Ortodonție pentru copii și adulț

type your text for first image here

Ortodonție pentru copii și adulț

Implante dentare

type your text for second image here

Implante dentare

Lucrări protetice

type your text for third image here

Lucrări protetice

Igienizare dentară

type your text for 4th image here

Igienizare dentară

Consultații stomatologice pentru copii

type your text for 5th image here

Consultații stomatologice pentru copii

Albire dentară

type your text for 6th image here

Albire dentară

Abonamente corporate

type your text for 7th image here

Abonamente corporate

Garanția calității serviciilor

type your text for 8th image here

Garanția calității serviciilor

Plată în rate

type your text for 9th image here

Plată în rate

Program de fidelitate

type your text for 10th image here

Program de fidelitate

Aparat dentar

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv care aplica o presiune asupra dintilor pacientului pentru a obtine in timp alinierea lor in directia dorita. Dintii se deplaseaza cu aproximativ 0.5-1mm/luna, pentru a lasa organismului timpul necesar sa se adapteze la schimbarile produse. Osul alveolei dentare care se afla in directia in care se deplaseaza dintele dispare iar in urma dintelui se creeaza os nou care il sustine. Durata purtarii aparatului dentar este cuprinsa in general intre unu si 2 ani si va fi apreciata de medicul ortodont in functie de distanta de deplasare a dintilor, de complexitatea situatiei, de varsta fiecarui pacient precum si de tipul de aparat folosit.  

Cate tipuri de aparate dentare exista si care ti se potriveste?

Aparatele dentare pot fi fixe (adica lipite de dinti) sau mobile (care pot fi indepartate in anumite momente ale zilei). Aparatele dentare fixe sunt cele mai folosite pentru ca aliniaza dintii cu o acuratete mai mare decat aparatele mobile. Elementele unui aparat dentar fix sunt: bracketuri - care se lipesc pe dinti, arcuri - sub forma de sarma, care fac legatura intre bracketuri si ajuta la deplasarea dintilor prin aplicarea presiunii asupra dintilor pozitionati incorect si  ligaturile elastice - care prind arcurile de bracketuri. Aparatele dentare fixe pot fi de mai multe feluri in functie de materialul din care sunt confectionate bracketurile: aparate dentare metalice, din aur sau ceramice. In functie de fata dintelui pe care sunt lipite bracketurile aparatele dentare se numesc vizibile -amplasate pe fata vizibila a dintilor si folosite in marea majoritate a situatiilor sau invizibile - lipite de fata dinspre limba a dintilor si folosite foarte rar, in cazul adultilor care tin foarte mult la estetica zambetului lor in cursul tratamentului.

Aparat dentar metalic

Este cel mai des folosit aparat ortodontic datorita costului scazut si al eficientei terapeutice. Denumirea acestui aparat provine de la bracketurile metalice folosite, care sunt lipite pe fata vizibila a dintilor. Tratamentul cu acest aparat este recomandat pentru marea majoritate a situatiilor iar durata tratamentului este in general mai scurta decat in cazul folosirii altor tipuri de aparate (intre 6 luni si 2 ani). Fiind metalic aparatul este foarte puternic si nu cedeaza in timp. Bracketurile au culoare argintie, sunt mai mici decat cele din ceramica si sunt usor de relipit daca se desprind accidental. Aparatele pentru copii si adolescenti se pot personaliza folosind ligaturi elastice viu colorate. Acest tip de aparat dentar este recomandat pentru pacientii de orice varsta si are un pret foarte accesibil. La clinica Dental Excellence veti beneficia de o reducere de 200 de lei pentru un aparat dentar metalic iar pretul de 1690 lei poate fi achitat si in rate prin Card Avantaj.

Aparat dentar ceramic

Este un tip de aparat foarte popular in randul adultilor datorita aspectului mult mai estetic si modern. Deosebirea fata de aparatul metalic este faptul ca bracketurile sunt mai putin vizibile fiind confectionate din ceramica transparenta de culoarea dintelui sau din safir. Modul de functionare al aparatului ceramic este acelasi ca si in cazul aparatului metalic. Bracketurile ceramice sunt rezistente in timp insa presiunea care poate fi aplicata asupra lor este mai mica decat in cazul aparatelor metalice, ceea ce conduce la cresterea cu cateva luni a duratei tratamentului. Ligaturile elastice care conexeaza arcul cu bracketul se schimba usor. Bracketurile ceramice sunt recomandate aproape in orice tip de situatie. Bracketurile ceramice nu se pateaza de la alimente. Ligaturile elastice se pot pata de la cafea sau vin insa se schimba in fiecare luna cu ocazia vizitei lunare de control. Acest tip de aparat este recomandat in special adultilor care vor ca aparatul dentar pe care il poarta sa fie cat mai putin vizibil. Costul acestui aparat este de 2800 de lei putand fi achitat si in rate.

Aparat dentar invizibil Incognito

Spre deosebire de celelalte aparate dentare fixe aparatul dentar invizibil este montat pe fata interioara a dintilor. Nimeni nu va observa ca porti un aparat dentar. Pentru ca suprafata interioara a arcadei este mult mai mica decat cea exterioara este nevoie ca bracketurile sa fie cat mai mici. Bracketurile se produc printr-o tehnologie de ultima ora care scaneaza suprafata interioara a arcadei si creeaza prin frezare computerizata un set de bracketuri personalizate pentru situatia fiecarui pacient. Pretul acestui tip de aparat este semnificativ mai mare decat pretul unui aparat fix vizibil pentru ca tehnologia si materialele folosite sunt mult mai scumpe. In plus montarea aparatului pe partea interioara a arcadei este o operatiune mult mai complexa, iar medicul ortodont trebuie sa aiba o specializare pentru montarea acestui tip de aparat.

Acest tip de aparat este recomandat pacientilor care vor ca ceilalti sa nu sesizeze ca poata un aparat dentar. Pretul acestui aparat este semnificativ mai mare (9000 de lei) pentru ca elementele aparatului sunt personalizate in functie de situatia fiecarui pacient si sunt confectionate in Germania in laboratoarele Incognito.

Aparat dentar mobil

Este recomandat in cazul copiilor cu dinti de lapte, care au situatii mai usor de corectat. Acest tip de aparat este confectionat dintr-un material plastic ce poate fi personalizat in diverse culori pentru a fi mai usor de acceptat pentru copii. El poate fi scos de pe dinti pentru a fi igienizat iar in anumite situatii poate fi purtat doar seara si noaptea.

Prima consultatie

Consultatia este realizata de catre medicul stomatolog specializat in ortodontie. Medicul va lua o amprenta a intregii guri si va realiza un mulaj, cu ajutorul caruia va observa dintii a caror pozitie trebuie corectata. De asemenea medicul va avea nevoie de o radiografie pentru a verifica daca radacinile dintilor ce urmeaza a fi deplasati sunt sanatoase. Este posibil ca medicul sa faca si cateva poze pentru a putea avea un mijloc de comparatie facil pentru dintii din fata. In functie de toate aceste investigatii medicul ortodont va stabili planul de tratament si modul in care acesta va decurge. Un rol foarte important in succesul tratamentului il are aportul pacientului. Este important ca pacientul sa aiba incredere in medic si in reusita tratamentului. Pacientul trebuie sa vina odata pe luna la vizita de control si ajustare a aparatului si sa aiba o igiena speciala conform indicatiilor medicului ortodont.

Montarea aparatului

Inainte de montarea aparatului dentar se face detartraj si periaj profesional pentru a curata dintii de tartru si placa bacteriana. Aparatul dentar se monteaza intr-o singura sedinta care dureaza aproximativ o ora. Procedura nu este una dureroasa. Medicul lipeste fiecare bracket de dintii cu un material adeziv special care se fotopolimerizeaza. Apoi se monteaza pe bracketuri arcul in forma de sarma. Arcul se prinde de bracketuri cu ajutorul ligaturilor elastice. La finalul sedintei vei primi un set de explicatii referitoare la modul in care trebuie sa efectuata igienizarea aparatului dentar. 

Vizitele lunare pentru ajustarea aparatului dentar

In fiecare luna pacientul va face o vizita in cadrul careia medicul ortodont va verifica progresele facute si va regla din nou aparatul pentru viitoarea perioada. La fiecare 3 luni este recomandat un detartraj pentru a indeparta tartrul depus pe dinti si pe aparatul dentar.

Cum putem mentine rezultatul obtinut cu ajutorul aparatului dentar

Dupa ce se obtine indreptarea dintilor aparatul dentar este scos. In cele mai multe cazuri exista riscul ca dintii sa se deplaseze inapoi spre pozitia lor initiala din cauza faptului ca radacinile dintilor nu sunt inca bine fixate in noua lor pozitie. Pentru a preveni aceasta situatie se foloseste un aparat dentar de contentie. Acest tip de aparat poate sa constea intr-un arc de metal sau fibra de sticla atasat pe partea invizibila a dintilor sau in gutiere de contentie care constau intr-un mulaj din plastic al dintilor si trebuie purtate in general noaptea. Un aparat de contentie trebuie purtat in functie de indicatia medicului pentru o perioada intre 6 luni si un an.

Este dureros?

Tratamentul cu aparat dentar nu este dureros. In primele zile dupa montarea aparatului poate sa apara o usoara sensibilitate a dintilor pe care sunt montate bracketurile care insa va disparea in 3-4 zile. La fiecare vizita lunara de control medicul ortodont strange periodic arcul care determina alinierea dintilor. Pentru ca presiunea este putin mai mare in primele zile de la ajustarea aparatului este posibil ca in primele 2-3 zile sa apara un usor disconfort la nivelul dintilor care poarta bracketuri.

Igienizarea dentara la persoanele care poarta aparat dentar

Pe langa periajul dentar obisnuit efectuat de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura, in cazul pacientilor care poarta aparat dentar sunt necesare si alte activitati de igienizare. Astfel periutele interdentare pot inlatura resturile alimentare dintre dinti sau din structura aparatului dentar. Un instrument foarte util in special pentru pacientii care poarta aparat dentar este dusul bucal. Acesta pulverizeaza un jet de apa cu presiune care ajuta la curatarea spatiilor greu accesibile atat interdentare cat si din structura aparatului.

La ce varsta se monteaza un aparat dentar?

Este recomandat ca tratamentul cu aparat ortodontic sa fie facut in copilarie in jurul varstei de 7 ani cand repozitionarea dintilor este mai usor de realizat pentru ca osul in crestere este mai flexibil si permite migrarea mai rapida a dintilor. Din studiile realizate rezulta ca aproximativ 50% din copii au nevoie de aparat dentar. Este recomandat sa veniti la un control cu copilul in jurul varstei de 5-6 ani pentru a se obisnui cu medicul si cu aparatele si pentru a verifica daca mai are si alte probleme dentare. Dupa fiecare vizita micutul tau va primi un mic premiu.

Tratamentul facut in copilarie poate conduce si la rezolvarea altor probleme legate de pozitia dintilor: dezvoltarea corecta a maxilarelor, corectarea obiceiurilor daunatoare (sugerea degetului, interpozitia limbii in timpul vorbirii, inghitirea cu limba intre dinti), pronuntia cu dificultate a cuvintelor, imbunatatirea suprapunerii buzelor si cresterea stimei de sine a copilului. Totusi tratamentul este posibil in marea majoritate a cazurilor si la adulti. Durata tratamentului la adulti va fi mai mare pentru ca osul in care sunt implantati dintii este unul matur.

Te asteptam la o consultatie de specialitate pentru a stabili ce tip de aparat ti se potriveste cel mai bine. Dupa finalizarea tratamentului vei avea un zambetul impecabil!

Sună acum si programează-te pentru o consultație!

Dental Excellence - 3 ani de activitate

Dr. Luisa Caragea: "Cei peste 1000 de pacienți tratați la clinica Dental Excellence în primii trei ani de activitate reprezintă pentru noi o recunoaștere a calității serviciilor, precum și..." vezi mai mult >>

Ortodonție

Corectarea poziției dinților este importantă atât din punct de vedere estetic, cât și pentru păstrarea sănătății dentare, evitându-se viitoare afecțiuni ale dinților, gingiilor sau afecțiuni digestive. vezi mai mult >>

Endodontie

Medicul endodont trateaza canalele dinților al căror nerv este afectat, pentru a putea păstra dinții, sau cel puțin rădăcinile acestora. Păstrarea dintelui natural este... vezi mai mult >>

Albire dentară

Albirea dentară profesională este recomandată pentru toate personele care își doresc o schimbare de look. Rezultatul este vizibil imediat, iar efectele se pot menține pentru aproximativ 2 ani. vezi mai mult >>

Implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv biocompatibil sub formă de șurub din titan de înaltă puritate, care se inserează în arcada dentară și suplinește cu succes rolul rădăcinii dintelui natural. vezi mai mult >>

Lucrări protetice

Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinți poate produce, pe lângă neajunsurile fizionomice, și tulburări fonetice și masticatorii, care pot determina afecțiuni ale cavității bucale, articulare sau digestive. vezi mai mult >>