Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro.
Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro. © ANP

'Begin 2015 goed moment voor beursgang ABN Amro'

Begin 2015 zou wel eens een goed moment kunnen zijn voor een beursgang van staatsbank ABN Amro. ABN-topman Gerrit Zalm zei dat vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

 
Ook in het kader van checks and balances zouden wij een minderheidsbelang wel fijn vinden
Gerrit Zalm

De bestuursvoorzitter gaf tegelijk toe dat ABN Amro nog veel last heeft van de huidige recessie in Nederland; zo staat de kredietverlening aan het het midden- en kleinbedrijf onder druk. In het tweede kwartaal zette de bank nog 248 miljoen euro extra opzij om eventuele kredietverliezen op te vangen.

Als de Nederlandse economie de komende tijd uit het dal klimt, verandert de situatie, meent Zalm. 'Mijn vermoeden is dat als blijkt dat we dit jaar echt uit het dal komen, dat begin 2015 wel eens een goed moment zou kunnen zijn', zei hij over de toekomstige beursgang. Mocht het begin 2015 nog te vroeg zijn, dan is het mogelijk om de beursgang een half jaar of een jaar uit te stellen.

De hoed ophouden
Het kabinet besloot in augustus dat ABN op termijn in zijn geheel terug gaat naar de beurs. De bank werd eind 2008 voor bijna 17 miljard euro gered en overgenomen door het toenmalige kabinet. Volgens Zalm voldoet de balans van ABN Amro nu ruim aan de norm van de Europese Centrale Bank. Het is volgens de oud-minister daarom onwaarschijnlijk dat 'wij weer met de hoed in de hand naar het ministerie van Financiën moeten gaan voor steun'.

Voorzitter Michael Enthoven van de NLFI, de stichting die de staatsdeelnemingen in ABN Amro en ASR voor de overheid beheert, liet weten dat institutionele beleggers positief zijn over de koers van ABN. Wel moet het verdienmodel van de bank 'aangescherpt' worden.

Tempo 'verstandig'
Zalm noemde het tempo van de beursgang zoals door het kabinet is voorgesteld 'verstandig'. Aan de voorbereiding van een beursgang wordt nu gewerkt. Ook het kabinet gaat ervan uit dat er al snel anderhalf jaar overheen gaat voor een daadwerkelijke beursgang. Volgens Zalm stijgen de waarde van bankaandelen de laatste tijd weer. Dat zou een hogere opbrengst voor de Staat kunnen betekenen. Het kabinet schatte in augustus in dat ABN nu rond de 15 miljard euro moet kunnen opbrengen, waar de afgelopen jaren inmiddels 21,66 miljard in de bank is gestoken. Premier Mark Rutte gaf toen toe dat de kans dat de Staat nog winst maakt op ABN klein is.

Minderheidsbelang
Zalm zei verder dat er maatregelen genomen moeten worden die het moeilijk maken dat ABN Amro, zodra de bank niet meer in staatshanden is, nog eens slachtoffer wordt van een vijandige overname. Een mogelijke waarborg is dat de staat aandelen aanhoudt en zo na de beursgang een minderheidsbelang krijgt in de bank. 'Ook in het kader van checks and balances zouden wij een minderheidsbelang wel fijn vinden', aldus Zalm.

Minister Dijsselbloem (Financiën) zei echter in augustus al dat hij dit niet nodig acht, omdat er ook andere manieren zijn om de bank te beschermen. Zo kan er een beschermingswal worden opgetuigd, zoals KPN die kent en die ook is ingezet tegen de overname door het Mexicaanse América Movil. 'Dus daar heb ik mij bij neer te leggen', zei Zalm.

Zalm zei verder dat ABN wat hem betreft in de toekomst vooral in Nederland actief zal blijven en in het buitenland in een aantal niches waar de bank goed is in. Het belang van de klant zal voorop staan bij ABN in de toekomst, aldus Zalm.

PvdA waarschuwt
PvdA-Kamerlid Nijboer waarschuwde ervoor dat een beursgang honderden miljoenen gaat kosten, ten faveure van zakenbankiers die de beursgang begeleiden. Zalm opperde dat bij het proces experts van de bank zelf betrokken kunnen worden.