeds springlevend. Het varieert van kleine buurtinitiatieven tot professionele organisaties die bemiddelen in vraag en aanbod; de zogeheten barter.

De kern van het organiseren van ruilhandel tussen bedrijven ligt in de vorige eeuw in Zwitserland. Midden in de crisis van de jaren 30 besloot een aantal ondernemers om goederen en diensten uit te ruilen omdat zij onvoldoende geld hadden. Dit systeem bestaat nog steeds. De deelnemende bedrijven (naar schatting zo’n 70.000 kleine tot middelgrote ondernemingen) kopen en verkopen onderling en rekenen af in een aparte, niet-officiële munt, de wir.

In Nederland is dit wir-model op vele plaatsen actief. Zo bestaat in Brabant de organisatie Bartering die barter-overeenkomsten tussen lokale ondernemers organiseert. Vanuit Leeuwarden in het bedrijf tradeXchange actief. Dit bedrijf werkt landelijk. Deelnemende bedrijven kunnen hun betalingen doen in de rekeneenheid van de organisatie, soms gecombineerd met een gedeeltelijke betaling in échte euro’s. De organisaties stellen hun rekeneenheid meestal gelijk aan één echte euro. Dat is gemakkelijk.

De financiële omvang van de ruilhandel in Nederland is niet duidelijk. Het is lastig om de ruilhandel tussen burgers te volgen. Op allerlei plekken ruilen Nederlanders diensten en producten.

Maar ruilhandel tussen bedrijven moet wel te volgen zijn, met name voor de fiscus. Als er winst wordt gemaakt op een transactie of als er btw moeten worden afgedragen, vereist de fiscus inzage in de financiële waarde; zelfs als waarde van de winst of de hoogte van de btw wordt uitgedrukt in een niet-officiële rekeneenheid zoals de bitcoin of de tradeQoin. De tradeQoin is een rekeneenheid van Qoin, een organisatie die zoals het zelf zegt „innovatieve complementaire geldinstrumenten’’ op de markt brengt.

Voor juristen is het afrekenen via niet-officiële, meestal digitale, valuta’s een buitengewoon leuk onderwerp. Arnout Engelfriet, ict-jurist gespecialiseerd in internetrecht, legt het uitgangspunt van de wet als volgt uit: „De Wet inkomstenbelasting 2001 is daar heel makkelijk in: wie �winst uit onderneming’, �loon’ of �resultaat uit overige werkzaamheden’ heeft ontvangen, moet daar belasting over afdragen. Of dat resultaat nu in euro’s, bitcoins of bananen is uitbetaald, doet niet ter zake. Je krijgt alleen een praktisch probleem als het niet in euro’s is: wat zijn die bananen, eh die bitcoins nu waard en hoe reken je dat om naar euro’s?’’

Maar ook de tienduizenden burgers die onderling diensten en goederen uitruilen, moeten rekening houden met de fiscus. De uitruil, meestal samengevat onder met de term Local Exchange and Trade System (de afkorting ’lets’ wordt ook wel gebruikt voor de rekeneenheid binnen deze netwerken), heeft als probleem dat de waarde van de rekeneenheid niet vast staat. Dat is van belang omdat eventuele belasting moet worden betaald in euro’s. Daarom heeft de dienst het volgende vastgelegd: „In beginsel kan de door de Letsorganisatie zelf gestelde koers worden aangehouden. Marginale toetsing kan plaatsvinden door deze koers te vergelijken met de door de leden onderling gehanteerde koers. Transacties waarbij prestaties zowel tegen geld als tegen letseenheden worden aangeboden zijn daarbij maatgevend.’’

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
5.3 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 502.95
+ / - -0.14%
Ravage op N9 na afschuwelijke crash
Een bestuurder van een sportwagen is na een afschuwelijke crash op de N9 bij Schagerbrug overleden....

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |