Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

 

Ασιατικό Μουσείο Δ/νση: Ανάκτορα Μιχαήλ & Γεωργίου
Τ.Κ. 49100 Κέρκυρα
Τηλ. 26610 30443
Fax 26610 20193

 

 

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1927 μετά την δωρεά 10.500 έργων από το Γ. Μάνο και λειτούργησε μέχρι περίπου το 1974 ως Σινοϊαπωνικό. Αργότερα εμπλουτίστηκε και με άλλες συλλογές έργων από την κεντρική κυρίως Ασία και έκτοτε λειτουργεί ως Ασιατικό. Στεγάζει επίσης περιοδικές θεματικές εκθέσεις. 

 

Περιλαμβάνει τις συλλογές των: Γρηγορίου Μάνου (10.500 περίπου έργα), Ν. Χατζηβασιλείου (450 έργα), Χ. Χιωτάκη (341 έργα), Πέτρου Αλμανάχου, Ιορδάνη Σινιόσογλου, Γιάννη Κόλλα και Δήμου Κερκυραίων.

 

Το Μουσείο στεγάζεται στο ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου που χτίστηκε μεταξύ των ετών 1819 και 1824, σε σχέδια του αρχιτέκτονα George Whitemore. Είναι νεοκλασικό κτίριο βρετανικού ρυθμού των Kidlston και Syon House και χρησιμοποιήθηκε ως Αρμοστείο, κατοικία του εκάστοτε Άγγλου Αρμοστή, έδρα του ιπποτικού τάγματος των Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου (ιδρύθηκε το 1818), και έδρα της Ιονίου Γερουσίας (κυβέρνησης) μέχρι την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Την εποχή της Ένωσης των Eπτανήσων παραχωρήθηκε από τους Άγγλους στο ελληνικό δημόσιο και μετά το 1864 χρησιμοποιήθηκε ως θερινό ανάκτορο των βασιλέων της Ελλάδος, ενώ για μερικά χρόνια στέγασε την αρχαιολογική συλλογή της Κέρκυρας.

 

   

 

Στις αίθουσες του ισογείου εκτίθενται ιστορικά κειμήλια και έπιπλα από την εποχή της Ιονίου Γερουσίας. Στον πάνω όροφο βρίσκεται η εντυπωσιακή αίθουσα του θρόνου, η αίθουσα χορού και η αίθουσα συμποσίων, διάφοροι πίνακες και οι συλλογές του μουσείου ασιατικής τέχνης που περιλαμβάνουν εκθέματα από την Κίνα (περιόδων Σανγκ, Τσέου, Χαν, Τανγκ, Σουνγκ και Μινγκ), Ιαπωνικής προέλευσης εκθέματα (πανοπλίες πολεμιστών Σαμουράι, μάσκες Θεάτρου Νο, αντικείμενα Θεάτρου Καμπούκι και άλλα), καθώς επίσης και αξιόλογα εκθέματα από τις Ινδίες, Κορέα, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Νεπάλ και Θιβέτ.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μοναδική ελληνοβουδιστική συλλογή με γλυπτά από την Γκαντάρα του Πακιστάν, που χρονολογείται από τον 1ο έως τον 5ο μ.Χ. αιώνα και αποτυπώνει την ελληνιστική επίδραση, κληρονομιά της παρουσίας του Μ. Αλεξάνδρου στην περιοχή.

 

Πίσω Επάνω

Πως να έρθετε στην Κέρκυρα

Χρήσιμα Τηλέφωνα