Hovedinnhold

Internt brev i svensk politi: Får ikke oppgi hudfarge, høyde og etnisitet

<p>UNGDOMSFESTIVAL: Festivalen We are Sthlm trekker hundretusener av mennesker gjennom dagene den arrangeres. I etterkant av fjorårets festival har politiet fått kraftig kritikk for å ha tiet om flere anmeldelser av trakassering.</p>

UNGDOMSFESTIVAL: Festivalen We are Sthlm trekker hundretusener av mennesker gjennom dagene den arrangeres. I etterkant av fjorårets festival har politiet fått kraftig kritikk for å ha tiet om flere anmeldelser av trakassering.

Foto: Alexander Tillheden, ALEXANDER TILLHEDEN, WE ARE STHL
Svensk politi får ikke lenger lov til å oppgi signalement på gjerningspersoner i hverdagskriminalitet, fordi det kan oppfattes som rasistisk.

Denne saken handler om:

Det står det i et internt brev fra pressesjefen i Stockholm, ifølge Svenska Dagbladet.

Brevet ble sendt internt i politi i september i fjor, ifølge avisen. Innholdet har blitt aktualisert nå, etter at det for noen dager siden ble klart at svensk politi hadde tiet om overgrep på en festival i Stockholm

Utad fortalte de at festivalen gikk rolig for seg, men i realiteten fikk de inn flere meldinger om at unge kvinner hadde blitt trakassert av menn. 

Tyskland-ekspert om overgrepene: Kan være dråpen som får begeret til å flyte over

– Dette er et ømt punkt, noen ganger tør vi ikke å si det som det er, fordi vi tror at det tjener Sverigedemokraternas sak. Dette må vi ta innover oss her i politiet, sa politisjef Peter Ågren til DN.

Anmeldte seg selv

I etterkant har svensk politi også gått til det skrittet å anmelde seg selv. Den svenske statsministeren Stefan Löfven kalte saken for et «dobbelt svik mot unge kvinner» i etterkant.

Ifølge Varg Gyllander, pressesjefen som har vært med på å skrive brevet, har ikke brevet noen kobling til hendelsene, selv om det ble skrevet rett i etterkant.

Hendelsene kom i kjølvannet av at flere hundre kvinner skal ha blitt utsatt for trakassering og overgrep i Köln nyttårsaften

Saken fortsetter under videoen

Får ikke opplyse høyde, hudfarge eller etnisitet

Det hittil ukjente brevet fra svensk politi, omhandler både trafikkulykker, ran, mishandling og drap. Det står hvordan hendelsene bør rapporteres på politiets nettsider, noe som aldri ble gjort under festivalen i Stockholm. 

Les også: Sviket mot ofrene i Köln er totalt

«Kritikk føres iblant mot politiets rapportering omkring menneskers hudfarge. Det oppfattes som rasistisk. Da politiet ikke er rasistisk og heller ikke skal oppfattes slik, så gjelder fra og med nå instruksjonenene under», står det i brevet ifølge SvD

Brevet fortsetter med å beskrive at ved hverdagskriminalitet så skal man ikke lenger legge ut informasjon om høyde, hudfarge, etnisitet eller nasjonalitet.

Voldsforsker: En ny form for overgrep i vestlige samfunn

– Vi vil unngå å peke ut etniske grupper som kriminelle. Da har vi innsett at om vi vil ha inn signaliement, så skal det ikke tilfeldig skrives inn i våre notiser, sier pressesjef Varg Gyllander til SvD

Avveining

Han medgir at det finnes fordeler ved å gå ut med signalement, men sier til avisen at de har gjort en avveining på når det er formålstjenlig å gå ut med, og når det ikke er det. 

VG MENER: Vi må aldri akseptere eller skjule denne type overgrep mot kvinner

Signalement kan imidlertid brukes av politiet når de er ute i felt, selv om det ikke skal kommuniseres ut til allmennheten, ifølge brevet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks