Πολιτικός φορέας το Αριστερό Ρεύμα

aristero_revma.jpg

1ο Ιδρυτικό συνέδριο του Αριστερού Ρεύματος EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής -η οποία αποτελείται από 101 μέλη-, την ψήφιση ιδρυτικής διακήρυξης και καταστατικού, ολοκληρώθηκαν χθες οι διήμερες εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο από τάση μέσα στη Λαϊκή Ενότητα μετατρέπεται σε πολιτική οργάνωση.

Το συνέδριο -όπως προκύπτει από την εισήγηση που παρουσιάστηκε- απασχόλησαν οι πολιτικές και προγραμματικές θέσεις του Ρεύματος ως πολιτικής οργάνωσης, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η μετεξέλιξή του από τάση σε κόμμα κρίθηκε αναγκαία ώστε «να μπορέσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο να συμβάλει στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων, στην ενδυνάμωση της ΛΑ.Ε., στην προώθηση της εναλλακτικής πρότασής της για μια Ελλάδα κυρίαρχη, με εθνικό νόμισμα, χωρίς μνημόνια λιτότητας, και για τη συγκρότηση ενός πολιτικού, κινηματικού και εκλογικού μετώπου των αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων στη βάση κοινού ριζοσπαστικού προγράμματος».

Με βάση το εισηγητικό κείμενο που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, το Αριστερό Ρεύμα ως πολιτικός φορέας τοποθετείται στον νεοκομμουνιστικό ή μετακομμουνιστικό χώρο καθώς θεωρεί ανεπαρκή «τα θεωρητικά σχήματα και τη στρατηγική που επινόησε κάθε ένα από τα ιδεολογικά ρεύματα της κομμουνιστικής Αριστεράς στο όνομα του Μαρξ», ενώ διαχωρίζεται από την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία και τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης που αποδέχονται την ευρωζώνη.

Ως ιδεολογικές του αναφορές το Αριστερό Ρεύμα αποδέχεται την κλασική κληρονομιά των Μαρξ-Ενγκελς καθώς και τη συμβολή των Λένιν και Γκράμσι, ενώ δηλώνει ανοιχτό στην κριτική αξιοποίηση του έργου άλλων μαρξιστικών και ανατρεπτικών ρευμάτων.

Στην παρέμβασή του στο συνέδριο ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «η διαδικασία μετάβασης από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, θα είναι ταυτόχρονα, λόγω των μετασχηματισμών που θα επιφέρει, και μια διαδικασία που θα ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση και την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.».

Ταυτόχρονα τόνισε την αναγκαιότητα για ένα μέτωπο όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών, δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων και χαρακτήρισε θετικές, προς αυτή την κατεύθυνση, τις εξελίξεις που συντελούνται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην Πλεύση Ελευθερίας και σε άλλες δυνάμεις.