Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ferdi E. dood na fietsongeval

03 AUG 2009

VORDEN - Ferdi Elsas. (66), de man die in 1987 Ahold-topman Gerrit Jan Heijn ontvoerde en vermoordde, is maandagochtend bij een verkeersongeval in het Gelderse Vorden om het leven gekomen.

Ferdi E.
Ferdi E.
Foto: ANP
Op de kruispunt Ruurloseweg met de Onsteinseweg is Ferdie E. om het leven gekomen. Ferdie op de fiets gaf geen voorrang aan een graafmachine.
Op de kruispunt Ruurloseweg met de Onsteinseweg is Ferdie E. om het leven gekomen. Ferdie op de fiets gaf geen voorrang aan een graafmachine.
Foto: Ronald Hissink

Elsas stak met zijn fiets de Onsteinseweg over en werd daarbij geraakt door een voorbijrijdende graafmachine, nadat hij had verzuimd voorrang te verlenen. De man overleed kort na aankomst in het ziekenhuis in Zutphen.

Ontvoering

Op 9 september 1987 werd Gerrit Jan Heijn bij zijn villa in Bloemendaal door de werkloze ingenieur Ferdi Elsas ontvoerd en korte tijd later vermoord.

De ontvoerder schoot Heijn al na een aantal uur dood maar hield toch lang de schijn op dat de Ahold-topman nog in leven zou zijn. Zo schreef hij dertien losgeldbrieven aan de familie Heijn en stuurde hij als pressiemiddel onder meer de bril en een afgesneden pink van Heijn op.

In november 1987 kreeg Elsas een deel van het door hem geëiste losgeld en 1236 diamanten. Tegen Kerstmis begon Elsas dat geld in een supermarkt in Amsterdam-Noord uit te geven, waardoor hij tegen de lamp liep.

Pas nadat de man op 6 april 1988 werd opgepakt, bleek dat Gerrit Jan Heijn al lang niet meer leefde. Op aanwijzingen van Elsas werd het lichaam van Heijn vervolgens gevonden in de bossen bij Renkum.

Veroordeeld

Elsas werd veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs, terwijl justitie levenslang tegen hem had geëist. Volgens het gerechtshof rechtvaardigden de daden van Elsas op zich wel levenslang, maar dan zou geen rekening worden gehouden met het feit dat Elsas verminderd toerekeningsvatbaar was.

Na zeven jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, werd Elsas geplaatst in de Van Mesdagkliniek voor de tbs-behandeling. Die eindigde na drie jaar. In 1999 diende de man een gratieverzoek in, dat werd afgewezen. Twee jaar later, in augustus 2001, kwam hij vrij na een afgeronde tbs-behandeling en strafvermindering wegens goed gedrag.

Luxe boerderij

Elsas woonde na zijn vrijlating met zijn vrouw in de Achterhoekse plaats Ruurlo. Onder bewoners van het dorpje ontstond toen grote beroering omdat de moordenaar in een riante woonboerderij in hun dorp ging wonen.

De uit Landsmeer afkomstige Elsas veranderde zijn voornaam in Paul. In een interview met dagblad De Stentor zei Elsas in 2006 onder meer dat hij 'in de periode van de moord hartstikke gek was'.

Vergeven

De weduwe van Gerrit Jan Heijn heeft enkele malen met Elsas gesproken en heeft laten weten de ontvoerder en moordenaar van haar man vergeven te hebben.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 517.81
+ / - -0.11%