Sunnuntai 22.10.2017Anja, Anita, Anniina, Anitta, Anette

Jouni Riihimäki rikkoi 400 lajin rajan

TS/<br />Jouni Riihimäen tuore bongausennätys on vaatinut vuosikymmenien linturetkeilyn. Harrastus vei miehen jo 1960-luvun lopulla.
TS/
Jouni Riihimäen tuore bongausennätys on vaatinut vuosikymmenien linturetkeilyn. Harrastus vei miehen jo 1960-luvun lopulla.

ANNE LEPPÄJÄRVI

Tamperelainen Jouni Riihimäki on ensimmäisenä Suomessa havainnut 400 lintulajia maamme rajojen sisäpuolella. 400. laji oli etelänisolepinkäinen, jonka hän bongasi sunnuntai-iltana Lågskärin saarella Ahvenanmaalla.

Riihimäki lähti kohti Lågskäria nimenomaan etelänisolepinkäisen vuoksi. Paikan päällä tilanne näytti hetken jo huolestuttavalta, kun aiemmin hyvin näkyvillä ollut lintu olikin havaitsemattomissa.

Mutta lyhyen odotuksen jälkeen se tupsahti näkyviin ja maagisen rajapyykin ylitys oli totta.

Paikalla oli 28 bongaria ja kymmenisen lintuaseman miehittäjää todistamassa sataluvun vaihtoa.

Saavutus on vaatinut vuosien linturetkeilyn, sillä 49-vuotias Riihimäki aloitti lintuharrastuksen 1960-luvun lopulla ja bongasi ensimmäisen harvinaisuutensa, valkopäätiaisen, Valkeakoskelta marraskuussa 1975. Hän saavutti 300 Suomessa havaittua lajia syyskuussa 1985 ja 350 lajia heinäkuussa 1994.

Riihimäki siirtyi kosketusetäisyydelle 400. lajin rajasta toukokuun alkupuolella, kun Luvian Säpissä nähtiin Suomen neljäs alppirautiainen, ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen.

- Lintuharrastusurani huippuhetkiä ovat ne kolme kertaa, kun olin mukana löytämässä lajeja, joita ei kukaan ollut aikaisemmin Suomessa havainnut: käärmekotka Virolahdella vuonna 1979, rubiinisatakieli Mustasaaren Västra Norrskärillä vuonna 1991 ja paksunokkakerttunen samassa paikassa kolme vuotta myöhemmin, Riihimäki kertoo.

Riihimäki työskentelee teknisenä tarkastajana Hämeen ympäristökeskuksessa.

Lågskär on ennätysten saari

Etelänisolepinkäinen pesii laajalla alueella Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa. Se on havaittu Suomessa vain kerran aikaisemmin: samalla Lågskärin saarella lokakuussa vuonna 1981. Tuolloin sitä ei vielä laskettu omaksi lajikseen, vaan kotoisen isolepinkäisemme toiseksi roduksi. Melko kaukana Ahvenanmaan pääsaarelta ulkomerellä sijaitseva Lågskärin lintuasemasaari on tunnettu harvinaisten lintujen löytöpaikkana: saarelta on löydetty muun muassa Suomen ensimmäiset kalliopääskyt, etelänisolepinkäinen, valkokurkkusirkku ja monia muita hyvin harvinaisia lintulajeja.

Suomessa pesii säännöllisesti noin 240 lintulajia. Kautta aikain maassamme on tavattu yhteensä 445 luonnonvaraiseksi luokiteltua lintulajia.

Bongariliitto ry:n mukaan alle 20 yhdistyksen jäsentä on havainnut Suomessa yli 390 lajia ja vain Riihimäki on rikkonut tavoitellun 400 lajin rajan.

Kaukana takana ei tosin ole turkulainen Hannu Velmala , joka on havainnut Suomessa 399 lajia.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.