Carles Guerra i Andreas Wutz reivindiquen l’actualitat de l’obra de Peter Weiss

peter weiss

 

El director de la Fundació Antoni Tàpies, Carles Guerra, i l’artista audiovisual, escriptor i comissari Andreas Wutz han reivindicat, dimarts 7 de juny del 2016, la “gran actualitat” de la novel·la de l’autor de culte Peter Weiss (1918-1982) L’estètica de la resistència, amb motiu del centenari del seu naixement.

 

“És una novel·la molt compacta sobre la lluita antifeixista, el nazisme i el moviment, i hi ha també molts exemples mitjançant obres d’art a Alemanya, França, Txecoslovàquia i Espanya”, ha destacat Wutz a l’inici de la seva conferència. En la conferència titulada Un lloc on alguna cosa es comprimeix, Wutz ha remarcat que l’obra és “d’imprescindible lectura, perquè és de gran actualitat”.

 

En paraules de Guerra, per a un lector de l’estat espanyol la importància de L’estètica de la resistència rau en l’escenari principal en el qual se situa el primer volum. El protagonista, un combatent comunista, el nom del qual mai serà desvetllat, participa a la Guerra Civil espanyola unint-se a les Brigades Internacionals. Malgrat que la narració arrenca el 22 de setembre de 1937, davant del fris de l’altar de Pèrgam reconstruït en un museu de Berlín, el protagonista pateix dos diàspores cap a Espanya.

 

Des de Perpinyà arribarà a Barcelona, recorrerà el Llevant i assistirà als debats que des de la bàndol republicà despleguen una plètora de posicions ideològiques d’esquerres. El llibre es converteix en un inventari d’innombrables trobades amb personatges que, a diferència de les figures del narrador i els seus pares, tots són reals.

 

Segons Carles Guerra, L’estètica de la resistència és també una investigació materialista, una pràctica documental que aspira a incloure el mateix objecte a la representació, ja que Weiss va visitar Espanya per a la seva novel·la, i de la seva estança es va endur moltes fotografies, revistes, informació i, fins-i-tot, una fulla de taronger que ara forma part de l’arxiu de l’escriptor, dramaturg i pintor.

 

A l’acte L’estètica de la resistència, reloaded, Wutz i Guerra han destacat l’obessió de Weiss per l’autor Herman Hesse, i han presentat el documental Zur Ansicht. Peter Weiss (1979), del cineasta alemany Harun Farocki, coincidint amb l’exposició que dedica la Fundació Antoni Tàpies a aquest exponent del cinema alemany contemporani.

 

Al documental, Weiss ressalta la importància de la cultura en la vida diària de la gent del Vietnam, inclús durant la guerra i sense fer distincions per classe social. “La cultura no deixa de manifestar-se, encara que es posi en risc la desaparició d’allò més humà”, ha senyalat Guerra al fil d’aquesta observació. A l’entrevista amb Farocki, Weiss admet la seva semblança amb el narrador de L’estètica de la resistència, amb qui diu compartir experiències. Fortament interessat en l’art, Weiss explica com en les obres d’art culmina la lluita de classes, i relaciona els mites clàssics amb la lluita antifeixista. “Qui perd l’interès per llegir perd l’interès per la vida mateixa”, diu Weiss a Farocki.