Objavljeno: Pet, sij. 27th, 2017

PRAVO NA ISPLATU RATNE ODŠTETE OD REPUBLIKE SRBIJE

HVR Čuvari Domovine

svojom mišlju, riječju, perom i djelom za opće dobro cijelog Hrvatskog naroda objavljuju i razotkrivaju

SVOJOM ŠUTNJOM, HRVATSKE VLASI POKUŠAVAJU  HRVATSKOM NARODU ODUZETI PRAVO NA NAPLATU RATNE ODŠTETE OD REPUBLIKE SRBIJE

„Hrvatska od Srbije može naplatiti štetu. Za takve zahtjeve postoji čak i pravni okvir. Riječ je o Sporazumu o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne republike Jugoslavije, koji je potpisan 23. kolovoza 1996. Prema članku 7. tog Sporazuma, dvije su se države obvezale u roku od 30 dana osnovati zajedničko povjerenstvo sa po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu“.

Zborio je tako u studenom 2012. godine, tadašnji međunarodni tajnik HDZ-a i današnji ministar vanjskih poslova gospodin Davor Stier dok je kao dio oporbe dokazivao našu žalosnu Hrvatsku svakodnevicu, „ulizivanja i podilaženja“ biračima.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/1996-potpisano-hrvatska-od-srbije-moze-naplatiti-stetu-480409

Podsjetimo se da SR Njemačka i danas otplaćuje ratnu odštetu Državama protiv kojih je ratovala i na koje je izvršila agresiju. Podsjetimo se da i danas plaća mirovine i naknade ljudima koji su bili zatočeni u logorima i koji su preživjeli stradavanja od Njemačkih vojnika.

U međuvremenu, Hrvatska tužba za genocid na Haaškom sudu, iako odbačena po pitanju genocida dala je jasnu definiciju da Srbija treba isplatiti ratnu odštetu  potvrđujući izrijekom:

– da je Republika Hrvatska bila napadnuta na svom teritoriju

– da je na Republiku Hrvatsku izvršena agresija od strane JNA i srpskih snaga

Davor Stier, nažalost danas kao ministar vanjskih poslova čija bi funkcija u Državi morala biti i pokretanje tog pitanja, naglo gubi pamćenje po pitanju naplate ratne odštete od Srbije, ali i ono puno bitnije, zanemaruje dobrobit svog Hrvatskog naroda i RH u cjelini slušajući naredbe svojih Europskih „vazala“.

Što su prave činjenice!

Republika Hrvatska je u Domovinskom ratu 1991–1995. godine, pretrpjela velike ljudske gubitke, stradanja branitelja i stanovništva te ogromne materijalne štete, a što je bitno obilježilo njen gospodarski i socijalni razvoj u protekla dva desetljeća. Ministarstvo rada i socijalne skrbi te Državna revizija za popis i procjenu ratne štete, 2006. godine, napravili su opsežan dokument sa točnim izračunom počinjene izravne materijalne štete za uništenu imovinu kao i nematerijalne štete, a koja se odnosi na žrtve i stradalnike rata te branitelje po raznim osnovama.

Izračunom je utvrđeno da počinjena izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju 1990–1999. godine iznosi 236.431.568.000 kuna ili da olakšamo usporedbu, oko 32 milijarde eura, dok su ukupni izdaci za žrtve i stradalnike rata te branitelje po raznim osnovama bili veći od 36 milijardi kuna, sa godišnjom tendencijom rasta od 4,578 milijardi, čime se u 2017. godini dug neizravne štete popeo na preko 82 milijarde kuna ili oko 11 milijardi eura.

I dok projugoslavenske udruge uz ideološke partnere u SDP-u i SDSS-u osporavaju tu naplatu, dok razni hrvatski dužnosnici kao što su akademik Željko Reiner, bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač izbjegavaju tu temu, Hrvatski narod voljom svojih vladara i na štetu vlastitog gospodarskog i ekonomskog boljitka vraća pobunjenim Srbima stanove, mirovine i niz drugih prava za koja su bili zakinuti dok su svoje puške imali okrenute prema Hrvatskoj opstojnosti, stvarajući iluziju koju srpski pobunjenici debelo naplaćuju… „da je Hrvatski narod bio agresori u obrani svoje vlastite zemlje“.

Značajno je u tom kontekstu spomenuti i sastanak braniteljskih udruga sa ministrom pravosuđa Antom Šprljom, 2016. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja, gdje je jedna od točaka zahtjeva pri otvaranju poglavlja 23. i 24., bila i naplata ratne odštete od strane Srbije, a koja je na neobjašnjiv način u prepisci nestala iz točaka zahtjeva.

Što bi naplata ratne odštete od Srbije značila za Hrvatsku budućnost?

Nedavno je spomenuto da je vanjski dug RH 47,2 milijarde eura i uzmemo li u obzir da je ukupni zbroj ratne štete oko 43,5 milijarde eura, nije teško zaključiti da bi se od Hrvatske stvorila zemlja budućnosti i blagostanja za Hrvatsku djecu i Hrvatski narod za što su se branitelji  borili i ginuli. Mirovine hrvatskih stradalnika više ne bi bile teret i trošak Državnog proračuna RH, već bi trošak za iste snosili oni zbog čije je agresije i došlo do stradavanja i umirovljenja djela Hrvatskih građana koji su branili svoj dom .

Nažalost, Vlada šutnjom i medijskom blokadom sakriva tu činjenicu pred vlastitim narodom. Ne želi blokirati pregovore EU sa Srbijom dok se ne riješi pitanje ratne odštete, a misao o boljoj Hrvatskoj ostavlja samo kao san svakog poštenog Hrvatskog građana. Koliko god se mi nadali boljim vremenima, našu Vladu brine jedino mišljenje i zadnja riječ koju imaju europski birokrati i „prijatelji“ srbi koji im osiguravaju stabilnu vlast.

Narodu kojeg gazi i uništava vlastita Vlada, za boljitak i prosperitet naše djece i Hrvatske opstojnosti ostaje samo jedinstvo i svijest iskazana u Domovinskom ratu, kako bi referendumom stali u obranu svojih nacionalnih interesa i rekli „NE“ ulasku Republika Srbije u EU, sve dok se ne dogovori isplata ratne odštete nastala agresijom od strane JNA i srpske vojske.

Autori i potpisnici u ime

HVR ČUVARI DOMOVINE:

Mario Maks Slaviček
Renato Šelj
Guido Hornik

 

 

8 komentara na “PRAVO NA ISPLATU RATNE ODŠTETE OD REPUBLIKE SRBIJE”

 1. […] HVR Čuvari Domovine odlično su primjetili šutnju oko naplate ratne odštete od Srbije za koju, odnedavno, imamo i zakonsku osnovu. Zašto se ovo pitanje ne pokreće i tko je “kočničar” realizacije dobivanja ratne odštete, pročitajte u nastavku koji donosi Portal dnevnih novosti: […]

 2. […]  TAMAN ZA OTPLATU VANJSKOG DUGA!    Nažalost, Vlada šutnjom i medijskom blokadom sakriva tu činjenicu pred vlastitim narodom. Ne želi blokirati pregovore EU sa Srbijom dok se ne riješi pitanje ratne odštete, a misao o boljoj Hrvatskoj ostavlja samo kao san svakog poštenog hrvatskog građana. HVR Čuvari Domovine odlično su primjetili šutnju oko naplate ratne odštete od Srbije za koju, odnedavno, imamo i zakonsku osnovu. Zašto se ovo pitanje ne pokreće i tko je “kočničar” realizacije dobivanja ratne odštete, pročitajte u nastavku koji donosi Portal dnevnih novosti: […]

 3. Mate Maric napisao:

  Pa Koji je to Skandal od nasih politickog pickica .Srbima porusene Kuce u Hrvatskoj koje Hrvati kao Ratnu odstetu nove gradu .
  Agresor bili Srbi i sami Kuce Rusili i Palili da nebi Hr Ostale .A nasi politicari ne traze Ratnu odstetu ?
  Rusili PET Godina Sela i Gradove i ova Vlada ne trazi odstetu ?
  Ako ih E Unija koci pa onda neka traze od Evropske Unije ako su ti u Saboru Hrvati Ili samo gluma Hrvatstvo ?
  To je jedna od najvecih Izdaja i ponizenja Hrvatstvu .Saborski Izdajnici narod ce vam bilo kad sudit .✝zds

 4. Mato Bosnjak napisao:

  BILO BI PRAVEDNO IPOSTENO

 5. Marija Magdalena napisao:

  Da samose ništa samo po sebi nece rijesit

 6. Vedran Tičić napisao:

  Dajte opametite sr već jednom – nema ratne odštete jer rat nije objavljen! Ne nasjedajte pokvarenim političarima koji o tome pričaju jer nemaju nikakvu ideju kako poboljšati Hrvatsku.

  • Gospodine Vedran Tičić niste u pravu, pročitajte još jednom tekst, naime i samom presudom Haaškog suda ali i i drugim međunarodnim dokumentima jasno je izrijekom kazano kako je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, slijedom toga po tim dokumentima Hrvatska ima pravo na naplatu ratne odštete no nažalost drugovi iz Komiteta koji su u redovima SDP-a i HDZ-a ne rade na tom pitanju…zašto? Valjda Vam je jasno ….

 7. Zlatko Gjuran napisao:

  Pa bilo bi več i vrijeme da se postavi to pitanje na stol. I obnova poruśenih kuča itd.pa nismo mi Srbima rušili i palili to su fukare same sebi radili a Hrvatska to plača i normalno još nisu zadovoljni !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Zdenka Bilobrk

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo