Valokaari-ilmiö

Suurjännitteisten sähkölinjojen tai -laitteiden (esim. muuntajat) läheisyydessä ei sähköiskuun tarvita edes kosketusta. Virta hyppää johtavaan aineeseen, jos se on riittävän lähellä sulkemaan virtapiirin. Esimerkiksi talojen sementti -ja kivipinnat ja putkisto, sekä ulkona maa ja vesi muodostavat sähkölinjan johtimiin nähden toisen navan, jota myös kutsutaan maapotentiaaliksi.

Sähkölinjan lähellä oleva ilma on ionisoitunutta; sitä voimakkaammin mitä lähempänä johtoa. Jos maapotentiaalissa oleva ihminen tai esine tulee liian lähelle johdinta, syntyy jatkuva sähköpurkaus, jota kutsutaan valokaareksi sen näkyvyyden takia. Valokaaren lämpötila on jopa 3000°C.

Jos ihminen on valokaarivirtapiirin osana, eivät sähköiset suojalaitteet välttämättä tunnista vikaa ja kytke johtoa jännitteettömäksi ihmiskehon suurehkon sähkövastuksen takia. Valokaarisähköiskusta selviytyminen on harvinaista ja palovammat ovat vaikeita. Usein tämäntyyppisiin onnettomuuksiin liittyy vielä putoaminen.


 
 

Onnettomuuksia

Varusmies kiipesi asemalaiturilla seisoneen sähkömoottorijunan katolle. Jouduttuaan liian lähelle jännitteisiä osia, ilmeisesti junan virroitinta, hän sai
sähköiskun aiheuttaen samalla sähkökatkon. Sähköratavalvomosta käsin tehty jälleenkytkentä ja vikapaikan rajaus täydensivät onnettomuutta ja aiheuttivat ilmeisesti uhrin kuoleman.

Nuori poika kiipesi yöllä ratapihalla seisoneen umpirakenteisen tavaravaunun katolle ja siellä
liikkuessaan kosketti 25 kV ajojohdinta. Syntyneestä valokaaresta poika sai pahoja palovammoja ja putosi katolta.