Ungerns premiärminister Viktor Orban och hans fru Aniko Levai. Foto: Vadim Ghirda / AP TT NYHETSBYRÅNUngerns premiärminister Viktor Orban och hans fru Aniko Levai. Foto: Vadim Ghirda / AP TT NYHETSBYRÅN
Ungerns premiärminister Viktor Orban och hans fru Aniko Levai. Foto: Vadim Ghirda / AP TT NYHETSBYRÅN
Folkomröstningen har ogiltigförklarats då endast 45 procent röstade, rapporterar tyska Focus. Foto: Noemi Bruzak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFolkomröstningen har ogiltigförklarats då endast 45 procent röstade, rapporterar tyska Focus. Foto: Noemi Bruzak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Folkomröstningen har ogiltigförklarats då endast 45 procent röstade, rapporterar tyska Focus. Foto: Noemi Bruzak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Folkomröstningen i Ungern är ogiltig

Publicerad

Ungern röstade i dag för att inte låta EU tvinga landet att ta emot asylsökande.

Trots att omröstningen var ogiltig säger premiärminister Viktor Orbàn enligt Reuters:

– Bryssel kan inte bestämma över Ungern.

Enligt ett EU-beslut i september i fjol ska 160 000 asylsökande fördelas mellan de olika EU-länderna.

Ungern ska ta emot 1 294 av dessa.

Premiärminister Viktor Orbàn har dock vägrat – och utlyste en folkomröstning för att få stöd. Han vill inte att EU ska kunna tvinga landet att ta emot asylsökande.

– Invandring och invandrare skadar Europas säkerhet, det är ett hot mot människor och för terrorism närmare oss, har Viktor Orbàn tidigare sagt.

Omröstningen gäller huruvuda EU kan tvinga Ungern till flyktingmottagande.Foto: Vadim Ghirda / AP TT NYHETSBYRÅN

Premiärminister vill lagstifta

Enligt den ungerska valmyndigheten röstade drygt 98,32 procent nej till att ta emot asylsökande.

Men folkomröstningen var ogiltig då endast 43,9 procent av väljarna röstade. Minst 50 procents valdeltagande krävdes för ett giltigt resultat. Viktor Orbán meddelade dock att han vill göra ett tillägg till konstitutionen för att stifta en ny lag med resultatet som grund, skriver Reuters.

I går hölls demonstrationer i bland annat Budapest där ungrare uppmanades att inte rösta för att få till en mer solidarisk flyktingpolitik.

Omkring 400 000 asylsökande passerade i fjol Ungern. I september i fjol stängde landet sin gräns mot Serbien med stängsel för att minska antalet asylsökande.

– Folk har inte tänkt på 1 294 flyktingar. Den bild som medierna har förmedlat har mer varit en rädsla för att hundratusentals människor årligen skulle bosätta sig i Ungern, säger Ildikó Asztalos Morell, forskare vid Centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet och lektor vid Mälardalens högskola.

Ungerns premiärminister Viktor Orban röstade.Foto: Vadim Ghirda / AP TT NYHETSBYRÅN

"Medlemsstaterna har ett juridiskt ansvar"

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos har dock sagt att EU:s tidigare beslut fortfarande gäller.

– Medlemsstaterna har ett juridiskt ansvar att uppfylla beslut som redan tagits. Det som medlemsstaterna har beslutat att göra måste implementeras och kommissionen förbehåller sig rätten att vidta juridiska åtgärder, sa han tidigare i veckan enligt TT.

Enligt honom kan folkomröstningen i stället handla om framtida beslut.

– Det är inte mitt jobb att komma med pekpinnar om vad de ungerska medborgarna ska göra. När tillfället kommer är vi redo att lyssna på vad det ungerska folket har sagt. Men det är vår uppfattning att den ungerska folkomröstningen handlar om eventuella framtida beslut.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har det kommit 300 000 asylsökande över Medelhavet hittills i år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag