AnnaKarin Landin och Edin Dzemat, Årets Werner 2013

Årets Werner 2013

Publicerad: 23 juni, 2013 av Gunnar Göransson

AnnaKarin Landin

ÅLDER: 55

BOR: Bodde nästan 10 år i Göteborg (med början när hon läste på universitetet) innan hon flyttade tillbaka till sina rötter på den egna gården i Viby, Närke. Driver inte gården själv utan den är utarrenderad till duktiga producenter med bland annat köttproduktion.

JOBB: Matkonsult på Hushållningssällskapet i Mälardalregionen med utgångspunkt Örebro – har som matkonsult har förmånen att arbeta såväl med restaurangvärlden som den offentliga sektorn – och ofta binds detta ihop med de fina råvarorna från primärproducenterna!

FAMILJ: Make och två utflugna barn

KOPPLAR AV MED: Färg&form i så väl inredning, trädgård som MAT. Älskar att fylla det egna stora huset med goda vänner och skapa händelser där maten ofta är navet för det som händer!

Motivering

AnnaKarin Landin-Carlsson är ”Werner Vögeli-andan” personifierad! Hon är prestigelös, jordnära och med goda insikter kring vikten av god mat såväl i vardag som till fest, för såväl friska som sjuka. Född med ”fötterna i gödselstacken” på landsbygden på Wärnsta gård i Vretstorp. Med andra ord har AnnaKarin redan från start burit med sig vördnaden om odling, råvara och förädling. Hon startade sin yrkeskarriär med ett av vårt lands viktigaste jobb d v s att lära barn och unga att ta hand om sig själv och sköta sin egen mathållning. AnnaKarin är hushållslärare och jobbade under flera år i skolan för att ge ungdomarna förutsättningar att klara ett eget vuxenliv. AnnaKarin står för och har gedigen kunskap inom ämnesområdena gastronomi, mat och måltid. Kvalitet är ett ledord precis som det var för Werner Vögeli.

 

Efter några år i skolan, valde AnnaKarin att istället arbeta närmare producenterna på Hushållningssällskapet i Örebro län. Där verkar hon för att bevara det traditionellt svenska i och kring måltiden och att oavkortat använda bra råvaror, etiskt framställda utifrån dagens miljökrav som medverkar till välsmakande måltider tillagade med stor omsorg.

AnnaKarin är nyfiken på trender och utveckling och har därför, oförtröttligt under alla år, arbetat för att utveckla branschen och för att bygga broar mellan privat och offentlig sektor.

För att nämna några utvecklingsprojekt har AnnaKarin drivit ”Matstart” där hon var ute i kommunerna och lärde föräldrar att laga mat till sin baby och till familjen. Efteråt kunde det tydligt avläsas vilka föräldrar som hade varit på kurs hos AnnaKarin, i deras vagnar i matvaruaffären. Därefter handlade om matstart för döva småbarn! En stor insats för dem som kanske inte har det enklast i vardagen. Medvetna MATval, är ett annat projekt som AnnaKarin drivit och utvecklat i kommunerna. Därefter vidtog MatEKO där hon drev utvecklingen för mer och bättre EKOmat till storhushåll. Detta innebar även att producenterna fick sig en genomgång och att verkligen ändra sina metoder i odling och process.

Med rötterna i skolan och pedagogiken brinner ju AnnaKarin för våra unga medborgare och hon drev genom flera år ett ”hitta stilen” projekt där levnadsvanorna var i fokus. Ett fantastiskt samarbetsprojekt där hela skolor involverades i arbetet! Det är inte lätt att säga nej när Anna-Karin kommer för hon är så övertygad om att detta är viktigt! Så rektorer stod i givakt och skolan hittade stilen i flera kommuner. Att

minska svinnet och verka för en god ekonomisk hushållning är något som AnnaKarin haft med sig hela livet. Det gjorde att hon har drivit minska SVINN projekt i storkök och hushåll för att få en långsiktighet och metoder som gör att man nyttjar råvaran på bästa sätt! Fokus MATglädje är ett annat projekt som AnnaKarin driver där alla från beslutsfattare till matlagare är inblandade för att utveckla måltiderna i kommunerna.

Hon har även samordnat, organiserat och genomfört Chabli, vin&mat i Frankrike,

Sanccere, vin&mat i Italien, Piemonte, Slowfoodmat i Turin och var utvald att visa Närkes matkultur på Skansen med mera och etecetera! Dessutom sitter AnnaKarin med i olika referens- och expertgrupper då Livsmedelverket och Socialstyrelsen arbetar med matfrågor!

 

Edin Dzemat

ÅLDER: 29

BOR: Lägenhet i Göteborg

JOBB: Vd och kökschef på på LinnèaArt Restaurant i Göteborg

FAMILJ: Mor, far och två bröder

KOPPLAR AV MED: Fysisk träning. Resor både inom och utdom landet . Restaurangbresök både fär njutningens och inspirationens skull.

Motivering

Edin Dzemat

Edin Dzemat, kökschef på Linnéa Art i Göteborg, är ett föredöme för alla invandrarungdomar och även för unga svenskar som känner sig villrådiga inför framtiden och vad den har att erbjuda i form av sysselsättning, och hur man ska agera och bete sig för att lyckas och röna framgång.

Som 11-åring kom Edin Dzemat tillsammans med mamma och pappa och två bröder som flykting från krigets Bosnien till Sverige. Omedelbart efter ankomsten till sitt nya hemland insåg Edin att språkkunskaper var A och O för att ha en chans att komma in på den svenska arbetsmarknaden, och han lärde sig det svenska språket rekordsnabbt, mycket tack vare att han sökte kontakt med jämnåriga svenskar, som han blev vän med, jämte sina landsmän i Sverige. Edin är nu, blott 29 år gammal, vd, krögare och kökschef på hyllande Linnéa Arts i Göteborg, och gjort en karriär inom restaurangbranschen av sällan skådat slag.

När Edin var 14 år gammal gjorde han sitt yrkesval – kock skulle han bli och ingenting annat. Hans hemkunskapslärare i högstadiet hade dessförinnan skojat och hotade med att inte ge honom ett MVG och han inte sökte sig till gymnasiets HR-program, vilket han självklart gjorde. 12 år efter ankomsten till Sverige blev han, 23 år gammal, efter utbildning och arbete som kock, kökschef på en av landets bästa restauranger, Linnéa i Göteborg, med Bengt Sjöström som mentor och krögare. Som anställd kock på Linnéa tillbringade han inte bara sin arbetstid, utan även mycket sin fritid på jobbet då han ville ta till sig så mycket som möjligt av mentor Bengts kunskaper vid spisen.

Hans karriär har därefter gått spikrakt uppåt. Ibland kallas han kockarnas Zlatan, och bedöms som lika duktig i köket som Zlatan är på fotbollsplanen.

Vid det här laget är Edin vida känd bland matglada göteborgare, men är fortfarande utanför hemmaregionen tämligen obekant. Vissa känner dock till honom eftersom han vid ett par tillfällen varit semifinalist i tävlingen Årets Kock. Och han är ny i det svenska kocklandslaget.

Edin har helt klart för sig vad som nu pågår på den stora kulinariska scenen. Han är medveten, innehar ett sällsynt stort matintellekt, och hans intresse för vad som händer med den globala gastronomin är gränslöst. Intresset för detta späddes på rejält efter en tids arbete på Noma i Danmark, utnämnd till världens bästa restaurang tre år i rad.

Edins främsta mål är nu att Linnéa Arts ska visa sig värdig, och belönas med en stjärna i krogbibeln Guide Michelin. Han hyllas, och får redan genomgående lysande recensioner i de tidningar som ges ut i Göteborgsregionen.

Edin visar, vid sidan av en sällsynt kreativitet vid spisen, upp en annan påtagligt stark egenskap. Han är ödmjuk, generös och synnerligen vänlig mot alla i sin omgivning och mot alla han möter.

Och sist men inte minst. Han delar mer än gärna med sig av sina kunskaper till alla som tycker att de har något att lära av honom.