Koningsdag 2016 te Zwolle: een prachtige dag ondanks dat er hoosbuien voorspeld waren. De dag ervoor begon al leuk voor ons republikeinen vanwege het bericht dat de steun voor het koningshuis behoorlijk afneemt.

Wij waren present met ca twintig republikeinen van het NRG en een aantal leden van de Vrijdenkers/ De Vrije Gedachte waarbij we weer, net als bij eerdere gelegenheden, slechts één bordje per groepje van twee/drie republikeinen omhoog hielden, zodat er geen sprake was van "demonstreren" maar alleen van "het uiten van onze mening".
Deze groepsfoto is dus 'op het randje'.

Met onze bordjes: Down with the crown, leve de republiek, geen monarchie maar democratie was onze mening duidelijk voor eenieder.

De meeste reacties waren positief of werden in ieder geval in een gemoedelijke sfeer gebracht.
Een uitzondering was een agent in burger, de heer Schippert. Deze meneer sommeerde een van ons ergens anders te gaan staan, wat geweigerd werd. In zijn microfoontje vroeg hij om advies omdat "meneer duidelijk niet van zins was om gehoor te geven." Hij ging in overleg met geuniformeerde agenten waar ik onderstaande foto van maakte. Niet zonder moeite, een collega van hem, ook in burger ging ervoor staan en toen ik langs hem wilde fotograferen deed hij ook een stap opzij zodat hij het beeld blokkeerde. Op de foto is meneer Schippert de man rechts met het petje.

Al met al zijn meerdere republikeinen staande gehouden en om legitimatie gevraagd, men heeft weinig geleerd.

Als besluit gezellig napraten met een hapje in hetzelfde restaurant waar een tiental agenten een lunchpakketje aan het nuttigen waren.


lees verder:
De Stentor