Geschiedenis van Vierhuizen, inleiding

Vroeger lag Vierhuizen pal aan zee. Door de eeuwen heen leefde het volk van Vierhuizen, voornamelijk boeren en landarbeiders, en een handjevol vissers, een hard en sober bestaan, immers, de grootste bedreiging was de zee. Vreemd genoeg had Vierhuizen geen haven en leefde men hier voornamelijk van de landbouw. Uiteindelijk duurde het bijna 2000 jaar voordat Vierhuizen de strijd tegen de waterwolf gewonnen had.

Vierhuizen wordt voor het eerst genoemd tijdens de Romeinse tijd in het jaar 195. Vermoedelijk is de naam Vierhuizen afgeleid van Veerhuysen vanwege een veer-verbinding met het Friese waddendorp Ezonstad, een verdronken dorp aan de lauwerszee nabij Ezumazijl.

Zeeroversnest

Het verhaal gaat dat, na het jaar 800, Vierhuizen een echt zeeroversnest was. In het boek Groninger Volksleven noemt K. Ter Laan twee piraten: Störtenbeker en Geuchien Mechail.

Störtenbeker kwam in Hamburg akelig aan zijn einde, maar wel als held: De oosterburen wilden hem en zijn 85 koppige bemanning onthoofden. Störtenbeker kreeg het voor elkaar dat zijn mannen gespaard zouden worden langs wie hij, onthoofd, nog kon lopen, en dat waren er maar liefst 11! In Vierhuizen is niets meer terug te vinden uit die roerige jaren.

Inhoud

Inleiding

14000 tot 1500 vc

Vierhuizen van 500 vc tot heden

Vierhuizen, het dorp en de cultuur door de eeuwen heen

Geschiedenis in drie delen

In deel 1 beginnen we met het einde van de laatste ijstijd en het ontstaan van het landschap, tot cicrca 1500 vc. In deel 2 beschrijven we 2500 jaar bewonings geschiedenis, vanaf het einde van de ijzertijd tot en met het heden. Deel 3 gaat over Vierhuizen, het dorp en de cultuur door de eeuwen heen.

Afbeelding en link: Geschiedenis Vierhuizen deel 1 Afbeelding en link: Geschiedenis Vierhuizen deel 2 Afbeelding en link: Geschiedenis Vierhuizen deel 3