Gradering IMG 1502 red webb

Gradering

För att underlätta i valet av resmål har vi skapat en graderingsmodell som ger dig en fingervisning om vilka resor som skulle kunna passa dig bäst.

Alla våra resor är avsedda för aktiva människor med friluftsliv och äventyr som intresse. Merparten av vandringsresorna kräver ingen tidigare erfarenhet utan det räcker att du är i någorlunda god form och sugen på lite äventyr. På några av våra vandringar och toppbestigningar vill vi dock att du har erfarenhet av att vandra i berg.

Hur människor hanterar höga höjder är ytterst individuellt. En mycket god kondition tar dig inte automatiskt upp på hög höjd utan komplikationer. Faktorer som att du förblir frisk, att du håller en god vätskebalans och att du återhämtar dig snabbt spelar mycket stor roll.

Dessa graderingar är som sagt endast en fingervisning av vilken nivå ni bör ligga på för att resan eller expeditionen skall bli en så trevlig och minnesvärd upplevelse som möjligt. Ni är alltid välkomna att konsultera oss per telefon eller via e-post om ni känner er osäkra i bedömningen avseende teknisk förmåga och fysisk kondition, innan ni bokar resan.

Vandringar

grad vandring2 1 webb Lättare bergsvandringar utan långa stigningar. Enkel terräng och relativt korta dagsetapper. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du bör ha medelgod generell kondition motsvarande det som krävs för en veckas vandring i kuperad terräng. Moderata höjder (max 3000 m).

grad 2 vandring2 webb Medelsvåra bergsvandringar, de flesta kan delta. Till stor del lättvandrade stigar men längre stigningar i relativt brant terräng förekommer. Ingen teknisk utrustning är nödvändig. God vandringskondition förutsätts baserat på träning i form av vandring med ryggsäck eller annan konditionsträning. Höjder på max 6000 meter.

grad 3 vandring2 webb Mer krävande bergsvandringar. Långa stigningar i kombination med tidvis besvärlig terräng. Bra balans och stor vana av vandring samt en relativt hög nivå av kondition och uthållighet krävs. Du springer ett par mil i veckan och styrketränar regelbundet alternativt har varit mycket ute i bergen eller i terräng med packning på ryggen. Höga höjder (4000-6000 m).

 

Toppbestigningar

grad topp 1 webb Medelsvåra toppbestigningar, de flesta kan delta. Till största delen lättvandrade stigar men längre stigningar i relativt brant terräng förekommer. Ingen teknisk utrustning är nödvändig. God vandringskondition förutsätts baserat på träning i form av vandring med ryggsäck eller annan konditionsträning. Höjder på max 6000 meter.

grad 2 topp webb Mer krävande toppbestigningar. Långa stigningar i kombination med tidvis besvärlig terräng. Det kan bli nödvändigt att använda sig av teknisk utrustning i form av stegjärn, isyxa och rep. Resan leds i regel av certifierad bergsguide som instruerar deltagarna i användning av dessa hjälpmedel på plats. En relativt hög nivå av kondition och uthållighet krävs. Du springer ett par mil i veckan och styrketränar regelbundet alternativt har varit mycket ute i bergen eller i terräng med packning på ryggen. Höga höjder (4000-6000 m).

grad 3 topp webb Svårare toppbestigningar. Flera dagar med svår och/eller ogästvänlig terräng. Vandring på glaciär, över blockterräng och genom svåra passager, ofta med snö och is. Klättring med kortare sektioner av is där två isyxor krävs kan förekomma, därför är repteknik och tidigare erfarenhet från klättring viktig. Att behärska någon form av räddningsteknik på glaciär är bra. En mycket hög nivå av kondition och uthållighet krävs då kroppen kommer att utsättas för påfrestningar på mycket hög höjd (5000-7000 m). Du behöver kunna bära tung ryggsäck (20-25 kg) under många dagar, ofta uppför och på hög höjd. Månader av hård träning och förberedelser i form av träningsturer i terräng behövs för att uppnå denna nivå.

Skidresor, familjeresor och specialresor

För information om svårighetsgrad vad gäller våra skid-, familje- och specialresor, hör av er till oss så guidar vi er rätt!

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation