• Imprimeix

Bases de Manresa

125 anys de les Bases de Manresa

Bases de Manresa

Dibuix de l'assemblea dels delegats d'Unió Catalanista a la sala de sessions de la casa de la ciutat de Manresa (1892) en la qual van ser presentades les Bases de Manresa. Font: Arxiu Manent

Un dels primers actes de la Unió Catalanista, fundada el 1891, va ser la convocatòria d’una  assemblea dels seus delegats pel març de 1892 a Manresa. Actuava com a secretari un jove advocat, Enric Prat de la Riba. En aquesta trobada es va debatre, aprovar i redactar un document que fixava les bases per a una futura autonomia a la regió de Catalunya.

Conegut com les Bases de Manresa, en el text s’establia una organització territorial basada en comarques i municipis, i s’atorgava a Catalunya plena sobirania. També  tindria competències exclusives en educació, en el control de les finances i del sistema tributari, en la iniciativa legislativa i en el control de l’ordre públic amb la creació d’un Tribunal Superior de Catalunya, que esdevindria la màxima instància en el territori. A més, el català esdevindria l’única llengua oficial i es restringia el dret a exercir càrrecs públics a Catalunya exclusivament a la ciutadania catalana.

Però, reflex de la seva època, el caràcter conservador d’aquest document es feia palès en la defensa del restabliment d’antigues institucions, com ara l’Audiència i les Corts, l’establiment del sufragi corporatiu o la indefinició sobre el futur model d’estat, monàrquic o republicà.  

Aclamades per la premsa nacionalista, les Bases de Manresa no es van arribar a debatre ni votar en les Corts. Però, històricament, van significar una fita important en la construcció del catalanisme polític modern.  

Data d'actualització:  09.03.2017