Ledare. Johan T-Katiska.

2017-08-14 08:00
”Standarden borde vara högre. Speciellt med Transportstyrelsehärvan på tapeten”, skriver Johan T-Katiska.  Bild: Erik Simander/TT
”Standarden borde vara högre. Speciellt med Transportstyrelsehärvan på tapeten”, skriver Johan T-Katiska.

Offentliga hemsidor med kommersiella länkar

Få bryr sig nog om att Bergslagsbon Andersson läser om familjerådgivning eller något, men med lite finurlighet går det luska fram om anslutningen är osäker.

Det finns en del problem med webbplatserna knutna till det som kallas Bergslagen. Exempelvis så ansluter lindesberg.se till kommersiella aktörer som Google och klart.se. I bästa fall fungerar en kommunsida som en allmän resurs med relevant information. I nuläget är den även något annat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att förlita sig på Google är svårmotiverat med tanke på deras affärsmetoder, något de får böter för av EU. Besöker en lindesberg.se gör man nog det inte heller för väderrapporter. Behövs ändå väderinformation så länka till det offentliga SMHI och inte Klart. Det är Schibstedägt som i sin tur är delägt av JP Morgan Chase. Ett bolag med benägenhet för skumraskaffärer. Att förlita sig på Klart ringer lika illa som om att SVT skulle börja sända reklam för McDonalds.

Kommunernas sidor borde inte likna reklamblad. Jag har hört talas om förbättringar. Exakt vad det innebär vet jag inte, men ett spårbyte skulle uppskattas. Bergslagskommunerna borde förvalta det ansvar de har för sina sidor bättre.

Bergslagen.se är del av en ekonomisk förening som drivs av kommunerna så viss kommers är att förvänta sig. Sidan förlitar sig på tredjeparter som Google med dotterbolag och de länkar även till Facebook samt dotterbolag. Dessa respekterar inte den personliga integriteten och de samlar in personlig data. Exempelvis vad du tittar på och din geografiska plats. Är sidan till för att informera är anledningen till att samla data om besökare liten. Lika liten som anledningen till att acceptera fönstertittare bara för att en råkar ha ett vardagsrumsfönster.

Bergslagen.se spelar också automatiskt upp video. Ett popuppfönster­beteende. Det är dålig stil att kasta det i ansiktet på folk, låt i alla fall besökare avgöra om den ska spelas. I övrigt är sidan lätt­navigerad och håller sig till saken.

Evene­mangs­kalendern ­upplevlindesberg.se är också lättnavigerad och tydlig. Tredjeparterna är färre, men man hänvisar till Facebook. Något beklagligt då sidan egentligen innehåller allt det väsentliga. Facebook är att betrakta som inhägnat då det kräver ett konto, användaravtal, med mera. Kalendersidan kan du dock använda om du har en apparat som läser hemsidor, vilket alla med tillgång till någon typ av dator har.

Samtliga dessa sidor levereras även över osäkra anslutningar. Vad det i teorin innebär är att ditt beteende på sidan – som skrivande och klickande – ur ett säkerhetsperspektiv kan betraktas som offentligt. Få bryr sig nog om att Bergslagsbon Andersson läser om familjerådgivning eller något, men med lite finurlighet går det att luska fram om anslutningen är osäker. Standarden borde vara högre. Speciellt med Transportstyrelsehärvan på tapeten.

Inspiration finns däremot i närheten: bergslagsbibblan.se och hellefors.se nås via säkra anslutningar vilket gör det svårare att spionera på Andersson. Lösningarna på problemen är: att låta enskilda ha kontroll över vad som händer när de besöker webbplatserna, att det de väljer att göra på sidan sker på ett säkert vis och att information endast samlas om besökare uttryckligen godkänner det.