Lars Bohinen er den treneren som har sittet lengst i klubben

Vil gi alt for at SF skal etablere seg i Eliteserien.

Lars Bohinen har vært hovedtrener i Sandefjord Fotball siden 1. Januar 2014 – det er 1223 dager i dag (mandag). Ingen trener har vært her lenger enn Lars, og hans posisjon både i byen og her i klubben – har vel aldri vært bedre. Og forvandlingen fra en tidvis glitrende ung og egenrådig fotballspiller – til en analytisk og klok fotballtrener – har vært en spennende reise å ha fulgt med på fra første parkett. Til de som ikke har fått det med seg – la det være sagt med en gang - Lars Roar Bohinen utvikler seg stadig vekk på fotballbanen….

Annonse:

Før med slepen teknikk og hovmesterblikk ute på Europas ulike fotballarenaer – nå med lang trenerjakke ute på Kompletts grønne gulv og med en tydelig pedagogisk tilnærming. – Jeg hadde skyhøye forventninger til meg selv som aktiv, og nå gir jeg treneryrket en real sjanse. Det er ingen hemmelighet at ambisjonene på sikt går utenfor Vestfolds grenser, men på sikt. Jeg stortrives her i Sandefjord, og vil så gjerne overlate jobben til min etterkommer, først når klubben er et etablert Eliteserielag. Det kan ta litt tid, men jeg har på ingen måte det travelt, sier 47-åringen med 49 A-landskamper for Norge.

Politikk og idrett hører sammen

For det kunne blitt 50 kamper, men Lars satte seg selv på tribunen da Norge spilte landskamp mot Frankrike i 1995. – Jeg likte dårlig at franskmennene benyttet områder i Stillehavet til å slippe ut kjernefysiske bomber. En toppidrettsutøver bør ha en tydelig stemme og en klar mening. Jeg har aldri forstått de som mener at idrett og politikk ikke hører sammen. Selvsagt er ikke det tilfellet. Se på Jørn Andersen for eksempel – tar trenerjobb i Nord-Korea. Helt uakseptabelt etter min oppfatning – og daværende landslagstrener Høgmo applauderte. For meg er dette helt uforståelig, sier Bohinen med overbevisning.


Sær og egenrådig

Lars var en av Drillos utvalgte, og var den i spillergruppen som hadde de sterkeste og tydeligste meningene på alle områder. Han snakket i overskrifter, men var samtidig ærlig og sto støtt i alle stormer. – Jeg gjorde jo som regel som Egil Olsen ga ordre om, og det var årsaken til at jeg nesten alltid fikk plass på laget. Så lenge landslaget vant og vant, så skjønte jeg at spillestilen fungerte bra for Olsens utvalgte. Jeg hadde Juventus-strategen Michel Platini som mitt store forbilde, og han hadde nok ikke passet så godt inn i Drillo-stilen. Jeg forsøkte likevel å kopiere han så mye som mulig, selv om han kanskje var en bedre spiller, kommer det fra Lars, som også var svak for Diego Armando Maradona da han var rusfri og på topp.

AH5_3714
TO OPPRYKK: Her er Lars Bohinen etter at opprykket i 2014 var klart. (Foto: Digitalsport)

Et dypdykk ned i historiebøkene åpner opp for en innrømmelse fra Bohinens side. – Jeg angrer på at jeg var så utrolig egenrådig og vanskelig noen ganger. Jeg er selvsagt fornøyd med min karriere over åtte sesonger i England, men jeg mente at mine kvaliteter hørte bedre hjemme i Manchester United, enn i Nottingham Forrest, Blackburn og Derby. På mitt beste var jeg god nok for Alex Ferguson og hans United. Jeg føler noen ganger at jeg ikke nådde mitt maksimale potensiale som spiller, fordi jeg var litt for egenrådig. Det irriterer meg noen ganger, selv om det er mange år siden. Det sies at man ikke lærer så godt av gamle nederlag, men for min egen del så kan nok de ungdommelige dumhetene forhindre nye, sier en eldre og klokere utgave av vår gamle midtbanegeneral.

VM 1994: Norge mot Italia. Bohinen i duell mot Nicola Berti, Italia. (Foto: Robin Parker, Digitalsport)
VM 1994: Norge mot Italia. Bohinen i duell mot Nicola Berti, Italia. (Foto: Robin Parker, Digitalsport)

Lærte mye av Drillo

Selv om Lars og Egil Olsen ikke nødvendigvis hadde samme fotballfilosofi, så var det mye lærdom å hente for en ung mann. – Jeg lærte fremfor alt mye rent fotballfaglig. Han var alltid rolig og overbevisende i forkant av kampene. Han var en ener til å kommunisere fotball og overføre kunnskap. Drillo var en god og tydelig leder, men var vel ikke verdens beste på menneskelige relasjoner. Han så vel at det ikke var der vi var svakest, hele laget hans hadde jo sin hverdag i Premier League eller Bundesliga. Vi var en selvgående gjeng, kommer det fra dagens Sandefjord-trener.

Litt frustrerende

Lars har også i dag mange klare tanker om både prestasjon – og ikke minst – den lange veien dit. – Jeg fikk med meg en god formaning fra far min. Han sa at hver gang jeg satt hjemme i sofaen, så var det noen andre der ute som var på trening. Det visdomsordet ble med meg hele veien. Jeg trente mer enn de andre, ga blaffen i russetida og forsto tidlig at terping, trening og et fornuftig levesett, ville realisere mine fotballdrømmer. Det viste seg å være den riktige formelen, og jeg må innrømme at det er litt frustrerende å se at flere av mine spillere, ikke er villige til å ofre nok eller forstå hvor mye som behøves, for å innfri drømmene sine. Det føler jeg også er litt begrensende for min egen del, sier hovedtrener Bohinen.

For talentene finnes i eget lag, men for den gamle Englands-proffen er ikke talent i seg selv godt nok. – Evnen til å trene steinhardt og være en såkalt 24-timers utøver er det en trener er på evig jakt etter. Det må trenes mer, og det må trenes mer fornuftig. Jeg vil ha spillere som spiser singel og tygger gråstein. Jeg vil ha spillere som er villige til å ta konsekvensene for å realisere sine drømmer. Det gjør vondt og det tar lang tid, men er fullt mulig, avslutter vår mann med det sportslige ansvaret. En genial spiller, som kan bli en strålende trener. Den praktiske utdannelsen bør han bruke god tid på – og den bør foregå i Sandefjord.

Trenere i Sandefjord Fotball

  • Trond Skrede 1998-2001 (1063 dager)

  • Tom Nordlie 2001 - 2003 (730 dager)

  • Arne Dokken 2004 (317 dager)

  • Tor Thodesen 2005 - 2008 (1223 dager)

  • Patrick Walker 2008 - 2011 (1094 dager)

  • Arne Sandstø 2011 - 2013 (954 dager)

  • Lars Bohinen 2014 - (1223 dager, 08.05.2017)

Annonse: